Arhitectura mediteraneana

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14950

Voteaza & Distribuie

Descriere

Arhitectura mediteraneana a fost extrem de populara intre anii 1915 si 1940. Aceste cladiri au elemente cum sunt curtile sau terasele. Sunt inspirate de casele construite in zona Marii Mediterane. Regiunea mediteraneana strabate trei continente: Europa, Asia si Africa. Partea europeana e formata din Spania, Franta, Italia, Grecia si zona balcanica, in timp ce partea din Africa din Maroc, Algeria, Tunisia si Libia. Partea din Asia cuprinde Turcia, Cipru si Liban.



Regiunea mediteraneana are o istorie bogata si a fost casa multor civilizatii antice, cum ar fi Imperiul Bizantin, Imperiul Grec si Imperiul Roman. Marea Mediterana este un pasaj important folosit pentru comertul si schimburile intre diferite tari din jurul ei.




Casa in stil mediteranean


Casa in stil mediteranean





Casele mediteraneene se caracterizeaza prin prezenta gradinilor sau a fantanilor din fata sau spatele casei si prin interioare cu seminee si candelabre impresionante. Casele sunt construite pe dealuri sau cu vedere la mare si sunt decorate cu plante. De asemenea, au pridvoare deschise, turnulete inalte sau chiar o logie (o serie de arcade sprijinite pe coloane), colonade sau porticuri sustinute de coloane dorice. Cladirea poate avea turnuri si scari in spirala, balcoane cu pereti parapet si obloane din lemn.




Casa mediteraneana


Casa mediteraneana





Tipul de structura determina modul in care este construita cladirea. O vila in stil italianat este construita diferit de o ferma. Structura cladirii poate fi un hotel sau o locuinta, iar proiectarea ei poate fi inspirata de bisericile spaniole sau poate fi inradacinata in arhitectura maura, andaluza sau toscana. Multe case au un gard sau o poarta pentru a oferi un grad de intimitate. Casa are mai mult de un etaj si mai multe dormitoare. Intrarea in cladire poate fi un vestibul, iar acoperisurile au stresini. Acoperisul este acoperit cu tigle rosii, iar culorile interiorului sunt bleu ciel, galben pal, roz deschis sau chiar culoarea lavandei.




Conac in stil mediteranean


Conac in stil mediteranean





Clima in zona Marii Mediteranene este fierbinte, cu temperaturi extrem de ridicate de pana la 40 de grade Celsius in timpul verii. Deci, in aceste regiuni, casele sunt construite in asa fel incat interiorul lor sa ramana mereu racoros, astfel interioarele sunt izolate pentru a tine caldura afara. Exterioarele sunt albe si chiar podelele au gresie alba, astfel incat sa reflecte caldura.




Vila mediteraneana


Vila mediteraneana





Arhitectura mediteraneana este in mai mare parte deschisa si permite o buna ventilare, ceea ce este adecvat pentru climatul cald al Mediteranei. Cladirile amesteca functionalitatea cu eleganta, astfel incat sa fie practice si sa arate bine in acelasi timp. Este important ca cladirile sa fie proiectate avand imprejurimile in minte deoarece arhitectura mediteraneana trebuie sa permita aerisirea racoroasa in interiorul cladirii. Cele mai indicate locatii unde se poate construi in stil mediteranean sunt cele din alte parti ale lumii unde clima este asemanatoare si in zonele de coasta.