5 obiceiuri simple prin care poți reduce consumul de plastic

5 obiceiuri simple prin care poți reduce consumul de plastic

Detalii

CategoriiSocial
Tagurireciclare
Ultima actualizareVineri 23 aprilie 2021
Vizualizari76

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din cauza timpului îndelungat necesar pentru descompunere, de ordinul deceniilor, plasticul este principalul duşman al ecosistemelor, în special al celor acvatice. Producerea plasticului se face în fabrici masiv poluante, iar gunoiul rezultat după utilizare continuă să facă ravagii asupra mediului înconjurător. Restabilirea unui echilibru începe cu acţiuni individuale. Depinde de fiecare dintre noi să renunţăm la deşeurile din plastic prin înlocuirea obiectelor uzuale cu alternative din materiale uşor degradabile.

Rutina de dimineaţă

Te trezeşti din somn şi mergi la baie pentru igienă. Acolo te întâmpină periuţa de dinţi din plastic, pahar din plastic, suporturi pentru săpun şi prosop din plastic. În şifonier, hainele sunt aşezate pe umeraşe din plastic. Toate aceste obiecte de uz personal şi casnic se regăsesc şi în variante care nu ne omoară încet planeta. Bambusul este un material ecologic utilizat ca substitut al plasticului, mai elegant şi mai puţin periculos pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor.

Renunţă la PET

Unul dintre cele mai folosite obiecte în rutina zilnică este banala sticlă de apă, ceai sau suc din PET (polietilenă tereftalată). Pentru consum casnic poţi înlocui recipientele din plastic cufiltre de apă pentru bucătărie la preţuri avantajoase. Acestea purifică apa de impurităţi şi au marele avantaj de a te scuti de achiziţia, transportul şi depozitarea bidoanelor de apă. În plus, calitatea apei este net superioară. Pe stradă, în maşină, în mijloacele de transport poţi alege să cumperi şi să consumi doar lichide ambalate în sticlă sau carton. Până la grija pentru mediu şi animale, ai în primul rând grijă de propria sănătate, deoarece alimentele ambalate în materiale de calitate sunt mult mai sigure pentru corp decât cele îmbrăcate în plastic. În plus, nu cunoşti condiţiile în care au fost depozitate, lichidele abandonate în plastic expus căldurii solare favorizând apariţia microorganismelor dăunătoare. În restaurante, refuză paiele care ţi se oferă dacă sunt din plastic, la fel şi în cazul tacâmurilor livrate împreună cu mâncarea la domiciliu. Când faci mişcare, înlocuieşte sticla de apă din plastic cu materiale ecologice rezistente.

Punga de cumpărături


A trebuit să apară sancţiuni din partea organismelor internaţionale pentru ca magazinele să reducă risipa de pungi din plastic. La casele de marcat te întâmpină acum alternative din hârtie sau material biodegradabil. Dacă ai putea folosi o astfel de sacoşă adusă de acasă, ai frâna puţin acest lanţ al slăbiciunilor. Ţine o pungă în maşină sau în poşetă atunci când mergi la magazinul din cartier, la supermarket sau la mall şi vei contribui la reducerea consumului de plastic.

Alege ambalajul de carton

În magazine poţi găsi acelaşi conţinut ambalat în plastic sau în carton. Alegând a doua variantă, te vei bucura de un produs păstrat în condiţii mai bune, aşadar de calitate superioară. Pe de altă parte, metoda aceasta este un nou refuz de a consuma plastic. Pastele sau detergentul la cutie de carton în locul celor din plastic sunt cel mai banal exemplu.

Colectează selectiv

Cel puţin în ţara noastră este dificil să renunţi integral la plastic. Însă o reducere semnificativă a consumului chiar este posibilă. Responsabilitatea cu privire la deşeurile din plastic este cu atât mai mare. Ai grijă ca produsele pe care nu le găseşti în altă variantă să ajungă în recipientul corespunzător de gunoi, pentru a fi reciclate. Educă-ţi copiii în acest sens, pentru ca generaţia care vine să contribuie şi mai mult la stoparea acestei risipe şi agresiuni asupra mediului înconjurător.

Imaginile dezolante de pe malurile apelor din ţara noastră sunt o oglindă a comportamentului omului faţă de natură. Până la implementarea soluţiilor propuse de organismele de mediu este responsabilitatea fiecăruia să reducă din consumul de plastic în viaţa de zi cu zi.

Sursa foto: pixabay.com/photos/garbage-paradise-sun-aircraft-4277613/