4 sfaturi pentru cultivarea porumbului

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura
Ultima actualizareMiercuri 17 februarie 2021
Vizualizari518

Voteaza & Distribuie

Descriere

Porumbul este cea de-a doua cultură cerealieră ca importanță, dar și în topul comerțului internațional după grâu. Acesta a început să se cultive în America, încă de acum 7000 de ani. Cultura porumbului este extrem de profitabilă indiferent de suprafața plantată, însă, pentru ca recolta să fie una bogată și calitativă trebuie să fie respectate câteva particularități ale acestei plante. România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, iar exportul se efectuează atât în țările din Uniune, cât și în afara ei.

Începutul primăverii, mai cu seamă începutul lunii aprilie este perioada în care oamenii încep să semene porumbul pentru boabe. Perioada optimă pentru semănat este în general aceeași și se stabilește cu ajutorul termometrului de pământ care poate urmări mediile termice. Acestea trebuie să fie cuprinse între 8 și 10 grade Celsius, pentru evitarea unor riscuri ce țin de întârzierea în răsărire sau răsărirea neuniformă.

Spuneam mai sus că există anumite aspect cărora trebuie să le acorzi importanță atunci când începi procesul de cultivare a porumbului. Iată care sunt cele mai utile sfaturi:

Pregătirea solului

Solul este esențial pentru o cultură bogată de porumb. Pregătirea solului este primul lucru pe care agricultorii îl fac, la începerea procesului de cultivare. Înaintea culturii de porumb sunt executate câteva lucrări de pregătirea a terenului pentru a fi create condiții bune de creștere și dezvoltare a acestuia. Lucrarea de bază este aratul și are ca principal scop afânarea și amenajarea solului, dar și distrugerea buruienilor și a anumitor dăunători.

Semănarea porumbului

Semănatul porumbului este operațiunea prin care sămânța se introduce în sol pentru a încolții, a crește și a se fructifica. Perioada de semănat se stabilește în funcție de condițiile solului. La începutul acestei perioade, solul trebuie să aibă umiditatea necesară încolțirii, iar răsărirea se realizează în timp scurt. Dacă semănarea are loc înaintea perioadei optime îți vei asuma câteva riscuri pentru că timpul până la răsărire se va prelungi și vei risca astfel să putrezească semințele în sol, o respirare eșalonată, dar și posibilitatea ca întreaga cultură să fie acoperită de buruieni care vor crește înaintea porumbului.

Acordă importanță reglajelor semănătorii

Pentru a avea parte de o recoltă bogată, semănarea trebuie să fie calitativă. Astfel, reglajele semanatorii trebuie verificate în mai multe momente ale zilei, efectuând acest lucru ori de câte ori este necesar. Dacă nu se întâmplă asta, riști ca viitoarea cultură să răsară neuniform din cauza adâncimilor diferite de semănat. De asemenea, semănătorile trebuie să fie de bună calitate așa că alege semanatori pentru porumb la cel mai bun preț și acordă o deosebită importanță raportului calitate preț pe care trebuie să-l aibă un produs.

Alege adâncimea de semănat potrivită

Adâncimea de semănat la porumb se alege în funcție de dimensiunea bobului, dar și de umiditatea solului. Astfel, în cazul lunilor de primăvară secetoase, se recomandă ca semănatul să se facă mai adânc, până la aproximativ 7 centimetri, în umezeală. Dacă vei semăna porumbul la o adâncime de 4-6 centimetri, cu umiditate neuniformă a solului, riști să ai o răsărire neuniformă sau o răsărire întârziată până după prima ploaie.

În concluzie, procesul de semănarea porumbului este unul relativ ușor. Tot ce trebuie să faci este să investești în semințe și utilaje agricole calitative și să acorzi atenție detaliilor despre care am vorbit mai sus.

Sursa foto: pexels.com