Abacul rusesc

Detalii

CategoriiIT
TaguriCalculatoare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7398

Voteaza & Distribuie

Descriere

abacAbacul rusesc are, de obicei, o singura punte inclinata, cu cate zece margele pe fiecare fir (cu exceptia unuia singur, care are patru margele, pentru fractiunile de sfert de rubla). Modele mai vechi au inca un fir cu 4 margele pentru sferturile de copeici, care au fost folosite pana in 1916. Abacul rusesc este adesea folosit pe verticala, cu firele de la stanga la dreapta, asemeni unei carti. Firele sunt de obicei bombate, pentru a se aduna in centru si pentru a mentine margele in cele doua capete. Cand nu se face nici o socoteala, margelele sunt deplasate la dreapta. In timpul manipularii, margelele sunt mutate la stanga. Pentru o vizualizare mai usoara, 2 margele din mijlocul fiecarui sir (a cincea si a sasea), sunt de o culoare diferita fata de celelalte opt margele.



Fiind un dispozitiv simplu, ieftin si de incredere, abacul rusesc era utilizat in toate magazinele si pietele de pe intreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice, si metoda lui de utilizare era predata in majoritatea scolilor pana in 1990. Nici macar inventia din 1874 a calculatorului mecanic nu le-a inlocuit in Rusia. Abacul rusesc a inceput sa-si piarda popularitatea numai dupa ce a inceput productia de masa a microcalculatoarelor in Uniunea Sovietica in 1974. Astazi este privit ca un arhaism si a fost definitiv inlocuit cu microcalculatorul.



Abacul rusesc a fost adus in Franta in jurul anului 1820 de catre matematicianul Jean-Victor Poncelet, care a servit in armata lui Napoleon si a fost prizonier de razboi in Rusia.



In lume, abacul era folosit in scoli, in ciclul primar ca ajutor pentru invatarea sistemului numeric si al aritmeticii.