5 lucruri pe care trebuie să le știi despre mușcătura de căpușă

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareJoi 8 februarie 2024
Vizualizari489

Voteaza & Distribuie

Descriere

Căpușele nu sunt insecte și fac parte din clasa arahnidelor. Sunt paraziți externi care trăiesc agățați de firele de iarbă. Pentru a se dezvolta și reproduce, se hrănesc cu sângele gazdei (mamifere, reptile, păsări). Omul poate fi de asemenea o gazdă accidentală. De la căpușe se pot contacta diverși agenți patogeni (bacterii și virusuri).

Dacă nu sunt depistate la timp, căpușele pot să reziste chiar și câteva zile pe corpul gazdei. Sunt periculoase pentru că pot fi factori de risc pentru boala Lyme și meningoencefalită. Odată ce ajung pe corpul gazdei, căpușele migrează spre zona inghinală, axilară sau la nivelul scalpului. Odată cu mușcătura, își introduc capul sub piele și așa se hrănesc cu sânge. Nu toate căpușele sunt infestate, cele mai multe nu transmit nicio boală, dar riscul există.

În acest articol explicăm tot ce ar trebui să știi despre mușcătura de căpușă. Mai multe despre mușcătura de căpușă poți afla de la medicul de familie sau medicul specialist.

Cât de mare este riscul de îmbolnăvire


Perioada în care căpușele sunt mai active este perioada caldă (din luna mai până în septembrie). Pericolul crește în perioadele în care căldura alternează cu zilele ploioase. În lipsa unor măsuri de precauție, riscurile pot crește. Căpușele nu zboară și nici nu sar. Se găsesc în parcuri și grădini, în zonele rurale și în cele urbane, de aceea riscul este mare atunci când se practică activități în aer liber.

Bolile transmise de mușcătura de căpușă


Afecțiunile care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă sunt:

  • babesioza: se manifestă ca o răceală, prin febră, dureri musculare, oboseală. Nu există un vaccin pentru această afecțiune, se tratează cu antibiotice.
  • boala Lyme: se manifestă prin febră, dureri de cap, erupții cutanate. Nu există vaccin care să ajute la prevenție, se tratează prin antibiotice.
  • encefalita de căpușă: se manifestă prin febră, dureri de cap, amețeli, dureri ale articulațiilor, simptome neurologice.
  • febra hemoragică Crimeea-Congo: se manifestă prin febră mare, amețeli, sensibilitate la intensitatea luminii, stare de greață.

Nu toate căpușele sunt infestate, astfel încât nu toate pot să transmită aceste afecțiuni.

Simptome


În cele mai multe cazuri, căpușele sunt inofensive. În unele situații însă pot apărea iritații, dureri, umflături în zona afectată, senzația de arsură la locul mușcăturii.Cele mai multe mușcături de căpușă sunt vizibile, dar există pericolul ca cele mai mici să treacă neobservate. Tocmai de aceea este nevoie uneori, după petrecut mult timp în aer liber, să verifici foarte bine pielea. Este posibil ca mușcătura de căpușă să nu producă niciun simptom. Cele mai afectate însă sunt persoanele alergice. Acestea pot resimți durere, umflătură, senzație de arsură, dificultăți respiratorii.

Tratament pentru mușcătura de căpușă


Cel mai important lucru care trebuie făcut este îndepărtarea căpușei în așa fel încât capul să nu rămână sub piele. Este nevoie de instrumente speciale. De asemenea, se recomandă dezinfecția locală, tratament profilactic sau simptomatic, în funcție de cazul respectiv. Dacă este nevoie, medicul poate prescrie antibiotice, pentru prevenirea inflamațiilor. Alte medicamente care pot fi recomandate sunt antihistaminicele. Acestea ameliorează inflamația cutanată și pruritul, dar nu se recomandă copiilor. Există și spray-uri pe bază de anestezice locale sau loțiuni calmante.

Important de știut


Nu se recomandă aplicarea de unguente locale, pentru că acestea pot ajuta la infectarea zonei.

Cum se previne mușcătura de căpușă


Există măsuri preventive care pot reduce expunerea la mușcătura de căpușă:

  • evitarea zonelor de risc;
  • evitarea mersului prin iarbă cu picioarele goale;
  • administrarea de insecticide;
  • acoperirea pielii cu haine, de preferință deschise la culoare pentru a fi mai ușor de reperat căpușele;
  • începerea unui tratament cu antibiotice în scop profilactic, dacă medicul prescrie un asemenea tratament.

În cazul mușcăturii de insecte, nu există un vaccin pentru o protecție pe termen lung. Îți recomandăm să te adresezi medicului infecționist sau medicului de familie cât mai repede posibil după o mușcătură de căpușă, indiferent dacă prezinți sau nu simptome.