10 Mai, Ziua Independentei Romaniei

10 Mai, Ziua Independentei Romaniei

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7388

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ziua de 10 mai este una foarte importanta pentru poporul roman. Este ziua in care acestia sarbatoresc trei evenimente in unul singur. Este vorbva de:  • sosirea printului Carol la Bucuresti, in 1866.

  • declararea Independentei de Stat a Romaniei din 1877.

  • declararea Regatului Romaniei plus acordarea titlului de Rege al tuturor romanilor, pentru domnitorul Carol I, in anul 1881.
Bineinteles, cand se sarbatoreste aceasta zi nu se scoate din calcul importanta zilei de 1 Decembrie, cea a Marii Uniri, atat de semnificativa pentru tara noastra, insa sunt destul de multi cei care considera ca ziua de 10 Mai ar trebui sa fie considerata Ziua Nationala a tarii noastre asa cum a fost si in Perioada Interbelica.
Razboiul de Independenta - Romania


Independenta RomanieiSarbatoarea a fost interzissa si de comunisti dar si ignorata de autoritatile de dupa decembrie 1989. Este o zi care arata cel mai bine durerile la care a fost supus poporul nostru. S-a incercat in nenumarate randuri distrugerea traditiilor romanesti si rastalmacirea acestuia. Ziua de 10 mai este automat legata de institutia monarhica, aveand legaturi cu regele Carol, a carui insistutie reprezinta un simbol de lupta impotriva comunismului.Au fost multe minciuni in care a fost ambalata importanta acestei zile, basme care sunt prezente si astazi, astfel ca sunt foarte multi romani care nici in prezent nu cunosc semnificatiile zilei de 10 mai.In tara noastra, se pare ca ziua aceasta a Intepedentei este inca sarbatorita pe 9 mai, data care est considerata falsa, ea fiind aleasa de catre comunisti, dupa 1947, ca sa nu aibe nicio legatura cu Monarhia. Din aceasta cauza, aceasta zi de 10 mai nici nu a ajuns Ziua Nationala a Romaniei.Au trecut 134 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a Romaniei si nu sunt foarte multi cei care-si amintesc ce inseamna aceasta zi.Multi isi indreapta atentia spre sarbatorirea Zilei Europei, pe 9 mai. Altii inca asteapta o conducere politica care va lua in seama existenta si importanta acestei zile si ii va oferi rangul pe care il merita dupa citirea proclamatiei Independentei de catre Mihail Kogalniceanu.

Razboiul de Independenta - Romania


Razboiul de Independenta - Romania

Ziua Independetei sau Ziua Victoriei isi merita atentia cu care s-a remarcat, deoarece a fost nevoie de un efort economic si militar imens din partea armatei si intreg poporului roman, dar a fost ajutata si de diplomatia romaneasca din etapa premergatoare, in timpul si dupa Razboiul de Independenta.


Se anunta deja o initiativa sprijinita de multi parlamentari care ajuta la schimbarea sarbatorii nationale a Romaniei, alegandu-se, din nou, data de 10 mai. Acest act ar fi unul de justitie istorica, considera o parte dintre romani si nu se renunta la statutul zilei de 1 Decembrie, pentru ca n-ar fi prima tara cu mai multe Zile Nationale. In acest demers va fi oricum nevoie de o propunere legislativa sau o initiativa populara care va avea loc printr-o strangere de semnaturi.Carol I


Carol ITotusi, in cazul in care se va lua o astfel de decizie, 10 mai nu reprezinta altceva decat comemorarea celor ce au cazut in Razboiul de Independenta. Tot in aceasta zi, ca un argument in plus pentru a o alege drept ziua natioanala, aflam ca a avut loc Unirea Dobrogei cu Romania. Pe langa toate acestea, mirosindu-i si simtul practic, ne dam seama ca in perioada lunii mai se sarbatoreste mult mai usor si campenesc decat cuprinsi fiind de gerul inceputului de Decembrie.