3 tipuri de adezivi pentru lemn: care este cel potrivit pentru tine?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAdezivi
Ultima actualizareMiercuri 28 noiembrie 2018
Vizualizari1243

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand ai un proiect ce implica lucrul cu lemnul, este important sa te concentrezi nu numai pe tehnica si procedurile de lucru, ci si pe tipul de adeziv pentru lemn de care ai nevoie pentru ca proiectul tau sa prinda viata. Cand vine vorba de adezivi pentru lemn, ai nenumarate optiuni, dar vei fi nevoit sa faci o alegere. Diferite tipuri de lemn necesita diferite tipuri de adezivi. Am ales sa prezentam mai jos trei tipuri de solutii pentru lipirea lemnului, alaturi de cateva detalii despre cum trebuie utilizate.

Adeziv pentru lemn - tipuri

1. Adezivul PVA

Adezivul pe baza de polyvinyl acetate este cel mai des intalnit tip de adeziv pentru lemn. Aceste 2 cuvinte (polyvinyl acetate) inseamna ca produsul contine un material incolor si inodor folosit in realizarea lipiciului. Daca ai vreun produs pentru lipirea lemnului acasa, cel mai probabil este PVA. Lipici galben, lipici alb sau pur si simplu numele de “adeziv pentru lemn”, este posibil sa fie vorba de adezivul PVA. Exista si formule speciale ale acestui tip de lipici, unele dintre ele rezistente la apa. Cel mai mare avantaj al acestui produs este ca se gaseste foarte usor, in toate magazinele de profil, dar este necesar sa fi atent cand il utilizezi si sa stergi repede excesul de adeziv PVA, deoarece poate afecta finish-ul, adica sa fie vizibil dupa aplicarea celui din urma, lucru care poate distruge intregul proiect.

2. Adezivul EPOXY

Epoxy este alcatuit din doua componente: rasina si intaritor. Este realizat prin amestecul acestor doua componente, in proportii exacte. Ambele substante sunt lichide, dar in momentul amestecului, se produce o reactive chimica care face ca rezultatul final sa fie o substanta ce se intareste. Avantajele Epoxy sunt rezistenta la apa si faptul ca este potrivit pentru umplerea spatiilor goale in cazul a 2 parti ce nu sunt perfect unite/lipite.

3. Adezivi pe baza de cleiuri animale

In caz ca te intrebi, este adevarat, aceste tipuri de lipici sunt realizate din pielea si tesuturile animalelor. Exista 2 tipuri de adezivi pe baza de cleiuri animale. Primul este realizat prin incalzirea granulelor pe baza de tesuturi animale alaturi de apa. Amestecul devine lichid pe masura ce se incalzeste si devine solid pe masura ce se raceste. Al doilea tip este un adeziv lichid ce vine deja ambalat intr-o sticla. Poate fi utilizat exact ca lipiciul PVA. Avantajul acestuia fata de PVA este ca nu afecteaza finish-ul in cazul in care surplusul nu este perfect indepartat.


Ce tip de adeziv pentru lemn sa alegi?

Desi toate cele trei tipuri de lipici prezentate mai sus ofera o fixare puternica, in special pentru proiectele ce implica mobila, factorii pe care e bine sa ii iei in considerare atunci cand alegi adezivul pentru lemn sunt: daca ai nevoie de un lipici rezistent la apa, daca va fi necesar sa umplii goluri si de cat timp ai nevoie inainte ca lipiciul sa inceapa sa se intareasca. Ca sa alegi adezivul pentru lemn potrivit pentru lucrarea sau proiectul tau, intra pe www.klebrom.ro si alege exact ce ti se pootriveste, deopotriva ca mod de lucru si tip de proiect. Klebrom este o companie cu o experienta de peste 20 ani, fiind reprezentant al ZOBEL CHEMIE GmbH pe teritoriul Romaniei.