Alcatraz

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11955

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 11 august 1934, un grup de prizonieri federali, considerati extrem de periculosi ajung pe Insula Alcatraz, un teren stancos, de 22 de acri, situat la 1, 5 mile de golful San Francisco. Condamnatii û primii prizonieri civili care urmau sa fie gazduiti in noul penitenciar de mare securitate - s-au alaturat altor cateva zeci de prizonieri militari lasati acolo de pe vremea cand insula era o inchisoare militara. Insula Alcatraz era nelocuita in momentul in care a fost explorata de locotenentul spaniol Juan Manuel de Ayala, in 1775.
El a denumit-o Isla de los Alcatraces sau Insula Pelicanilor, datorita numeroaselor pasari care-si facusera cuibul pe insula. Dupa ce a fost fortificata de spanioli, insula Alcatraz a fost vanduta Statelor Unite in anul 1849. In 1854, aici a fost plasat primul far de pe coasta Californiei. Incepand cu 1859, un detasament al armatei americane si-a facut aici garnizoana, iar din 1868 insula Alcatraz a fost folosita pentru a gazdui infractori militari. Pe langa soldati americani recalcitranti, printre prizonieri se regaseau calauze ale indienilor rebeli, soldati americani care au luptat in Filipine si au dezertat si civili chinezi care s-au impotrivit armatei americane in timpul rascoalei boxerilor.
In 1907, sa stabilit ca Insula Alcatraz sa devina parte a sistemului penitenciar militar al Statelor Unite. In 1934, Insula Alcatraz a fost fortificata, devenind un penitenciar federal de inalta securitate menit sa ii gazduiasca pe cei mai periculosi prizonieri din sistemul penal american, mai ales pe cei predispusi la tentative de evadare. Primul transport de prizonieri civili a ajuns la 11 august 1934. In aceeasi luna, au ajuns alte transporturi cu prizonieri, printre alti condamnati aflandu-se si celebrul mafiot Al Capone. In septembrie, a ajuns la Alcatraz George "Mitraliera" Kelly, un alt cap al criminalitatii organizate. In anii 40, un alt prizonier faimos al inchisorii Alcatraz a fost Richard Stroud, Omul-pasare din Alcatraz.
Condamnat pentru omor, Stroud a scris un important studiu despre pasari, in timp ce era incarcerat in inchisoarea Leavenworth din Kansas. Considerat a fi extrem de periculos din cauza ca in 1916 a ucis un paznic de la Leavenworth, a fost transferat la Alcatraz in 1942. Lui Stroud nu i s-a permis sa-si continue cercetarile despre pasari la Alcatraz. Desi au existat zeci de tentative, nu se cunoaste nici un prizonier care sa fi reusit sa evadeze din celebra inchisoare supranumita ôFortareataö. Totusi, cadavrele mai multor evadati despre care se crede ca s-au inecat in apele ce inconjoara insula, nu au fost descoperite niciodata.
Povestea evadarii in 1962 a trei dintre acestia, Frank Morris si fratii John si Clarence Anglin, a inspirat filmul din 1979 Evadare din Alcatraz. Un alt prizonier, John Giles, a reusit in 1945 sa ajunga la mal cu o barca, deghizat intr-o uniforma militara pe care a furat-o bucata cu bucata, insa a fost interogat de un ofiter dupa ce a ajuns pe tarm si a fost trimis inapoi. Un singur om, John Paul Scott a ajuns la tarm inotand, insa din nefericire pentru el a ajuns la picioarele podului Golden Gate intr-o stare de extenuare si hipotermie.
Politia l-a gasit inconstient si in stare de soc. In 1963, procurorul general al Statelor Unite, Robert F. Kennedy, a ordonat inchiderea inchisorii Alcatraz, din cauza cheltuielilor mari necesare pentru intretinerea acesteia. In existenta ei de 29 de ani, inchisoarea Alcatraz a gazduit peste 1.500 de infractori. In martie 1964, un grup de indieni Sioux au ocupat pentru scurt timp insula, in baza unui tratat conform caruia indienii aveau dreptul sa ia in stapanire orice ôteren guvernamental neocupatö.
In noiembrie 1969, un grup de aproape 100 de studenti si activisti indieni au ocupat insula mai mult timp, ramanand acolo pana au fost fortati de politisti sa o paraseasca, in iunie 1971. In 1972, insula Alcatraz a fost deschisa publicului, ca parte a noii Zone recreationale nationale Golden Gate, intretinuta de Directia nationala a parcurilor din Statele Unite. Insula Alcatraz si fosta inchisoare sunt deschise pentru public, peste un milion de turisti vizitandu-le in fiecare an.