Amenajarea unei curți mici: 5 sfaturi de design

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAmenajari exterioare, dale, design de exterior
Ultima actualizareMiercuri 20 iulie 2022
Vizualizari398

Voteaza & Distribuie

Descriere

Amenajarea unei curți mici este, de cele mai multe ori, o provocare, însă te poți bucura de cele mai bune rezultate. Dacă dispui de un spațiu exterior redus, iată 5 sfaturi de design de care să ții cont, de la alegerea pavelelor potrivite la paleta cromatică și decor.

1. Alege pavele de dimensiuni mici
Cum să faci curtea să pară mai spațioasă? Alegi pavele de dimensiuni mici, pentru a crea impresia unei amenajări generoase. Ai la dispoziție o gamă variată de dale și pavele standard, pătrate, dreptunghiulare, conice și cu o formă specială - dublu T, floare, frunză sau vestă. Pentru alei, zona de relaxare sau orice alt spațiu dintr-o curte mică, îți recomandăm să alegi modele simple de pavaj. Chiar dacă un design complex atrage mai mult atenția, amenajarea devine aglomerată din punct de vedere vizual și, astfel, menține senzația unui spațiu restrâns.

2. Ține cont de stilul de amenajare
Când alegi pavelele, mobilierul exterior și accesoriile pentru curte, ține cont de stilul de amenajare. Păstrează o singură direcție și nu încărca spațiul cu elemente care nu se potrivesc între ele. De asemenea, dacă aranjezi o zonă de luat masa în stil clasic, o zonă modernă de relaxare și o alee de tip iberic, curtea va părea fragmentată și, implicit, mai mică. Spre exemplu, dacă alegi pavaj în stil Carpatin, completează amenajarea cu o bancă din lemn și obiecte de decor rustice. În schimb, dacă preferi un pavaj elegant, în stil Regal, adaugă o masă și scaune din fier forjat, arbuști aranjați simetric și ronduri de flori bogate.

3. Decorează în manieră minimalistă
Când spațiul exterior este restrâns, nu trebuie să îl aglomerezi cu multe elemente și detalii. Optează pentru o amenajare simplă, dar de efect. Așa cum am menționat anterior, alege un model de pavaj care să nu încarce vizual curtea și adaugă doar obiecte de strictă necesitate. De pildă, dacă îți place să îți petreci serile cu familia în jurul focului, amenajează o zonă cu focar și bănci. Pe de altă parte, dacă iei masa în aer liber foarte rar, optează pentru mese și scaune pliabile, pe care să le aranjezi în curte doar în momentul în care ai nevoie de ele.

4. Păstrează o paletă cromatică restrânsă
Pentru a nu încărca și mai mult curtea, alege o paletă cromatică restrânsă: o singură culoare dominantă și 1-2 accente de culoare. Astfel, dacă montezi pavaj gri sau crem, decorează cu o jardinieră roșie sau un focar teracotă. Când optezi pentru pavele în două culori, păstrează aceleași nuanțe pentru restul amenajării, cum ar fi: pavele gri ciment și maro, borduri și elemente de gard gri ciment, bancă și jardinieră maro.

5. Adaugă mai multe corpuri de iluminat exterior
Lumina poate schimba mult o amenajare exterioară. Montează corpuri de iluminat la nivelul solului și intercalate între elementele de zid, astfel încât să pui în evidență curtea și să creezi un mediu plăcut chiar și în timpul serii. Folosește o lumină caldă și difuză pentru senzația de intimitate.

Ține cont de aceste sfaturi când alegi pavelele, bordurile, băncile, mobilierul exterior, alte accesorii și decorul pentru amenajarea unei curți mici. Creează un mediu perfect pentru tine și familia ta, chiar dacă nu dispui de mult spațiu.

Sursă foto: drive.google.com/file/d/1ea4eKEMK8IMOk3LmiMeKz-hsgctnuCM-/view?usp=sharing