Accesorii neomologate: dezavantaje și sancțiuni

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurifolie auto
Ultima actualizareJoi 2 septembrie 2021
Vizualizari690

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiecare conducător de autovehicule recurge câteodată la amplasarea unor dispozitive neomologate, pentru a se asigura că mașina este dotată și accesorizată modern. Acest articol urmărește câteva aspecte referitoare la folile auto, tipurile de lumini recomandate și dimensiunea anvelopelor.

Folia auto reprezintă un accesoriu ales de o largă categorie de conducători auto. Printre avantajele pe care le obții, o dată cu instalarea foliei se numără estetica și protejarea mașinii, sănătatea pasagerilor, precum și creșterea siguranței în caz de accidente sau jafuri.

Foliile auto trebuie omologate și montate în unități autorizate, precum RAR-ul, pentru a evita viitoare penalități. Sigur că aceste folii pot fi achiziționate din alte locuri și montate destul de ușor, dar pentru a evita problema omologării este indicat să apelezi la RAR. Acest procedeu este destul de costisitor, iar omologarea poate fi refuzată la final din diverse cauze. Înainte de toate, dacă alegi să montezi folia în cadrul unor firme prestatoare de astfel de servicii, verifică dacă aceasta are dreptul legal de a aplica folii și dacă acestea sunt într-adevăr omologate.

Avantajele foliilor auto

În timpul verii, folia păstrează temperatura scăzută, menține mașina răcoroasă și protejează suprafețele interioare împotriva decolorării. În caz de accidente minore, folia nu permite cioburilor să pătrundă în interiorul mașinii, reducând riscul de accidentare al pasagerilor. Folia auto nu permite pătrunderea luminii solare în timpul verii, și a luminii farurilor pe timp de noapte, protejând ochii de orice fel de lumini intense, care distrag atenția și îngreunează deplasările cu mașina.

Lumine recomandate

Farurile mașinilor se găsesc într-o multitudine de variante și mărci, așa că vom enumera câteva, dintre cele mai recomandate de către specialiști. Becurile auto-led au devenit favoritele conducătorilor de autoturisme pentru că pe lângă faptul că sunt estetice și oferă un aspect plăcut mașinii, sunt mai practice și mai uzuale decât celelalte tipuri de lumini.

Principalele lor caracteristici sunt durabilitatea, asemănarea lor cu lumina solară și consumul redus de energie. Pentru a evita sancțiunile care implică amenzi destul de mari, asigură-te că farurile achiziționate nu „încalcă condițiile de reglementare”. Acestea sunt marcate prin litera „E”, regăsite în interiorul circumferinței, urmate de o numerotare, și funcționează ca lămpi led. Dacă noile accesorii ale mașinii sunt omologate, angajatul din cadrul atelierului prestator de servicii îți va înmâna un certificat care va confirma succesul operațiunii.

Becul auto cu halogen este un tip de far clasic, economic, care respectă progresul tehnologic contemporan, având rezultate destul de satisfăcătoare. Dezavantajul se instituie prin durata scurtă de viață. Acestea se defectează cu ușurință, dar partea bună este că nu implică costuri foarte mari la achiziționare. Luminile xenon au avut era lor de glorie, dar în prezent au fost înlocuite în totalitate de LED-uri.

Anvelopele potrivite

Anvelopele mașinii reprezintă un alt accesoriu care trebuie să respecte dimensiunile trecute în talon și CIV. Altfel, șoferului care încalcă aceste reguli i se va reține talonul și va fi amendat cu o amendă prevăzută în a II-a clasă de sancțiuni. Montarea unor anvelope de dimensiuni diferite celor înscrise în talon pot afecta și chiar defecta sistemul de frânare, dar și valorile indicate de vitezometru.

Omologarea dispozitivelor care nu s-a făcut o dată cu înmatricularea mașinii se va realiza în reprezentanțele RAR, dacă rezultatele încercărilor și verificărilor realizate, îndeplinesc condițiile tehnice aplicabile.

Pentru mai multe informații, te așteptăm în comentarii cu întrebări și sugestii sau ne găsești pe romauto.ro