Ce opțiuni de carieră ai după terminarea cursurilor de asistent medical?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriasistent medical
Ultima actualizareMiercuri 21 octombrie 2020
Vizualizari456

Voteaza & Distribuie

Descriere

Profesia de asistent medical îți oferă posibilitatea de a te specializa pe mai multe ramuri. Cea mai mare majoritate a celor ce aleg acest domeniu încep prin a fi asistenți medicali generaliști, adică au ca responsabilități principale administrarea tratamentelor, asistarea doctorului la efectuarea investigațiilor clinice și programarea pacienților pentru investigații.

Pentru a deveni asistent trebuie să urmezi niște cursuri de profil. În urma absolvirii acestora, vei obține certificatul de membru eliberat de OAMGMAMR (Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România), care îți va permite să profesezi. După ce ai obținut calificarea de asistent medical generalist, ramurile pe care te poți specializa sunt numeroase, câteva fiind laborator, igienă și sănătate publică, radiologie și imagistică medicală, balneofiziokinetoterapie, nutriție și dietetică.

Așadar, indiferent de specializarea aleasă, după terminarea cursurilor de asistent medical și obținerea certificatului, este momentul să-ți cauți un loc stabil de muncă. Din fericire, această meserie îți dă posibilitatea de a lucra atât în spitale de stat, cât și în clinici private, în țară sau în străinătate (poți profesa ca asistent medical în Germania, Franța, Anglia, ori alte țări).

Dacă vrei un job într-o instituție de stat, va trebui să participi la concursul de angajare pentru a obține un post într-un spital într-o policlinica sau alt tip de unitate. Acest concurs constă într-o probă teoretică și una practică, urmate de un interviu. Dacă îți dorești să lucrezi în sistemul medical privat, trebuie să aplici pentru un post disponibil și să aștepți să fii chemat la interviu. Pentru asta, vei avea nevoie de un CV bine realizat. În majoritatea cazurilor, odată ce ai obținut un loc de muncă într-o instituție privată, contractul de angajare prevede o perioadă de probă. Această perioadă variază în funcție de angajator, însă conform legii nu poate dura mai mult de 3 luni (90 de zile), timp în care trebuie să demonstrezi că ai abilitățile necesare.

Pentru un loc de muncă în străinătate, trebuie mai întâi să te asiguri că vorbești la nivel conversațional limba țării în care vrei să lucrezi. Însă chiar dacă nu cunoști limba respectivă, există firme care oferă cursuri gratuite, online sau offline. Aceleași firme sunt cele care te ajuta cu traducerea, legalizarea și echivalarea documentelor necesare și cu întocmirea portofoliului de aplicare. Următorul pas este să analizezi ofertele clinicilor partenere și să o alegi pe cea pe care o consideri cea mai potrivită pentru nevoile tale.

Medierea unui loc de muncă te va ajuta să-ți cunoști drepturile și opțiunile și să te concentrezi pe aspectele importante ale procesului de recrutare. În plus, vei avea acces la o rețea extinsă de angajatori, ale căror oferte le poți studia pe îndelete. Prin urmare, meseria de asistent medical este una frumoasă, ce-ți oferă multe opțiuni de dezvoltare a carierei. Indiferent de drumul pe care îl alegi, experiența va fi una plină de satisfacții.

Sursa foto: pixabay.com/photos/nurse-medicine-doctor-hospital-2019420/