10 măsuri care pot fi luate împotriva incendiilor în hoteluri

Detalii

CategoriiRegional
Tagurisisteme antiincendiu
Ultima actualizareVineri 12 noiembrie 2021
Vizualizari462

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spațiile mari vin întotdeauna la pachet cu o mulțime de riscuri ce pot afecta integritatea construcțiilor, precum și viețile oamenilor. În hoteluri, care se numără printre cele mai mari clădiri, se pot declanșa cu ușurință incendii care să se propage cu o viteză foarte mare. Într-o unitate de primire turistică există o mulțime de materiale combustibile ce pot conduce la un proces de ardere autoîntreținută, derulat fără control în timp și spațiu. Din acest motiv, administratorii hotelurilor trebuie să se asigure că își iau toate măsurile de siguranță pentru a limita pe cât posibil apariția unui incendiu și extinderea flăcărilor. Adesea, cauza unui incendiu o constituie neglijența oamenilor, de aceea, redăm mai departe câteva metode prin care poate fi evitată declanșarea unui asemenea incident:

1. Ignifugarea zonelor importante din hotel
În general, focul se propagă cu repeziciune acolo unde există materiale sensibile sau care pot întreține arderea. De aceea, este esențială stabilitatea la foc a construcției și a elementelor de compartimentare ale acesteia, aplicarea substanțelor speciale de ignifugare la nivelul pereților, podelelor și acoperișului. De asemenea, se recomandă izolarea cu materiale care au un coeficient scăzut de conductivitate termică, precum vata minerală, sau sticlă rezistentă la foc pentru ferestre.

2. Evaluarea riscului de incendii și stabilirea unui plan de urgență
În situația apariției unui incendiu fiecare clipă contează, așa că viteza de reacție a oamenilor este vitală. De aceea, într-un hotel trebuie evaluat cu atenție riscul la incendiu și stabilit un plan de urgență care să prezinte acțiuni concrete pentru angajați.

3. Montarea ușilor antifoc
Unitățile de primire turistică au obligația de a-și lua multiple măsuri de siguranță împotriva incendiilor. O variantă extrem de utilă o reprezintă montarea unor uși cu 1 canat rezistente la foc potrivite pentru hale, instituții sau hoteluri. Acestea sunt realizate din materiale incombustibile care ajută la întârzierea sau răspândirea focului, căldurii și gazelor toxice emanate, pentru o perioadă limitată de timp de 60, 90 sau 120 de minute.

4. Instalarea detectoarelor de fum
Aceste echipamente nu trebuie să lipsească dintr-un hotel. Senzorii de fum se pot monta pe tavanul fiecărei camere, iar în cazul detectării fumului pot transmite semnale audio ori luminoase către un panou de comandă. Astfel, există posibilitatea de a acționa cât mai repede, înainte ca flăcările să se extindă.

5. Utilizarea sistemelor de detectare și stingere a incendiului
Pe lângă senzorii de fum, un alt dispozitiv util într-un hotel este sistemul automat de tip sprinkler. Special conceput pentru a reacționa la o temperatură prestabilită, prin identificarea incendiului și eliberarea automată a unui flux de apă, acesta poate evita cu succes propagarea flăcărilor dintr-o parte în alta.

6. Verificarea periodică a instalațiilor electrice
Instalația electrică defectă sau suprasolicitată reprezintă una dintre principalele cauze de apariție a incendiilor. Din acest motiv, este esențial ca atât capacitatea de încărcare a rețelei dintr-un hotel cât și întreaga aparatură să fie revizuite periodic, iar echipamentele deteriorate să fie reparate sau înlocuite.

7. Dotarea hotelului cu dispozitive antiincendiu
Extinctoarele sunt principalele dispozitive care pot fi utilizate cu ușurință pentru oprirea unui incendiu de dimensiuni reduse. Prin urmare, ele nu trebuie să lipsească din camerele de hotel, holuri și alte spații adiacente. În același timp, sunt obligatorii și hidranții de incendiu pentru interior.

8. Aplicarea unei politici antifumat
Țigările aprinse, aruncate la întâmplare, pot conduce la adevărate tragedii. Stabilirea și aplicarea unei politici antifumat este extrem de importantă pentru limitarea riscului de incendiu.

9. Realizarea unor planuri de evacuare
În fiecare cameră a hotelului trebuie să fie afișat planul de evacuare în caz de incendiu. Oaspeții trebuie să fie informați cu privire la acest aspect, iar angajații instruiți pentru a ști cum să acționeze în situația apariției unui incendiu.

10. Exploatarea în siguranță a instalațiilor utilitare
Pentru a evita riscul declanșării unui incendiu este absolut necesară exploatarea instalațiilor electrice, de încălzire ori alimentare cu gaz, precum și a echipamentelor tehnice conform specificațiilor producătorului, în maximă siguranță, fără nici un fel de improvizații.

Siguranța la incendiu trebuie să fie o prioritate în unitățile de primire turistică. De la identificarea rapidă a focului până la înștiințarea angajaților și oaspeților, totul trebuie să fie să fie foarte bine pus la punct pentru lichidarea flăcărilor și gestionarea potențialelor pericole.

Sursa foto: unsplash.com