6 categorii de cheltuieli care pot crea datorii

Detalii

CategoriiEconomie
Taguribani
Ultima actualizareSambata 29 octombrie 2022
Vizualizari322

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prioritizarea cheltuielilor este importanta pentru o viata fara datorii. Astfel se aloca veniturile lunare catre acele cheltuieli care, neachitate, pot genera datorii. In general, o datorie vine cu costuri aditionale precum comisioane de penalizare. Toate aceste lucruri sunt mentionate in contracte, clientii trebuie doar sa le citeasca atent. Prioritizarea cheltuielilor ii ajuta pe oameni sa evite aceste costuri aditionale aduse de restantele la plata.

Cheltuieli care nu ar trebui amanate

  • Cheltuielile cu locuinta: De multe ori acestea necesita cea mai mare parte a bugetului lunar. Cheltuielile gospodaresti includ intretinerea, reparatii, rate sau chirii, asigurarea, taxe pe proprietate. Neplata acestor cheltuieli creeaza datorii din cauza carora se poate pierde locuinta.
  • Cheltuielile cu mancarea: Fara cosul de baza de cumparaturi (alimentele de zi cu zi) nu se poate trai, sunt cheltuieli indispensabile. In schimb, mesele si cafeaua luate in oras, mancarea comandata acasa de la restaurante sau fast food, sunt cheltuieli care pot fi minimizate.
  • Cheltuielile cu utilitatile: Aici intra facturile pentru energie electrica, gaz, abonamente de telecomunicatii si TV. Sunt cheltuieli care asigura un grad de confort. Neplata facturilor va scadea nivelul de trai deoarece aceste servicii vor fi intrerupte. In plus, se vor crea datorii.

Alte cheltuieli care pot genera datorii

Cheltuielile cu transportul: Poate fi vorba despre transportul in comun (autobuz, tramvai, metrou, tren, etc) sau calatoriile cu mijlocul propriu de transport (masina, motocicleta, etc). Aceste cheltuieli pot fi minimizate daca se opteaza pentru transportul in comun care presupune plata biletelor sau a abonamentelor. Mijloacele proprii de transport implica cheltuieli precum rata (daca s-a facut un imprumut), costul carburantului, revizii, asigurari, taxe, schimb de piese, parcarea etc; incalcand regulile de circulatie si codul rutier, pot aparea extra cheltuieli precum amenzile.

Ratele si amenzile neplatite pot genera datorii

Cheltuielile cu sanatatea: Un stil de viata nesanatos poate crea datorii. Uneori analizele si tratamentele recomandate de doctori nu sunt acoperite in totalitate de asigurarea de sanatate (in baza cotizatiilor platite la Stat de catre angajatori). Pentru a beneficia totusi de serviciile medicale respective si de tratament, oamenii platesc din propriul buzunar. Un stil de viata sanatos (alimentatie corecta, miscare si sport) poate minimiza aceste costuri.

Cheltuieli cu educatia proprie sau a copilului

Chiar si educatia publica implica niste costuri: rechizite, transport, etc. Educatia este gratuita doar pana in clasa a 12-a. Apoi, studiile superioare sunt gratuite in baza numarului limitat de locuri la universitatile de stat, dupa care se ofera locuri in baza unei taxe sau, mai este alternativa costisitoare – universitatile private. Uneori tinerii aleg un credit pentru acoperi costurile cu educatia. Neplata acestor credite creeaza datorii. Parintii au, la randul lor, costuri legate de educatia copiilor: rechizite, poate after school sau before school, poate bone, tabere, carti, etc. Fara un buget lunar corect realizat, acestea pot genera datorii. Cand oamenii acumuleaza datorii si nu le platesc, creditorii apeleaza la specialisti pentru a recupera sumele restante. Exista firme de recuperare datorii precum KRUK Romania.

Despre KRUK Romania si cum ajuta oamenii cu datorii

Online s-a vorbit mult despre KRUK Romania datorita actiunilor de implicare sociala implementate cu ajutorul unor asociatii precum JAR (Junior Achievement Romania), Crucea Rosie, etc. De asemenea, compania mai este cunoscuta si pentru ajutorul pe care il da oamenilor cu datorii astfel incat sa fie fara restante: posibilitatea de a plati in rate, concursuri cu premii, programul „Dorinte Implinite” prin care le da clientilor bani inapoi pentru fiecare rata platita, etc.

Un buget de venituri si cheltuieli corect realizat nu va genera datorii. Totusi, odata acumulate datoriile, acestea trebuie asumate si platite.