3 aspecte mai putin cunoscute legate de ingrijirea unui lant de drujba

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguridrujbe
Ultima actualizareMarti 15 februarie 2022
Vizualizari362

Voteaza & Distribuie

Descriere

Drujba este un instrument foarte util in orice gospodarie. In plus, aceasta unealta poate fi utilizata si la nivel profesional. In lipsa drujbei, toaletarea elementelor de vegetatie este un proces anevoios, care implica foarte mult timp si efort fizic. In schimb, prin utilizarea unei scule atat de eficiente, poti sa rezolvi rapid orice problema. Inclusiv taierea crengilor sau chiar a trunchiurilor foarte groase de copaci se poate realiza in cel mai scurt timp.

Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar ca toate piesele din angrenajul reprezentat de o drujba sa functioneze la capacitate maxima. Un rol esential il joaca lantul. Iata care sunt trei dintre masurile importante, dar deseori ignorate, prin care poti sa ingrijesti un lant de drujba.

Cat de des trebuie ascutit, lubrifiat si inlocuit un lant drujba

Ingrijirea lantului presupune asigurarea tuturor conditiilor pentru ca aceasta componenta sa taie eficient lemnul de orice duritate. In acest sens, exista trei aspecte esentiale de care orice utilizator trebuie sa tina cont: ascutirea, lubrifierea si inlocuirea lantului. Pentru fiecare dintre cele trei procese, exista mici secrete prin care poti face din drujba ta un dispozitiv mai eficient.

1. Cat de des se ascute lantul?

Ascutirea lantului este un ritual de ingrijire pe care toti utilizatorii de drujbe trebuie sa il puna in practica. Este foarte important ca dintii lantului sa fie mereu ascutiti, pentru ca drujba sa poata sa taie cu eficienta. Unii utilizatori prefera sa ascuta dintii doar atunci cand lantul s-a tocit si nu mai este eficient. Pentru a imbunatati eficienta lantului, dar si pentru a-i mari durata de viata, este de preferat ca ascutirea sa se faca la intervale relativ scurte de timp. Este de preferat sa ascuti un lant de drujba des si putin decat rar si intens.

2. Cand trebuie lubrifiat?

Drujba dispune de mai multe piese si mecanisme metalice. Toate acestea conlucreaza pentru a-ti oferi rezultatele asteptate, insa interactiunea dintre ele trebuie sa fie facilitata printr-o lubrifiere optima. Se recomanda utilizarea de ulei special pentru lant, ori de cate ori este necesar. Un lant bine lubrifiat functioneaza foarte eficient. In plus, daca utilizezi un ulei bun, vei proteja lantul de rugina si de depunerile altor impuritati. La fel ca ascutirea, si lubrifierea unui lant de drujba trebuie sa se faca ori de cate ori este necesar, in functie si de frecventa utilizarilor.

3. Cand se inlocuieste lantul?

Oricat de bine ai ingriji lantul drujbei tale, vine o vreme in care acesta trebuie schimbat. Este foarte important sa stii cum poti verifica daca lantul nu mai poate fi salvat si trebuie sa fie inlocuit. Ceea ce ai de facut este sa verifici daca exista fisuri la nivelul lantului. De asemenea, un alt semnal al necesitatii de a schimba lantul este scaderea sub valoarea de 4 mm a celei mai lungi portiuni a dintelui de taiere. In cazul in care se ajunge in aceste situatii, lantul nu va mai taia cu usurinta lemnul, provocand scaderea generala a eficientei drujbei.

Pe GeneralMotor.ro gasesti cele mai bune solutii de lant drujba, precum si toate uneltele de care ai nevoie pentru intretinerea corecta a acestei piese. Alege sa investesti in solutii de calitate si sa te bucuri de un instrument eficient si longeviv.