Tinerii de ieri şi de azi

Tinerii de ieri şi de azi

Detalii

CategoriiIT
TaguriBucuresti, it, laptop, monitor
Ultima actualizareJoi 21 mai 2015
Vizualizari1279

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statisticile arată că tinerii ar putea pierde până la 4 ani din viaţă numai uitându-se la telefon, cu ochii în jos. Nu degeaba ajungem să îngroşăm statisticile de acest fel de vreme ce tinerii de azi nu mai au nimic în comun cu tinerii de ieri. Chiar dacă se consideră că se îndreaptă spre o cu totul altă definiţie faţă de ceea ce ştiam cândva există o tipologie de urmat; în lipsa ei se ajunge în punctual în care un tânăr se vede exclus din rândul a ceea ce înseamnă un grup comun, din categoria celor care de aceeaşi vârstă. Marginalizat şi retras un tânăr nu are aceleaşi şanse de a se dezvolta.

Ce s-a schimbat

La 20 de ani în trecut erai văzut deja că tânăr fecior numai bun de însurat. Ba mai rău, în rândul fetelor era deja un prag maxim de atins pentru a alege pe cel care avea să devină soţ. Acum la 20 de ani tinerii noştri emigrează din ţară, îşi caută un rost în viaţă însă au ca interes şi distracţia. Greşit? Deloc.

Controversa face ca aceştia deşi se simt maturi totuşi nu sunt în acel prag. Peste 60% din tinerii din zilele noastre spun că sunt adulţi, mature, însă cu limite în ceea ce priveşte segmental în privinţa căreia se simt stăpâni pe ei. Părinţii au şi eu un rol extrem de important aici. Se produce un blocaj care îi ţine pe tineri într-un loc.

Dacă adevărul din ceea ce spun psihologii se rezumă la faptul că am îndepărtat pragul de maturitate faţă de ceea ce obişnuia să fie în trecut se pare că acum la 20 de ani tinerii sunt într-un prag existenţial. Experimentează toate posibilităţile şi un alt sens al acestora. Niciunul nu se gândeşte că va ajunge la un divorţ, că va avea parte de dezamăgiri, că va trăi nedoritul.

Dintr-un motiv sau altul avântul spre tehnologie se explică parcă altfel. Până la urmă progresul în sine înseamnă îmbrăţişarea unor noi concepte. Dacă ştim să facem asta avem deja o şansă în plus să ne maturizăm, învăţând variat. Şi pentru că nu este totul atât de drastic pe cât se crede, pentru că sunt rare cazurile de dependenţă tinerii aleg şi variantele second hand de echipamente tehnologice precum dorinţa de a deţine un computer. Găseşti precum la Diablos Computer variante mai accesibile la preţ cu o calitate indubitabilă.

Se spun multe despre tineri; că sunt necopţi, că nu sunt încă pregătiţi de greul vieţii, că sunt cei mai vulnerabili de a cădea pradă unor tentaţii. Dar baza pentru a fi oameni responsabili, de încredere, oameni maturi în viaţă o reprezintă educaţia, punctul de plecare pentru care părinţii sunt cei care declanşează sau nu o posibilă cauza a viitoarelor decepţii, a viitoarelor reacţii peste măsură.
Întâlnim tineri mai mult sau mai puţin pregătiţi pentru că cei de ieri erau căliţi de şanse puţine şi un trăi limitat, în timp ce actual opţiunile diverse şi nivelul de trăi relaxează în a întârzia momentul de maturitate.