Caracterizarea unui personaj

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17394

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre cele mai comune teme pentru acasa, si unul dintre subiectele la lucrari de control sau teze, este caracterizarea unui personaj dintr-o opera studiata in timpul anului. Pentru unii elevi e simplu, pentru altii, care nu stau prea bine la capitolul compunere si analiza literara, e mai greu. Pentru acestia din urma exista cateva sfaturi care ii vor ajuta sa faca o caracterizare completa.

Exista mai multe metode de a caracteriza un personaj, dar cea care trebuie evitata este enumerarea trasaturilor fizice si morale. Felul de a fi al personajului nu este redat pe o pagina din carte, ci pe tot parcursul ei, de aceea trebuie sa tii seama de toate intamplarile prin care trece si de toate actiunile lui. Intr-un loc o sa afli ce culoare are parul lui, in altul cat e de inalt si mai la inceput sau mai la sfarsit vei afla cat e de sincer sau de ingamfat. Cunoasterea unui personaj si posibilitatea de a-l caracteriza este asemeni cunoasterii unui om. Nu poti spune prea multe despre el dupa o singura intalnire. De aceea trebuie sa-l urmezi in toate paginile cartii pentru a putea elabora o caracterizare completa.

Caracterizarea unui personaj reiese din:
* informatiile pe care le da autorul despre personaj
* conversatiile cu celelalte personaje
* gandurile pe care le are
* pparerile celorlalte personaje despre el
* actiunile lui

Cand incepi sa scrii caracterizarea unui personaj, trebuie sa fii atent la urmatoarele planuri:

1. Fizic: inaltimea, trasaturile fizice (culoarea ochilor, a parului), varsta, ticuri, defect fizic, etc

2. Psihic: caracterul, moralitatea, felul lui de-a gandi, etc

3. Social: numele, statutul social, limbajul, meseria, etc

4. Comportamental: obiceiuri, pasiuni, secrete, felul in care se comporta cu ceilalti, felul de-a fi, etc

Apoi, pentru a da contur personajului, raspunde la niste intrebari: cat de convingator e?, ce sentimente ai tu fata de el?, cum evolueaza personajul de la inceputul pana la sfarsitul cartii?

Urmarind acesti pasi, vei obtine o cracterizare completa si vei reusi sa intelegi mai bine personajul si poate si romanul.