10 sfaturi pentru întreținerea gazonului

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurigazon, gazon rulou
Ultima actualizareMiercuri 22 ianuarie 2020
Vizualizari650

Voteaza & Distribuie

Descriere

Din cele mai vechi timpuri, curtea unei case a fost considerată elementul principal prin care o familie poate ieși în evidență față de ceilalți vecini. În epoca modernă, amenajarea împrejurimilor unei case a devenit o adevărată artă. Există designeri și stiluri care împrumută din nenumărate culturi de pe întreaga planetă. Gazonul este însă nelipsitul erou al grădinii, mai ales atunci când este întreținut în mod corespunzător.

Cu toate că este perceput adesea ca o simplă iarbă care crește de la sine, gazonul este în sine elementul de bază în amenajările exterioare. La baza unui covor de iarbă mereu verde și cu fire aliniate armonios stă un program consistent de întreținere, care practic nu lasă loc de repaus. Înainte de a discuta de una dintre cele mai importante etape de îngrijire – tunsul – ar trebui să ne întoarcem chiar înainte ca primele semințe să încolțească. Cum a fost pregătit terenul – la propriu – dă tonul procesului de îngrijire de după.

1. Alegerea locului

Un teren umbrit de copaci înalți cel mai probabil nu va permite o dezvoltare firească a gazonului, motiv pentru care alegerea terenului este poate mai important decât orice în îngrijirea viitorului covor verde.

2. Analiza solului

Totul începe de la plantare, moment în care specialiștii recomandă realizarea unei analize a solului și a poziționării terenului. Astfel se va determina gradul de umiditate și orele de soare la care este expusă suprafața în timpul unei zile. Compoziția organică a pământului va determina nivelul de PH, care în mod ideal este între 5,5 - 5,6.

3. Pregătirea solului

Cu toate că orice plantă se plantează pe un sol pregătit în prealabil, gazonul necesită un pic mai multă atenție. Astfel, suprafața se va curăța de buruieni și pietre, pământul se va nivela și aerisi și, în funcție de rezultatele analizei, se vor administra îngrășăminte. Apoi, timp de circa 2-3 săptămâni întreaga suprafață se va uda în permanență. Astfel se vor identifica buruienile rămase și se va curăța în mod adecvat. Abia în momentul în care pământul este pregătit se plantează semințele.

4. Plantarea semințelor

Avantajul principal este că orice tip de gazon se poate planta pe o perioadă mai lungă, de la începutul primăverii și până în toamnă.

Distribuirea semințelor trebuie să se facă în mod uniform, pe toată suprafața terenului, dar și acoperite de un strat de pământ de două ori mai gros. De regulă se folosește greblarea pentru acest procedeu. Odată terminat acest proces, urmează tasarea pentru a se asigura că există un contact între semințe și sol. Udarea trebuie să fie echilibrată - prea multă poate încuraja apariția buruienilor, iar prea puțină va amplifica sensibilitatea gazonului la secetă.

5. Tunderea

Prima tăiere se face, de regulă, după ce gazonul a atins o înălțime considerabilă, de circa 10 cm. Iar tăierea se face chiar și până la 8 cm. O motocoasă pe benzină este mai mult decât suficientă pentru a realiza această procedură. Ulterior se va alege mărimea și în funcție de stilul pentru noul gazon.

6. Irigarea

Gazonul este o plantă dependentă de soare și apă. Udarea trebuie să fie constantă și uniformă, motiv pentru care tot mai mulți oameni aleg varianta aspersoarelor.

7. Curățarea regulată a gazonului

Pentru a păstra firele de iarbă într-un mediu propice dezvoltării armonioase, gazonul trebuie curățat periodic atât de buruieni, cât și de resturile rămase în urma tunderii ori aduse de vânt din împrejurimi.

8. Fertilizarea pământului

Este esențial ca solul în care gazonul va crește să fie bogat în nutrimente, motiv pentru care folosirea de îngrășăminte naturale ori de fertilizator chimici este de asemenea importantă.

9. Greblarea gazonului

De regulă rezervată lunilor de primăvară, greblarea gazonului este parte din procesul de întreținere și are scopul de afâna solul. Un proces similar are loc apoi spre sfârșitul verii, pentru aerarea solului, dar și la începutul toamnei pentru curățarea de impurități și de material vegetal mort.

10. Ciupercile de gazon

Cu cât umezeala din zonă este mai mare, cu atât dezvoltarea ciupercilor este mai greu de evitat. În cazul în care se întâmplă să apară totuși, este recomandată o acțiune de câteva zile în care gazonul să fie udat din abundență.

Sursă foto: pixabay.com/photos/meadow-field-green-nature-grass-2184989