Argint 925: ce este și cu ce se curăță?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguribijuterii
Ultima actualizareJoi 10 februarie 2022
Vizualizari929

Voteaza & Distribuie

Descriere

Argintul este adesea folosit pentru a celebra realizările, sărbătorile și ceremoniile, precum și pentru frumoasa sa valoare ornamentală. Cât de multe știi despre acest metal prețios? Ce este argintul 925? Cu ce se curăță bijuteriile din argint? Cum îți dai seama dacă ele sunt realizate din argint veritabil? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vom răspunde în articolul următor.

1. Ce este argintul 925?

S-ar putea să te întrebi: "Este argintul 925 argint adevărat?" Răspunsul este DA, categoric. Argintul 925, cunoscut și sub numele de argint sterling, este un aliaj compus din 92.5% argint pur și 7.5% alte metale (de obicei cupru). Argintul pur 99,9% este moale și greu de modelat, ceea ce îl face dificil de utilizat în realizarea celor mai sofisticate bijuterii argint. Această "moliciune" se traduce prin duritate scăzută pe scara Mohs (2,5-3), motiv pentru care se amestecă și cu alte metale (cupru, zinc). Procentul de 92,5% argint pur utilizat in bijuterii este motivul pentru care vei vedea argint sterling denumit „argint 925” sau marcat cu o ștampilă 925.

2. Cu ce se curăță argintul 925?

Singurul dezavantaj al argintului 925 este că se oxidează în timp. Cuprul adăugat îl va face să se păteze mai ușor, metalul devenind maro închis sau negru în contact cu aerul și umezeala. Apariția oxidării pe un lănțișor argint este perfect normală. Chiar și cele mai valoroase bijuterii din argint se pătează după un timp, așa că e greșit să presupunem că problema este legată de calitatea lor sau că metalul folosit nu ar fi argint veritabil.
Utilizarea produselor cosmetice, clorul din apă și pH-ul pielii pot contribui și ele la diminuarea luciului bijuteriei din argint 925 pe care o porți. Cu toate acestea, există soluții de curățare ușor de folosit și rapide, cum sunt cele prezentate mai jos:

Soluție de scufundat bijuteria din argint

Soluția pe bază de scufundare folosește un proces chimic pentru a îndepărta rapid petele de pe argint (sub 1 minut). Va înlătura oxidarea din crăpăturile și modelele mai complicate de bijuterii, care sunt imposibil de curățat cu o lavetă sau perie moale. Asigură-te că urmezi instrucțiunile furnizate de producător.

Crema de curatat argintul 925

Dacă argintul tău este foarte pătat, atunci crema de lustruit produsele din argint poate fi soluția pentru tine. Vă recomandăm o cremă de bună calitate, cum este cea produsă de Hagerty, destinată utilizării pentru produse din argint (mai puțin abrazivă). Citiți instrucțiunile înainte de folosire. La final, clătiți bijuteria cu apă din abundență și ștergeți-o cu o lavetă pentru redarea strălucirii argintului.

Soluție ecologică de curățat argintul acasă


Aceasta este o metodă de curățare argint 925 ecologică și cu tehnologie scăzută (dar științifică!). Este o soluție preparată chiar de tine, cu ingrediente pe care probabil că le ai deja în casă. Taie o bucată de folie de aluminiu care acoperă fundul unui bol mic din sticlă sau ceramică. Apoi toarnă o cană de apă fierbinte în vas și adaugă următoarele:
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură detergent de vase (sau săpun lichid)

Lasă bijuteriile în soluție 10 minute, apoi scoate-le și clătește-le cu apă. Șterge-le cu o lavetă moale din microfibră.

Laveta de lustruit metale

Este rapidă și mai blândă cu bijuteriile. Laveta este îmbibată cu substanțe chimice speciale pentru îndepărtarea oxidării și redarea luciului argintului 925. Poți folosi o lavetă de mai multe ori. De obicei, laveta de curățat argintul se utilizează ca ultim pas în procesul de îndepărtare a oxidării, după aplicarea uneia dintre soluțiile de mai sus. 3. Cum știi că este argint 925 veritabil? În cele mai multe cazuri, bijuteriile din argint sunt marcate cu 925 (argint sterling) sau 999 (argint pur). Cu toate acestea, nu toate bijuteriile din argint sunt marcate, deoarece nu este o cerință legală în toate țările (inclusiv Australia). Considerăm că, pentru unele modele, marca 925 poate afecta finisajul piesei.

Deci, cum altfel poți să afli dacă argintul este autentic?

Un test este utilizarea unui magnet. Dacă magnetul atrage puternic metalul, atunci nu este din argint 925 sau piesa poate fi placată cu argint peste un metal de bază. Cu toate acestea, există și alte metale care nu sunt magnetice, așa că acesta nu este un test definitiv. Poți, de asemenea, să tamponezi o cantitate mică de înălbitor cu clor pe metal, într-un loc neobservat. Argintul 925 (inclusiv placajul cu argint) va deveni maro sau negru în prezența înălbitorului. Clătește bine metalul după aceea și folosește o lavetă de lustruit argintul pentru a îndepărta decolorarea. Cea mai sigură metodă de testare este să mergi la un bijutier.

Magazinul podoabelemele.ro îți pune la dispoziție soluții profesionale de curățat argint 925 și o gamă largă de bijuterii din argint cu și fără pietre semiprețioase. Ai 10% reducere la prima comandă și multe alte surprize!