3 sfaturi utile pentru îngrijirea corectă a fontanelei la bebeluși

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii
Ultima actualizareVineri 22 decembrie 2023
Vizualizari741

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fontanela este o zonă moale de pe capul unui nou-născut, unde oasele craniului încă nu s-au îmbinat complet. Aceasta este caracteristică întâlnită la toți bebelușii și care, printre altele, permite creierului să continue să crească după naștere, până când craniul își atinge dimensiunea finală, protejându-l în același timp de traumatisme. În plus, fontanela poate fi un indicator al stării de sănătate a bebelușului.[2] Adesea ea este însă și o sursă de anxietate pentru proaspeții părinți, care nu sunt siguri ce presupune îngrijirea corectă a acesteia. Mai jos vei descoperi câteva sfaturi utile în acest sens.

1. Folosește mișcări blânde când speli capul bebelușului

Mulți părinți se tem să atingă această zonă moale din capul bebelușului inclusiv în timpul băiței. Cât timp nu folosești mișcări agresive sau aplici o presiune excesivă, nu există însă niciun motiv pentru care să eviți să atingi fontanela la bebeluși.[1] Chiar dacă nu s-a închis, poți spăla bebelușul pe cap fără nicio grijă. Umezește scalpul bebelușului, adaugă o cantitate mică de șampon și masează ușor, utilizând mișcări circulare și evitând să apeși sau să freci prea tare. Clătește și usucă bine cu un prosop moale.

2. Învață să recunoști potențialele semne de alarmă


Când vine vorba de îngrijirea fontanelei bebelușului este important să știi care sunt potențialele de semnele de alarmă care pot indica existența unei posibile probleme.

Fontanela deprimată sau înfundată, de exemplu, poate fi un semn de deshidratare, care în cazul bebelușilor este considerată o urgență medicală. Această problemă poate să apară din cauza deficitului de lichide, a vărsăturilor sau diareei ori a supraîncălzirii și, de obicei, pe lângă deprimarea fontanelei, se manifestă prin lipsa scutecelor ude, somnolență excesivă, iritabilitate, gură foarte uscată și plâns fără lacrimi.[2]

Fontanela bombată poate reprezenta un alt semn de alarmă. Aceasta poate indica o presiune crescută în interiorul craniului, care poate fi cauzată de diverse condiții medicale, inclusiv meningită sau hidrocefalie. Dacă observi o astfel de bombare a fontanelei, este important să consulți imediat medicul pentru evaluare și tratament adecvat. Ține totuși cont de faptul că bombarea de scurtă durată a fontanelei atunci când bebelușul plânge este considerată normală.[1][2]

3. Consultă un pediatru dacă fontanela pare că s-a închis prea repede sau întârzie să se închidă


Fontanela nu se închide la toți bebelușii în același timp. De obicei, fontanela anterioară se închide între 9 și 18 luni de viață, în timp ce fontanela posterioară se închide în primele 2 luni. În cazuri rare, este posibil ca fontanela să se închidă prea devreme. Această fuziune prematură a oaselor craniului poartă denumirea de craniosinostoză și poate afecta creșterea creierului și forma craniului bebelușului. Hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul pot duce, de asemenea, la închiderea prematură a fontanelei. În același timp, este posibil ca fontanela să pară închisă chiar dacă este încă deschisă.[1][2]

În astfel de situații, este necesară efectuarea unui consult de pediatrie. Medicul este singurul care poate stabili dacă fontanela este închisă sau prea mică și dacă este necesar să se intervină. Aceeași recomandare este valabilă și atunci când fontanela este prea mare. Acest lucru poate indica o problemă de sănătate precum hipotiroidismul congenital, sindromul Down sau rahitismul, pentru a enumera doar câteva posibile cauze.[1][2]

Fiecare bebeluș se dezvoltă în propriul ritm, iar acest lucru este valabil și în cazul fontanelei. Ea nu necesită o îngrijire specială și nici nu este necesar să eviți să atingi, să speli sau să piepteni capul bebelușului, cât timp nu folosești mișcări agresive sau aplici o presiune prea mare. Mai important este să înveți să recunoști potențiale semne de alarmă și să te adresezi unui specialist oricând ai motive de îngrijorare.

Bibliografie:
  1. „About the Fontanelle”, Healthdirect Australia - Pregnancy, Birth and Baby, 30 Aug. 2023, pregnancybirthbaby.org.au/about-the-fontanelle. Accessed 7 Sept. 2023.
  2. „How to Care for Your Baby’s Fontanelles”, Verywell Family, 2018, verywellfamily.com/what-you-need-to-know-about-fontanelles-4175604. Accessed 7 Sept. 2023.