Dante Alighieri

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9987

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 15 iunie 1300 Dante Alighieri este numit consilier local in Florenta. Poetul Dante Alighieri a devenit unul dintre cei sase consilieri locali ai Florentei, avand atributii in administrarea orasului. Activitatile politice ale lui Dante, printre care se regasesc exilarea catorva rivali, au condus la propria sa exilare din Florenta, dupa 1302. Capodopera sa, Divina Comedie, a scris-o in timp ce colinda dintr-un oras in altul, cautand sa-si protejeze familia.

Dante s-a nascut intr-o familie cu ascendenta nobila, insa cazuta in dizgratie. Tatal sau a fost camatar. Dante a inceput sa scrie poezie inca din adolescenta si a fost incurajat de poeti consacrati, carora le trimisese cateva sonete. Dante s-a nascut in 1265, el spunand ca s-a nascut sub semnul gemenilor, fapt care ii plaseaza ziua de nastere in iunie. A fost membru al celebrei familii Alighieri din Florenta, loiala guelfilor, o alianta politica ce sustinea Papalitatea, in opozitie cu ghibelinii, care-l sustineau pe imparatul Sfantului Imperiu Roman.

In 1277, cand Dante era in varsta de 12 ani, s-a logodit cu Gemma, fiica unui bogat negustor. Incheierea unei casatorii la o varsta atat de frageda era ceva obisnuit in vremea respectiva, fiind o ceremonie extrem de importanta, necesitand un act scris, semnat in fata unui notar. Dante a avut trei copii cu Gemma: Jacopo, Pietro si Antonia. Nu se stie prea mult despre educatia lui Dante, insa se banuieste ca a studiat acasa.

Se stie ca a studiat poezia toscana, intr-o vreme in care scoala siciliana (Scuola poetica siciliana), un grup cultural din Sicilia, devenea cunoscuta in Toscana. Ulterior a descoperit poetii din Provence si cultura latina (mai ales poezia lui Vergiliu). La varsta de noua ani, a cunoscut-o pe Beatrice Portinari, de care s-a indragostit la prima vedere, tot in varsta de noua ani, care avea sa simbolizeze pentru el frumusetea feminina perfecta si bunatatea spirituala. A vazut-o pe aceasta frecvent dupa varsta de 18 ani, insa nu a cunoscut-o niciodata prea bine. Se pare ca dragostea pentru Beatrice avea sa devina ratiunea poeziei si vietii lui Dante, alaturi de pasiunile sale politice.

In ciuda devodamentului sau fata de Beatrice, care nu parea sa-i impartaseasca sentimentele, Dante s-a logodit cu Gemma Donati in 1277, insa cei doi nu s-au casatorit decat opt ani mai tarziu. Cuplul a avut sase fii si o fiica. In 1293, Dante a publicat o carte de proza si poezie intitulata Noua viata, urmata, cativa ani mai tarziu de o alta culegere, Ospatul. Abia dupa ce a fost exilat, a inceput sa lucreze la Divina Comedie.

In prima parte a poemului, Dante face o vizita prin Iad, avandu-l ca ghid pe poetul Vergiliu. Vergiliu il conduce pe poet si prin Purgatoriu, in partea a doua. Ghidul poetului prin Paradis se numeste Beatrice. Lucrarea a fost scrisa si publicata sub forma de fascicole intre1308 si 1321. Desi lucrarea lui Dante s-a chemat initial „Comedie", aceasta a devenit extrem de populara, iar o versiune de lux a poemului, publicata in 1555 la Venetia, a purtat titlul de Divina Comedie.

Dupa ce Beatrice a murit in 1290, Dante a incercat sa se refugieze in literatura latina. Se stie ca a citit De consolatione philosophiae a lui Boethius si De amicitia, scrisa de Cicero. Apoi, s-a dedicat studiilor filosofice in cadrul unor scoli religioase, cum ar fi cea dominicana de la Santa Maria Novella. A luat parte la disputele principalelor ordine monahice din Florenta, ordinul franciscan si cel dominican. Ordinul franciscan explica doctrina misticismului si a lui San Bonaventura, iar cel dominican prezenta teoriile Sfantului Toma D’Aquino. Pasiunea sa „excesiva" pentru filosofie avea sa fie ulterior criticata de Beatrice in Purgatoriul.

Dante a fost si soldat, iar in 1289 a luptat in batalia de la Campaldino, alaturi de soldatii florentini, iar in 1294 s-a aflat printre cavalerii care au facut parte din escorta lui Carlo Martello d’Anjou (fiul lui Charles de Anjou), in timp ce acesta se afla in Florenta. El a devenit de asemenea doctor si farmacist. Dante nu intentiona sa aiba aceste profesii, insa o lege emisa in 1295 impunea nobililor care doreau sa ocupe o functie publica sa se inscrie intr-una dintre „Corporazioni di Arti e Mestieri", astfel ca Dante a fost rapid admis in ghilda farmacistilor, putand sa isi inceapa apoi o cariera politica. Profesia pe care a ales-o nu ii era total nepotrivita, deoarece, la vremea respectiva, cartile erau vandute in farmacii. Ca politician, nu a reusit sa faca nimic important, insa a detinut diferite functii publice, de-a lungul unor ani in care Florenta se confruna cu nelinisti de natura politica. Ulterior, Dante a fost exilat din Florenta.

In 1318, Guido Novello da Polenta, printul Ravennei, l-a invitat aici, iar Dante i-a acceptat oferta. La Ravenna a terminat Paradisul si la scurt timp a murit, probabil de malarie. Decesul sau a survenit in 1321 (la varsta de 56 de ani). Dante a fost inmormantat in Biserica San Pier Maggiore (ulterior denumita San Francesco).

Divina Comedie descrie calatoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu si Paradis, condus mai intai de poetul roman Vergiliu si apoi de iubita sa Beatrice. In timp ce viziunea despre Iad, Infernul, poate fi o lectura antrenanta pentru cititorii moderni, ideile teologice exprimate in celelalte doua carti necesita rabdare si un grad ridicat de cultura pentru a putea fi intelese. Purgatoriul, cea mai lirica si umana dintre cele trei carti, cuprinde numele celor mai multi poeti; Paradisul, cea mai teologica dintre ele, are pasajele cele mai mistice, in care Dante incearca sa descrie lucruri pe care el insusi recunoaste ca nu le poate reda in cuvinte.

Dante a scris Divina Comedie in dialectul sau regional. Creand un poem cu structura epica si scop filosofic, si-a dat seama ca limba italiana este cea mai potrivita pentru aceasta forma de exprimare inalta. Dintre celelalte opere ale sale amintim De vulgari eloquentia (Despre elocventa vulgului), o lucrare despre literatura populara si La Vita Nuova (Viata noua), povestea iubirii sale pentru Beatrice Portinari, care a devenit simbolul salvarii sale in Divina Comedie, carte ce cuprinde poezii de dragoste in dialect toscan.

In 1321, moare Dante Alighieri moare de malarie, la Ravenna.