Bec incandescent, tub fluorescent sau LED - ce alegi pentru casa ta?

Bec incandescent, tub fluorescent sau LED - ce alegi pentru casa ta?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricorpuri de iluminat
Ultima actualizareMiercuri 20 mai 2020
Vizualizari223

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lumina dintr-o încăpere este foarte importantă și ne poate dicta chiar și starea de spirit sau energia pe care o avem atunci când trecem pragul acelei camere. Iluminatul interior nu ar trebui făcut „după ureche”, ci în urma unei analize atente a tipurilor de becuri și efectele acestora asupra spațiului pe care acestea îi pot pune în valoare sau, dimpotrivă, îi pot diminua calitățile. Dacă ești curios să afli mai multe despre sursele de iluminat și ce opțiuni ai la dispoziție, află din rândurile următoare cele mai importante informații despre acestea.

Tipuri de becuri

Pe piață există trei mari tipuri de becuri, dintre care poți alege. Iată care sunt acestea:

1. Bec incandescent

Acesta reprezintă primul și cel mai mult folosit tip de bec de pe piață, fiind inventat și perfecționat de către Thomas Edison. E simplu să înțelegi cum funcționează acesta: filamentul metalic din interiorul bulbului de sticlă se încălzește până ajunge la punctul de incandescență. Când filamentul a atins temperatura optimă de funcționare a becului, acesta se încălzește puternic și emană sarcini electrice ce au strălucire, producând astfel lumina.

Avantajele becului incandescent

Fiind cel mai des întâlnit tip de bec, îl poți cumpăra de aproape oriunde, chiar și dintr-un magazin de cartier. Tot prin prisma popularității sale, prețul unui bec incandescent este foarte accesibil. Are cea mai simplă utilizare, fiind suficient să îl introduci în fasung, fără să fie nevoie de alte circuite adiționale. Mai mult decât atât, becul incandescent poate fi utilizat atât cu ajutorul curentului alternativ, cât și cu sprijinul celui electric.

Dezavantajele becului incandescent

Becurile incandescente sunt cunoscute ca având o durată de viață mult mai scăzută decât cea a altor tipuri de becuri, dar și o eficiență mai redusă. În schimb, consumul de energie electrică pentru funcționarea unui bec incandescent este mai mare, așadar dacă te întrebai cum alegi corpuri de iluminat pentru living, camera din casă în care se consumă cel mai mult curent, încearcă să le ocolești pe cele care impun utilizarea exclusivă a becurilor incandescente.

2. Bec cu LED

Acronimul LED vine de la light-emitting diode. Acest tip de becuri nu sunt la fel de răspândite precum cele clasice, însă au ajuns în topul preferințelor utilizatorilor din toată lumea mulțumită eficienței lor de iluminare aproape imediată.

Avantajele becurilor cu LED

În primul rând, durata de viață a acestor becuri este foarte mare, de aceea sunt preferate în soluțiile de iluminare stradală, dar și pentru utilizatorii casnici, pentru interior sau exterior. Marele lor avantaj este reprezentat de consumul de energie foarte mic, spre deosebire de becurile incandescente. Eficiența lor se ridică la 150 de lumeni per Watt, în comparație cu becurile clasice, care nu sar de 16 lumeni per Watt. Așa cum precizam mai sus, eficiența becurilor cu LED este una imediată, nemaifiind nevoie de timpul consumat pentru ajungerea la starea de incandescență a becurilor cu filament.

Dezavantajele becurilor cu LED

După cum era de așteptat, prețul de achiziție al becurilor cu LED este mult mai ridicat decât cel al becurilor clasic. De asemenea, acestea au o sensibilitate mult mai mare. Tot un dezavantaj ar mai fi și acela că lumina emanată de un bec cu LED este de tip unidirecțional, nu la 360 de grade, cum este cazul celorlalte becuri.

3. Bec fluorescent

Cunoscut și sub denumirea de bec economic, becul fluorescent reprezintă alternativa eficientă a becurilor incandescente. Cel mai des putem întâlni becuri fluorescente sub formă curbată sau pliată. Deși va genera aceeași putere ca a unui bec clasic, becul fluorescent va utiliza ⅓ sau chiar ⅕ din energia electrică necesară. De asemenea, lumina becului economic va fi mai caldă decât cea a unui bec standard.

Avantajele unui bec fluorescent

Becurile fluorescente au o durată de viață mult mai mare decât cea a becurilor incandescente, dar vor consuma și o cantitate de energie electrică mai mică, ceea ce înseamnă că dacă vei apela la ele atunci când cauți corpuri de iluminat pe toate gusturile vei avea de plătit facturi mult mai mici la curent. Eficiența lor este de până la 60 de lumeni per Watt.

Dezavantajele unui bec fluorescent

Prețul de achiziție al acestora este mai ridicat decât al unui bec clasic și vei avea nevoie și de circuite adiționale pentru a face un bec fluorescent să lumineze. Acesta poate conține materiale periculoase, așa cum este mercurul, iar durata de eficiență maximă poate ajunge până la cinci minute de la funcționare, adică va trebui să aștepți ceva până când lumina se va aprinde complet.

Pe piață mai există și becuri cu halogen, foarte asemănătoare cu cele incandescente, singura diferență fiind aceea că au în interiorul bulbului de sticlă și halogen, pe lângă celelalte gaze care întrețin arderea.

Sursa foto: pexels.com/ro-ro/fotografie/albastru-bec-bec-economic-creativitate-1036936/