Ce este mochi? Tot ce trebuie să știi despre prăjitura japoneză care a cucerit lumea

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriJaponia, mancare
Ultima actualizareLuni 6 februarie 2023
Vizualizari477

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă ești în căutare de gusturi și texturi noi, este timpul să încerci mochi – prăjitura de orez care poate fi consumată și ca desert și în componența mâncărurilor savuroase. Mai mult, mochi este o parte importantă a culturii japoneze, fiind un element important al sărbătorilor și festivalurilor din Japonia, dar și desertul de pe lista oricărui turist ce vizitează această țară. Dacă ești în căutare de gusturi și texturi noi, este timpul să încerci mochi – prăjitura de orez care poate fi consumată și ca desert și în componența mâncărurilor savuroase. Mai mult, mochi este o parte importantă a culturii japoneze, fiind un element important al sărbătorilor și festivalurilor din Japonia, dar și desertul de pe lista oricărui turist ce vizitează această țară.

În continuare te invităm să afli totul despre mochi: din ce este făcut, ce gust are și care sunt deserturile tradiționale făcute din mochi.

Ce este mochi, din ce este făcut și ce gust are
Mochi este produs din orez glutinos, numit mochigome, care este fiert sau gătit la abur, apoi pasat până se obține o pastă groasă. Această pastă și este mochi tradițional. În prezent, cuvântul mochi este folosit ca un fel de termen-umbrelă pentru toate tipurile de prăjituri de orez, japonezii însă îl asociază doar cu acea pastă simplă de orez, care nu are nicio umplutură și care poate fi transformată ulterior într-un fel de mâncare dulce sau sărat.

Mochi este atât de versatil încât este absolut delicios atunci când este alăturat unui simplu sos din soia, ca topping în supa cu tăiței Udon sau atunci când este umplut cu o pastă dulce de fasole roșie sau cu înghețată de căpșuni. Mochi simplu are un gust de orez, ușor dulce și o textură pufoasă, ca de bezea, ușor înnecăcioasă, de aceea trebuie mâncat cu atenție. Atunci când este combinat cu ingrediente dulci și aromate, gustul mochi se schimbă în funcție de umplutură, de aceea nu te poți plictisi de el așa ușor.

Top 5 cele mai populare prăjituri mochi
Mochi ca desert este disponibil în zeci de variante: de la clasica umplutură de pastă de fasole roșie, la nuci, fructe și decorațiuni atipice, cum este frunza de cireș murată și sărată în care este împăturită Sakura Mochi – prăjitura de orez pregătită primăvara. Iată care sunt prăjiturile mochi consumate cel mai des și ocaziile speciale cu care sunt asociate:

1. Daifuku Mochi
Poate cel mai cunoscut mochi, această prăjitură mică și rotundă este umplută cu pastă dulce de fasole roșie, iar uneori cu pastă de fasole albă. Ichigo daifuku este o variațiune a acestui desert și are în plus o căpșună proaspătă și suculentă. Este populară mai ales primăvara.

2. Kashiwa Mochi
Acest desert pregătit de Ziua Copilului în Japonia este umplut de asemenenea cu pastă de fasole roșie, dar este învelit cu o frunză de stejar care îi conferă o aromă deosebită, deși nu este consumabilă.

3. Sakura Mochi
În acest caz, prăjitura are o culoare roz-deschis, este umplută cu pastă de fasole roșie și împăturită într-o frunză de cireș murată și sărată. Este pregătită cu ocazia Zilei fetelor (3 martie), dar și în perioada Festivalului cireșilor înfloriți (Sakura).

4. BotaMochi sau Ohagi
Consumate cu ocazia echinocțiilor de primăvară și toamnă, aceste biluțe de orez glutinos au formă cilindrică și, de această dată, sunt acoperite cu pastă de fasole roșie. Alte variațiuni ale acestui desert prezintă prăjitura de orez dată prin făină de soia îndulcită sau susan negru măcinat îndulcit și umplută cu pastă de fasole roșie.

5. Yatsuhashi
Considerat a fi desertul tradițional din municipiul Kyoto, Yatsunashi seamănă cu un colțunaș, este pregătit din mochi și presărat cu făină de orez, zahăr și scorțișoară. Și acesta poate fi umplut cu pastă de fasole roșie.

Nu mai sta pe gânduri! Dacă nu ai ocazia să vizitezi Japonia, cumpără mochi dintr-un magazin asiatic specializat și te vei bucura de gustul autentic de mochi.