Bradul: ce nu stim despre conifere?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriReferate
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari19143

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rudele "civile" ale bradului de Craciun traiesc peste tot in lume. Pot fi arbori pitici sau uriasi, unii apucand chiar si o varsta matusalemica. Brazii ne plac tuturor, insa stim prea putin despre ei. Stiati, de exemplu, ca acele de pin sunt aranjate potrivit numerelor Fibonacci?




brad


Brazii nu sunt doar simbolul Craciunului




Coniferele cresc peste tot in lume, de la Insulele Canare pana in Myanmar. Supravietuiesc si in conditii meteo extreme - si in climatul rece al tundrelor, si in zona Marii Mediteraneene. Cel mai simplu mod de a determina carei specii ii apartine un conifer este sa numaram cate ace ies dintr-un manunchi. Iar varsta o stabilim uitandu-ne la coaja: un conifer tanar are un trunchi verde-maroniu, neted, in timp ce brazii mai batrani au coaja mai inchisa la culoare si fragmentata.


Brazii cel mai...

Botanistii spun ca exista nu mai putin de 125 de specii de conifere. Dintre acestea, 90% cresc in emisfera nordica. Un brad poate atinge 40 de metri inaltime. Cele mai scunde exemplare se gasesc in Japonia si in nordul Asiei, unde nu cresc mai mari de un metru.




brad


Brazii traiesc in cele mai aspre conditii meteo




Acele de brad au o lungime cuprinsa intre 2,5 si 13 centimetri. Insa cea mai surprinzatoare caracteristica a brazilor este durata lor de viata: coniferele traiesc intre 100 si 1000 de ani! Cel mai batran conifer se gaseste in California de Est: botezat Matusalem si are o varsta estimata de specialisti de 4.500 de ani. Avand in vedere aceste date, molizii pe care-i impodobim de Craciun sunt niste puiuti, dar sa nu uitam ca si acestia au nevoie de 4 ani de soare si ploi ca sa atinga vreo doi metri.


O alta particularitate a coniferilor: conurile de sex masculin si cele de sex feminin cresc pe acelasi copac, facand posibila autopolenizarea. Misticismul arborelui vesnic-verde este dublat de o alta caracteristica specifica: ramurile, acele de pin si conurile sunt aranjate intr-o spirala Fibonacci.




brad


Din mugurii de brad se face un sirop de tuse excelent




Bradul nu e doar pom de Craciun

Coniferele nu indeplinesc doar functii decorative. Lemnul de brad este utilizat de mai multe ramuri industriale. Se construiesc case din lemn de brad, piese mobiliere, dar si rasina este un element de baza in fabricarea instrumentelor muzicale.


Bradul are si parti comestibile: samburii de pin dau o savoare speciala salatelor, dar se face si faine din ele, iar din mugurii de brad se obtine un sirop de tuse excelent.