Numele de acvamarin (aquamarine) derivă din limba latină fiind compus din două cuvinte respectiv aqua și marin cu semnificația ,,din mare,, și este o trimitere directă la albastrul azuriu al acuamarinului. Romanii, grecii, evreii și egiptenii prețuiau acvamarinul considerând că ar avea puteri benefice războinicilor și navigatorilor. Deseori acuamarinul era încrustat în armele războinicilor pe mânerele săbiilor în platoșe, coifuri sau chiar pe stindarde. Acvamarinele se exploatează din Brazilia, Sri Lanka, Madagascar, Rusia, Pakistan, Zambia, dar cele din Brazilia sunt cunoscute pentru proprietățile superioare.
Proprietăți specifice
Acuamarinul este un beril de silicat de aluminiu.
Formula chimică - Be3Al2Si6O18.
Duritatea este de 7,5 pe scara lui Mohs.
Fluorescența - inertă.
Indicele de refracție - 1,577-1,583.
Birefrigența - 0,005-0,009.
Gravitatea specifică - 2,72.
Proprietăți optice
Acuamarinul este un mineral transparent,translucid și prezintă o claritate superioară. Acuamarinul se găsește în dimensiuni mici de câțiva milimetri până la geme de câteva sute de carate. Este deosebit de apreciat în bijuterii și este mult mai transparent și lipsit de incluziuni vizibile cu ochiul liber în raport cu alte pietre prețioase.
Acuamarinul si topazul
Acuamarinul și topazul sunt două geme naturale deseori confundate, asemănătoare, dar foarte diferite. Acuamarinul este albastru deschis cu nuanța de verzui. Topazul poate să aibă culoarea albastru deschis, maro, maroniu, alb, galben, portocaliu, alb. Ca metodă de identificare la prima vedere a acuamarinului trebuie să priviți piatra la unghi de 90 de grade printr-un filtru polarizant și ve-ți observa culoarea albastră cu nuanța fină de verzui. Același test se poate face și la microscop, la polariscop sau cu filtru polarizant. Dacă nu vedeți acest lucru, atunci este foarte posibil să fie topaz. Testul cu refractometrul si identificarea indicelui de refracție sunt teste edificatoare pentru identificarea acvamarinelor și topazelor. Instrumentele avansate pot de asemenea să identifice cu exactitate originea pietrei prețioase supusă analizei. Analizarea incluziunilor
Acuamarinul prezintă rar incluziuni vizibile. Un alt element important este șlefuirea, în marea majoritate a acuamarinelor gradul de șlefuire este bun sau foarte bun și chiar multifațetat. Simulantele și topazele au gradul de șlefuire mult mai slab. Cu toate acestea testul gemologic este cel mai relevant. Există numeroase imitații și simulante ale acvamarinului și ale topazului, iar diferențierea se face cu teste gemologice de către gemologi.
Prețul
Acuamarinul este mult mai rar decât topazul, iar acest lucru influențează și prețul. Prețul acuamarinului poate ajunge până la 400 dolari / carat dar cele cu proprietăți gemologice superioare depășesc adesea acest preț. Prețul topazelor poate ajunge între 10 și 80 dolari / carat. Topazele portocalii sunt cele mai rare adesea depășind prețul topazelor obișnuite.