Cat ma costa sa construiesc o casa?

Cat ma costa sa construiesc o casa?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCasa, constructii civile
Ultima actualizareLuni 16 martie 2015
Vizualizari1020

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cat ma costa sa construiesc o casa?

Decizia de a construi o casa nu este una care se ia peste noapte. Banii trebuie calculati cu grija, timpul pe care orice proprietar este dispus sa il investeasca trebuie de asemenea luat in calcul dinainte de pornirea proiectului si nu trebuie neglijata nici importanta terenului pe care urmeaza sa fie construita casa. Fiecare dintre noi s-a intrebat, probabil, la un moment dat cat ne-ar costa sa ridicam o casa?

Primul pas este gasirea unui teren care sa se potriveasca cerintelor viitorului proprietar de casa. In orasele mari preturile nu sunt chiar accesibile, indiferent ca e vorba de Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta, Brasov sau Sibiu. Spre exemplu, o parcela de teren langa Timisoara, in localitati precum Dumbravita, Ghiroda, Chisoda sau Giroc are preturi incepand de la 23.000 - 24.000 euro, iar o parcela similara ca si dimensiuni, dar in cartierele in care mai pot fi gasite terenuri pentru case din Timisoara poate costa chiar si 60.000 de euro.

Urmatorul pas, dupa achizita terenului (nu uitati sa includeti in costul achizitiei si taxele notariale) este inregistrarea acestuia la primaria de care apartine sub noul proprietar, iar apoi luat legatura cu un arhitect - proiectant. Acesta va realiza un proiect al casei in functie de informatiile furnizate de catre proprietar. Tariful pentru proiect si pentru asistenta in obtinerea avizelor pana la autorizarea de constructie incepe de la 12 euro / mp + TVA.

Dupa ce proiectul este complet si autorizatia de construire eliberata, trebuie ales un constructor care sa puna in executie proiectul. Negocierile cu firmele de constructii se poarta si pentru manopera, dar si pentru materialele de constructii, multe dintre aceastea avand deja legaturile cu furnizorii formate si beneficiaza de anumite discounturi la achizii de volum. Luati in calcul toti pasii, incepand cu saparea fundatiei si terminand cu montarea tiglei pe acoperis. Nu ezitati sa aduceti in discutie si topicuri precum gaura hota, gaura pentru canalizare, taiere gol de usa, gaura pentru centrala termica.

Preturile pentru constructie casa la rosu sunt intre 25 euro si 55 euro / mp manopera, fara materiale si intre 125 si 200 euro / mp manopera plus materiale. Tarifele pentru constructie casa la cheie fara materiale sunt intre 105 euro si 190 euro / mp si intre 280 si 400 euro / mp manopera plus materiale.

Pe langa pretul constructiei trebuie luate in calcul si sumele de bani care trebuie alocate bransarii utilitarilor. In functie de distanta de la casa pana la utilitati, costurile pot varia considerabil, de aceea este indicat ca parcela de teren sa fie cat mai aproape de alte case construite sau sa aiba electricitate, apa si canalizare in apropiere. Chiar daca apa curenta se poate rezolva printr-un foraj, iar canalizarea cu fosa septica, ramane totusi absolut necesar curentul electric.

Nu uitati sa adaugati si costul pentru intabuluarea proprietatii, pentru instalatiile sanitare si termice. In final, va puteti apuca si de cautat mobila in functie de preferintele Dumneavoastra.