Depresia, invinsa de luminoterapie

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3265

Voteaza & Distribuie

Descriere

Intr-adevar, fiecare are zile insorite, insa cine nu a avut zile in care parca toate au iesit pe dos? Ne intrebam care sunt cauzele: vremea nefavorabila, stresul, grijile tot mai apasatoare? Ce stim sigur e ca moralul nostru e la pamant! Insa aceste stari de nervozitate si melancolie sunt perfect normale in viata fiecarui om.

Depresia ia nastere atunci cand situatia ne pune in fata unor evenimente dezagreabile care ne testeaza echilibrul emotional. Daca cei din jur au o influenta destul de mare asupra noastra, reusim sa depasim in timp aceste ganduri negre. Insa persoanele mai vulnerabile au nevoie de ajutor. E posibil sa avem de a face cu o depresie temporara, intalnita mai ales pe perioada sezonului rece, sau cu o depresie punctuala, consecinta a stresului si problemelor acumulate.

Luminoterapia este o metoda eficienta de a depasi aceste momente dificile, alungandu-ne gandurile negre. Exista persoane care, desi mananca echilibrat, se hidrateaza corespunzator si fac sport regulat pentru a-si face viata mai frumoasa, sunt cuprinse de oboseala si tristete incepand din luna octombrie pana in aprilie. Este vorba, dupa cum se poate intui, de depresia sezoniera datorata lipsei soarelui. Se pare ca femeile sunt de doua ori mai predispuse aceastei tulburare decat barbatii.

Cum a luat nastere luminoterapia? Specialistii au cautat o metoda de simulare a luminei solare, specifica sezonului cald, pe tot parcursul anului. Dupa o saptamana de tratament, s-a constatat ca oboseala a disparut. In cadrul acestei terapii, doar lampile care difuzeaza o lumina alba si au filtre IR si UV sunt eficace si nu dauneaza. Asadar, daca te gandesti sa folosesti lampa de la birou, nu vei avea rezultate.

In ideea de maximizare a efectelor, luminozitatea lampii folosite trebuie sa fie de 10000 lux si tinuta la 30 cm distanta de fata. O astfel de sedinta de luminoterapie dureaza 30 de minute. In cazul in care lampa nu are aceasta luminozitate, sedinta ajunge la o ora. Asadar, luminoterapia o poti realiza acasa la tine! Cel mai bine ar fi ca, inainte de a investi intr-un aparat corespunzator, sa ceri sfatul unui specialist pentru a elimina existenta vreunei alte cauze decat cea pe care o banui tu, adica o tulburare afectiva sezoniera. Poate fi vorba de o dereglare a tiroidei. Spre exemplu, hipotiroidia are simptome asemanatoare cu depresia temporara.