4 beneficii ale pauzei de cafea pentru productivitate

Detalii

CategoriiStiinta
Taguricafea
Ultima actualizareMiercuri 11 noiembrie 2020
Vizualizari587

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pauza de cafea este un obicei cotidian în cele mai diverse domenii de activitate. Acel moment când te ridici de la birou pentru a socializa cu colegii având o cană aburindă în mână te relaxează şi îţi ajută mintea să se elibereze de proiectul la care lucrai. Beneficiile pauzei de cafea sunt de ambele părţi, atât pentru angajator, cât şi pentru angajaţi. Să vedem de ce.

Avantajele angajatorului

Promovarea unei culturi a cafelei servite în timpul programului nu doar că nu este dăunătoare pentru afacerea ta, dar îţi poate oferi chiar un impuls de productivitate. În primul rând, asigurarea necesarului zilnic de cafea este un gest de apreciere față de echipa pe care o conduci şi o modalitate prin care le poţi câştiga fidelitatea. Pe lângă cafea, poţi adăuga şi gustări dovedite drept surse de energie, precum sunt pralinele de la Auchan. În cele câteva minute pe care le petrec în pauza de cafea, angajaţii tăi vor ajunge invariabil să vorbească şi despre muncă. Astfel, pauza se transformă într-un schimb spontan de idei în care se pot lămuri neclarităţi şi se pot rezolva probleme întâmpinate pe parcurs.

Contribuie la crearea unui mediu pozitiv

Productivitatea unei echipe creşte atunci când oamenii chiar se simt bine la locul de muncă. Modalitatea cea mai bună de a crea un mediu pozitiv constă în oferirea condiţiilor de socializare. Atunci când încep să se cunoască mai bine, oamenii reuşesc să relaţioneze şi profesional. Când pauza de cafea devine un prilej de discuţii interesante şi cunoaştere reciprocă a colegilor, starea de spirit a fiecăruia se poate îmbunătăţi considerabil. Odată cu ea creşte şi capacitatea de a produce rezultate pozitive. În plus, consumul de cafea îi menţine vigilenţi şi agili de-a lungul întregii zile de lucru.

Prilejul ieşirii dintr-un blocaj

Atunci când un angajat nou se adaugă unui colectiv, integrarea nu se face doar în timpul activităţii propriu-zise şi la şedinţe ocazionale, ci şi prin relaţionarea cu ceilalţi. Iar cea mai bună ocazie pentru a-i cunoaşte pe oamenii cu care lucrează este în pauzele de cafea. Niște oameni care discută cu cănile aburinde în mâini deja au ceva în comun. Integrarea persoanelor care socializează se face mult mai uşor decât prin canalele oficiale ale instituţiei. În plus, o zi începută prost sau un proiect blocat din diverse motive se rezolvă deseori prin discuţii informale cu colegii. Pauza de cafea poate fi şansa noului venit de a se pune la punct cu strategiile firmei şi de a ieşi dintr-un impas prin împărtăşirea problemei şi aflarea unor soluţii.

Beneficii dovedite ale cafelei

Este un lucru dovedit că simplul gest de a te ridica de la birou pentru o cafea savurată împreună cu colegii îţi poate influenţa pozitiv productivitatea. Din punct de vedere fizic, îmbunătăţirea este asociată cu mişcarea pe care o faci. De cele mai mult ori stăm așezați ore întregi pe scaun, în fața calculatorului, așa că avem nevoie de ridicarea în poziţie verticală şi destinderea împreună cu apropiaţii. Când pleci de la birou şi te plimbi către locul de servit cafeaua, nu doar corpul ia o pauză, ci şi creierul.

Relaxarea aceasta are beneficii pentru trup şi minte deopotrivă. Atunci când lucrezi, cel mai bine îţi limpezeşti gândurile îndepărtându-te pentru câteva minute de subiectul care te-a ţinut concentrat toată dimineaţa. La întoarcere vei putea aborda din nou aceeaşi temă, de data aceasta dintr-o perspectivă diferită, mai limpede.

Datorită beneficiilor amintite mai sus, pauza de cafea nu trebuie privită ca un moment de stat degeaba la serviciu. Dimpotrivă, atunci când angajaţii socializează şi se deconectează câteva minute de la sarcinile trasate, productivitatea lor creşte. Oamenii fericiţi şi mulţumiţi de condiţiile de muncă gândesc mai limpede şi realizează activităţi de calitate.

Sursa foto: pixabay.com/photos/coffee-break-conference-women-1177540/