7 sfaturi pentru realizarea unui buget care sa te ajute sa reduci cheltuielile

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricredit
Ultima actualizareLuni 27 ianuarie 2020
Vizualizari712

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ți se întâmplă des ca de la o lună la alta să rămâi fără bani și să nu faci față tuturor cheltuielilor? Înseamnă că ai nevoie de mai multă organizare în gestionarea finanțelor proprii și de control asupra modului în care îți administrezi veniturile. Planificarea financiară reprezintă un exercițiu constant care te va ajuta să-ți optimizezi cheltuielile recurente și, de ce nu, să îți sporești câștigurile. Cu alte cuvinte, vei beneficia de un buget personal și o structură clar stabilită după care să te ghidezi pentru a ști exact pe ce s-au dus banii în lunile precedente și cum poți să îți planifici atent cheltuielile viitoare. Citește mai departe 7 sfaturi valoroase care te vor ajuta să nu mai risipești banii:

1. Calculează-ți venitul lunar

Ca să poți crea un buget personal și să conștientizezi unde se duc banii, în primul rând trebuie să arunci o privire de ansamblu asupra câștigurilor tale. De cele mai multe ori, veniturile sunt constante și cu greu le poți ajusta. Prin urmare, analizează-ți situația financiară și trece pe listă toate fondurile pe care le încasezi în fiecare lună.

Este important să aduni sumele nete, reale, pe lista surselor de venit regăsindu-se, după caz, salariul, pensia, alocația copilului, asistența maternală/paternală, bonusurile periodice, primele, veniturile din chirii sau orice alte activități din care mai obții câștiguri. În acest fel, vei putea determina suma de bani ce intră lunar în casă.

2. Întocmește o listă a cheltuielilor

Un pas important în realizarea bugetului personal, după stabilirea veniturilor totale, este calcularea cheltuielilor lunare. Atunci când obișnuiești să cheltuiești tot ce câștigi este dificil să ții pasul cu costurile. Prin urmare, creează o listă cu cheltuieli fixe și variabile, ca să poți să faci mai ușor diferența între ceea ce este necesar și ceea ce îți dorești să cumperi. În cadrul primei categorii sunt incluse costurile pentru chirie, rată la bancă, utilități, asigurări sau alte obligații, în timp ce pe lista cheltuielilor variabile se află costurile cu alimentele, combustibilul, hainele, reparațiile, activitățile de relaxare, călătoriile, vizitele medicale, produsele consumabile sau viciile.

3. Trasează obiective clare

În urma determinării veniturilor și cheltuielilor lunare, în mod sigur poți să urmărești mult mai ușor traseul banilor tăi. Totuși, pentru a rezista tentației de a cheltui resursele financiare inutil, stabilește obiective financiare pe termen scurt, mediu sau chiar și lung, ca să te asiguri că nu o să te afunzi în datorii din cauza unei slabe organizări. Așadar, setarea unor țeluri precum achiziția unei case ori a unui autoturism, crearea unui plan de pensii sau a unui fond pentru educația copilului nu sunt imposibil de realizat dacă respecți cu atenție bugetul personal. Atunci când știi cât cheltuiești, este mai ușor să îți dai seama și pe ce anume îți dorești să cheltuiești banii.

4. Stabilește un plan de plată a datoriilor

În realizarea unui buget personal este esențial să iei în considerare și banii pe care îi datorezi. De exemplu, dacă folosești un card de credit, ai putea fi tentat să plătești doar sumele minime lunare și să amâni achitarea datoriei pentru a risipi banii pe lucruri fără importanță. În realitate, fondurile de care beneficiezi nu sunt alte tale, iar acest lucru nu te va ajuta la reducerea cheltuielilor.

O strategie de rambursare pe care o poți folosi este contractarea unui împrumutde la CreditPrime cu care să-ți achiți vechea datorie. Noua rată va fi inclusă pe lista cheltuielilor fixe pentru următoarea perioadă, iar în acest fel vei scăpa foarte ușor de cercul vicios al datoriilor.

5. Înainte economisește, apoi lasă bani pentru cheltuieli

O regulă nescrisă în realizarea unei planificări financiare eficiente este aceea de a prioritiza economiile și nu cheltuielile. În acest sens, nu aștepta să ajungi la final de lună ca să vezi câți bani mai ai în cont pentru a-i pune deoparte pentru că s-ar putea să fie luni în care nu o să economisești nimic. După ce ai încasat salariul, cel mai simplu e să aloci o anumită sumă economiilor și apoi să te descurci cu restul banilor pentru cheltuielile fixe și cele variabile.

6. Urmărește reducerile

Dacă îți dorești să nu îți schimbi prea mult stilul de viață și să ții cheltuielile sub control, așteaptă reducerile ca să-ți cumperi aparate electrocasnice, îmbrăcăminte, bilete la cinema sau vacanțe. În acest fel, bugetul tău nu va fi afectat de creșterea costurilor variabile și, în plus, vei economisi mai mulți bani.

7. Revizuiește periodic bugetul

Lucrurile se schimbă de la o lună la alta, așa că e necesar să reevaluezi deseori bugetul. Pot apărea scopuri financiare noi, câștiguri sau cheltuieli semnificative, care să influențeze anumite categorii la care nici nu te-ai fi gândit.

Crearea unui buget personal poate părea complicată, însă e necesar să urmezi o strategie financiară dacă vrei să-ți reduci cheltuielile. Bugetarea te va ajuta să-ți plătești datoriile la timp și să economisești mai mult, lucru important pentru protejarea viitorului tău.

image.freepik.com/free-photo/save-money-home-cost-saving-account-book-financial-statement-home-loan_36325-2176.jpg