6 cele mai savuroase deserturi ale italienilor

6 cele mai savuroase deserturi ale italienilor

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurimancare, prajitura
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari386

Voteaza & Distribuie

Descriere

Italia este țara lui dolce far niente, adică a artei de a nu face nimic în afară de savurarea plăcerilor vieții prin inactivitate. Însă, Italia este și tărâmul unor deserturi incredibile, care completează o bucătărie apropiată de perfecțiune. Sunt multe preparate cu origini în Peninsulă care, astăzi, se consumă în întreaga lume, cum sunt pizza sau pastele. Sunt, însă, și unele deserturi la fel de gustoase și apetisante, dar, din păcate, mai puțin cunoscute. Gastronomia italiană este bogată și în ce privește dulciurile, existând numeroase rețete în fiecare regiune. Am adunat 6 deserturi care se remarcă în această multitudine și pe care merită să le descoperi în rândurile care urmează.
1. Panna Cotta
Panna Cotta este o budincă ușor de preparat, dar, cu un gust incredibil. Deși, nu a fost menționată în cărțile de bucate italienești până în 1960, astăzi, este considerată o rețetă specifică Piemontului. Rețeta originală are ca ingrediente doar smântâna, zahărul, vanilia și gelatina. Când este pregătită corect și răcită bine, panna cotta este foarte fină și cremoasă. Există și variații ale acestui desert pentru care se folosesc rom, sos de caramel sau vin de Marsala.
2. Tiramisu
Deși, a apărut relativ recent, în 1980, tiramisu are un statut iconic printre celelalte deserturi italienești. Numele său înseamnă „ridică-mă” și face referință clară la efectul tonic al lichiorului, cafelei și zahărului. Tiramisu se prepară din straturi de pișcoturi însiropate în cafea, între care se așează mascarpone. Este un desert ușor de realizat, care cucerește orice iubitor de dulce, dar, și de cafea.
3. Granita
Granita este un desert sicilian clasic, semiînghețat, perfect pentru zilele călduroase de vară. Se consumă pretutindeni pe insulă, de obicei, dimineața, cu un expresso și o brioșă. Ingredientele din care se prepară granita sunt zahărul, apa și sucul de fructe ori alte arome. Unele persoane îl confundă cu șerbetul, dar, granita are o textură mai granulată și nu se răcește, ci se îngheață, parțial. Inițial, se făcea din zăpadă adunată iarna, de pe Etna, și care se păstra în peșteri montane, de-a lungul anului. Astăzi, granita este un desert popular, cu numeroase variante, care conțin suc de lămâie, lichior, cafea, migdale ori portocale roșii.
4. Pastiera
Pastiera este o tartă specifică orașului Napoli, care are o crustă untoasă și delicată și o umplutură bogată, cu fructe, ricotta și smântână, aromatizată cu suc și coajă de portocale. Pastiera se mănâncă, de obicei, de Paște, deși, se pare că istoria ei precede creștinismul. Astfel, istoricii afirmă că preotesele templelor o preparau în cinstea zeilor care readuceau primăvara și făceau natura să renască.
5. Amaretti
Acești biscuiți delicioși cu aromă de migdale au o istorie îndelungată, fiind atestați din Evul Mediu. Numele lor reflectă gustul amărui dat de migdale sau sâmburi de caise, folosiți în rețetă, alături de albușuri și zahăr. Consistența lor variază în funcție de preferințe, astfel că, pot fi atât uscați și crocanți, cât și moi. Originari din Saranno, un oraș lombard, acești biscuiți sunt astăzi populari în întreaga Italie.
6. Torrone
Torrone este un tip de nuga specific Peninsulei, care se prepară, tradițional, cu migdale prăjite. În prezent, există, însă, și versiuni cu fistic, alune, nuci și arahide. Torrone are o textură moale, caramelizată, și se vinde, deseori, învelit în hârtie de copt, pentru a se evita lipirea bucăților între ele.

Deserturile din Italia sunt savuroase și arată grija locuitorilor din Peninsulă pentru alimentația de calitate. Dulci și aromate, acestea demonstrează creativitatea specifică poporului italian. Și în România poți consuma deserturi italienești delicioase. De exemplu, poți să comanzi mâncare italiană în orice zonă a Bucureștiului. Ți se va livra rapid la adresa indicată, astfel încât, să te bucuri de ea, alături de cei dragi.

Sursa foto: pexels.com/photo/coffee-sugar-breakfast-chocolate-6403383/