Vrei să devii asistent medical? 3 pași de urmat

Vrei să devii asistent medical? 3 pași de urmat

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriasistent medical, Germania, job
Ultima actualizareVineri 21 ianuarie 2022
Vizualizari319

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea unei profesii nu este o decizie ușoară. Trebuie să ții cont, bineînțeles, de aptitudinile și visurile tale, dar vrei să fie și una de viitor, bine plătită. Dacă ești o persoană responsabilă, care simte că menirea sa este aceea de a avea grijă de alți oameni, atunci una dintre profesiile care îndeplinesc criteriile de mai sus este aceea de asistent medical.

În acest articol vom vorbi despre pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru ca atunci când găsești o ofertă de job ca asistent medical generalist care are cunoștințe de limba germană să poți aplica.

1. Absolvirea studiilor necesare
Pentru a putea profesa ca asistent medical trebuie să urmezi cursurile unei școli postliceale sanitare sau pe cele ale unei facultăți de profil. Mulți preferă să aleagă prima variantă: admiterea este mai simplă (poți să te înscrii cu sau fără diplomă de bacalaureat și nu trebuie să susții neapărat examen de admitere), costurile pot fi mai mici, iar diplomele oferite de majoritatea școlilor sunt recunoscute la nivel internațional. Durata cursurilor este de 3 ani.

Dacă vrei să te înscrii la o facultate de profil ai neapărat nevoie de diplomă de bacalaureat și vei susține examen de admitere (la biologie, chimie sau fizică). Costurile pot fi mai ridicate, mai ales dacă studiezi în alt oraș decât cel în care ai domiciliul. Sunt însă șanse mari să fii admisă la buget și să nu plătești taxe de studii. Vei urma cursuri timp de 3 sau 4 ani, în funcție de specializarea aleasă. Indiferent de alegerea ta, pe parcursul anilor de studiu vei face și practică, ceea ce îți va permite să vezi ce presupune această meserie și ce responsabilități vei avea.

2. Obținerea certificatului de membru OAMGMAMR
Asistenții medicali își exercită profesia pe baza certificatului de membru eliberat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali, avizat anual.

Certificatul de membru se acordă pe baza următoarelor documente:

  • copia legalizată a documentelor de studii care atestă formarea în profesie;
  • declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 14 şi 15 din OUG144/2008;
  • certificatul de cazier judiciar;
  • certificatul de sănătate fizică şi psihică.

Avizul anual se acordă numai după încheierea asigurării de răspundere civilă pentru greșeli în activitatea profesională, valabilă pentru anul respectiv.

3. Găsirea unui loc de muncă
După obținerea certificării de asistent medical, poți opta pentru un loc de muncă în țară, la stat sau în sistemul privat, sau în străinătate. Dacă dorești să lucrezi la stat, va trebui să participi la un concurs de angajare pentru a obține un post într-un spital. Criteriile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea lucra în sistemul privat depind de angajator. În general, odată ce găsești o ofertă care te interesează, îți depui CV-ul și vei fi chemată la un interviu.

Dacă vrei să lucrezi în străinătate, ar fi bine să înveți și limba țării în care intenționezi să profesezi. Îți va oferi un avantaj la angajare. Cererea pe piața muncii este mare așa că, spre deosebire de alte profesii, ai garanția că îți vei găsi un loc de muncă bine plătit destul de repede odată ce ai terminat studiile.

Salariul pe care îl poate primi un asistent medical depinde de studiile absolvite (cei care au terminat o facultate de profil pot primi un salariu mai mare), experiență, dacă lucrează la stat sau privat, dar și de alți factori.

Profesia de asistent medical nu este una ușoară, dar este una ce îți poate oferi numeroase satisfacții. Nu degeaba se spune de multe ori despre asistenții medicali că sunt mâna dreapta a doctorilor. Tu ești însă singura care poate decide dacă reprezintă o alegere bună pentru tine sau nu.

Bibliografie:
“Autorizarea Exercitării Profesiei - OAMGMAMR.” OAMGMAMR, 19 Aug. 2014, 2020.oamr.ro/autorizarea-exercitarii-profesiei/. Accessed 20 Jan. 2022


Sursa foto: freepik.com/free-photo/smiling-nurse-standing-with-arms-crossed_9597394.htm