Ce este o soluție WMS și ce avantaje are

Ce este o soluție WMS și ce avantaje are

Detalii

CategoriiIT
Taguriit
Ultima actualizareMarti 5 iulie 2022
Vizualizari106

Voteaza & Distribuie

Descriere

În activitățile de aprovizionare, producție, transport și livrare sunt necesare aplicații software specializate pe fiecare segment din lanțul de distribuție. Sistemele de management al depozitelor (WMS - Warehouse Management System), de exemplu, aduc utilizatorilor beneficii importante, precum reducerea timpilor de procesare a comenzilor, înlăturarea erorilor datorate factorului uman, micșorarea costurilor operaționale, listarea în timp real a informațiilor necesare în activitatea economică (inventar, stocuri, comenzi ș.a.).

Caracteristicile sistemului WMS de la Axes Software

Soluția WMS a Axes Software, denumită xTrack WMS, este inovatoare prin conceptul promovat: SDS (System Directed Solution), prin care se reduce semnificativ implicarea umană în deciziile pentru realizarea sarcinilor de lucru, atât în depozit, cât și în zonele adiacente. Datorită eficienței sale, sistemul xTrack WMS este utilizat în diferite domenii, în vederea optimizării operațiunilor de depozitare care reprezintă o “rampă de lansare” pentru activitățile ulterioare de distribuție, transport și curierat (livrare la clienți).

Prin modulele aplicației xTrack WMS pot fi colectate și procesate date privind intrările de marfă (recepția), mutarea produselor la raft (putaway), trecerea mărfurilor din zona de recepție direct în zona de livrare fără a mai fi necesară o stocare intermediară (cross docking), colectarea de la raft (picking), reaprovizionarea (replenishment), verificarea comenzilor înainte de ambalare, etichetarea, inventarierea, serviciile cu valoare adăugată (VAS) și nu numai. Utilizatorii pot, de asemenea, vizualiza diverse rapoarte generate automat și prezentări grafice ale indicatorilor cheie de performanță (KPI) pe care îi selectează.

xTrack WMS este disponibilă în varianta on premise, dar și în cloud, inclusiv SaaS. Integrarea în cloud a aplicației prezintă o serie de beneficii suplimentare legate în general de reducerea costurilor operaționale, maximizarea mobilității utilizatorilor, a scalabilității și a stabilitătii sistemului. Serverele fizice nu mai sunt necesare, iar cheltuielile cu mentenanța sau salariile personalului specializat dispar.

Utilizatorii nu mai au restricții privind locația în care lucrează, putând să acceseze aplicația oricând și de oriunde, de pe orice dispozitiv, cu o singură condiție: să aibă conexiune la Internet. De asemenea, în aplicație se pot adăuga noi funcționalități, iar volumul proceselor automatizate sau numărul utilizatorilor poate crește exponențial fără ca acest lucru să afecteze viteza de procesare a datelor. Mai mult, mediul cloud oferă stabilitate desfășurării activităților deoarece sistemul xTrack WMS integrat pe o astfel de platformă funcționează fără sincope: nu mai există defecțiunile tehnice asociate unui server fizic.

Axes Software a realizat și varianta web-based a aplicatiei xTrack WMS, care, asemeni aplicațiilor de acest tip, presupune un acces mult simplificat, printr-un link, de pe orice dispozitiv, indiferent de sistemul de operare al acestuia, de oriunde, folosindu-se o conexiune la rețeaua locală și la Internet și un browser web. Aplicația nu se instalează și folosește la minimum resursele computerului, fiindcă utilizatorul se loghează prin intermediul browserului web. De asemenea, nu necesită mentenanță. Actualizările sunt făcute direct pe server și sunt transmise utilizatorilor astfel încât, atunci când accesează aplicația online, toți membrii unei echipe folosesc automat aceeași versiune, iar problemele legate de compatibilitate dispar.

Avantaje și beneficii ale soluției informatice xTrack WMS

Printre cele mai importante avantaje și beneficii ale aplicației de logistică xTrack WMS se numără: acces la informații în timp real, reducerea erorilor de recepție, picking și inventar, optimizarea cu cel puțin 30% a fluxurilor de lucru din depozite, eliminarea completă a documentelor tipărite, automatizarea și asigurarea fluxurilor de date între departamentele companiei, un control strict al stocurilor, utilizarea judicioasă a spațiilor de depozitare disponibile și respectarea termenelor de livrare a comenzilor ca urmare a prioritizării activităților.

Utilizarea sistemului xTrack WMS este facilitată semnificativ de interfața intuitivă. În plus, aplicația permite identificarea și remedierea erorilor de operare și asigură măsurarea activităților din punctul de vedere al performanței, astfel încât managerii pot monitoriza permanent resursele financiare și de timp.

Funcționalități xTrack WMS

În zona de intrări, soluția WMS de la Axes Software coordonează comenzile plasate către furnizori și retururile de la clienți prin colectarea și procesarea datelor aferente proceselor de recepție. Aplicația asigură automatizarea fluxurilor de date pe etape: prerecepție, recepție, verificarea diferențelor, mutarea la raft (putaway), realizarea notelor interne de recepție și atașarea documentelor la fiecare comandă.

În cursul procesării livrărilor sunt coordonate operațiunile de colectare a mărfurilor de la raft (picking), gruparea pe comenzi și verificarea produselor înainte de ambalare. De asemenea, pentru fluxurile de ieșire marfă, xTrack WMS grupează comenzile plasate de clienți, conform configurărilor în vederea încărcării și asigură procesarea automată și exportul datelor legate de livrări către sistemul ERP al firmei-client (dacă există ERP).

Etapele de inventariere, reaprovizionare (replenishment), control al calității, verificare de stocuri sunt cuprinse în procedurile de lucru, automatizarea fluxurilor de date aferente prin aplicație jucând un rol important în calibrarea optimă a activităților logistice din sfera depozitării.

Soluția xTrack WMS are module dedicate alinierii activității din depozit cu transporturile de mărfuri. Prin aplicație sunt coordonate și sincronizate operațiunile de intrare și ieșire și sunt generate automat documentele necesare (liste de produse, borderouri de încărcare etc.).

xTrack WMS asigură o raportare flexibilă, permițându-le utilizatorilor să aleagă modul/ modurile de afișare a informațiilor de lucru. Modulul de rapoarte poate fi accesat pentru o mai bună informare privind operațiunile în desfășurare, centralizarea rezultatelor și evaluarea activităților.

O aplicație WMS eficientă înseamnă automatizare, adaptare, organizare. O soluție software de acest fel optimizează utilizarea resurselor materiale, informaționale și umane ale firmelor. Se obține un important avantaj competitiv ce ajută la o dezvoltare pe termen lung a companiilor care optează pentru implementarea sistemului de gestionare a depozitelor.

Sursa foto: shutterstock_569366986.jpg