Caligrafia chinezeasca

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriChina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13242

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sensul literal al cuvantului „caligrafie" este „scris frumos". In vremurile de demult, cartile erau scrise de mana, cu o pana si cerneala pe materiale cum ar fi pergamentul. Oameni care aveau un scris frumos si lizibil lucrau ca scribi sau copisti. Exista trei stiluri principale de caligrafie - araba, chinezeasca si latina. Sa studiem putin caligrafia chinezeasca. Este, de asemenea, cunoscuta sub numele de caligrafie orientala. Oamenii de stiinta sunt de acord ca scrierea chinezesaca nu este doar o modalitate de a transpune caracterele chinezesti, ci si o arta unica, ce a fost o parte din cultura chinezeasca antica. Stilul chinezesc este impartit in caligrafia Chinei antica si cea a Chinei imperiale .

Caligrafia in China antica

In China antica, incidentele erau transcrise pe oase de animale sau pe carapace de broaste testoase. Aceasta forma de caligrafie chinezeasca a fost populara in epoca bronzului si este cunoscuta sub numele scriitura pe carapace si oase. Alfabetele chinezei antice sunt cunoscute sub numele de Jiaguwen, Jin Wen, adica scrisul pe placi de bronz sau orice alte obiecte din bronz, si Dazhuan.

Jiaguwen: a fost o forma populara de caligrafie folosita in timpul secolului al 14 lea i.Hr. In aceasta perioada, erau folosite imagini pentru a exprima gandurile, iar materialele folosite pentru scris erau cerneala, o perie si carti din bambus.
Jinwen: este perioada inscriptiilor pe bronz. Acest fel de scris s-a dezvoltat in timpul dinastiei Shang (cand inscriptiile erau turnate in bronz) si a devenit popular in timpul dinastiei Zhou (cand inscriptiile erau gravate pe vase de bronz si oale).

Dazhuan: aceasta scriere a fost utilizata inainte de dinastia Qin. Carturarii evitau sa foloseasca aceasta scriere pentru ca nu era precisa sau specifica.

China Imperiala

In jurul anului 220 i.Hr., Qin Shi Huang a cucerit intregul bazin chinezesc. El a fost primul imparat care a standardizat alfabetul chinezesc. Li Si, prim-ministrul lui Qin Huang a fost un faimos caligraf, si el a dezvoltat un set de caractere numit XiC?ozhuàn si aceste caractere au fost standardizate de imparat. Instrumentul de scris folosit era compus din perie si amnar. Stilurile de caligrafie care au fost popularizat in China imperiala au fost Lishu si Kaishu.

Stilul Lishu: este cunoscut si ca scrisul clericilor. Scrierea moderna chinezeasca este mai mult sau mai putin asemanatoare cu acest tip de redactare. Dezvoltat in epoca bronzului, istoricii cred acest scris a fost folosit de scribii guvernului in timpul dinastiei Qin Huang.

Stilul Kaishu: este cunoscut ca scrisul traditional si este folosit si astazi. In secolul al XVIII-lea, acestui stil i s-au facut modificari minore. Caracterele stilului kaishu sunt regulate si precise, prin urmare, a fost cunoscut sub numele de scrierea standard.