Sari la conținut
Forum Roportal
HareKrishna

Religia dacilor .Politeism sau monoteism?

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

A existat la inceput existenta unui monoteism zalmoxian,apoi s-avorbit despre un dualism Zalmoxis-Gebeleizis.Lugian Blaga a aratat totusi ca dacii nu erau nici monoteisti nici henoteisti(adica ar fi adorat un singur zeu desi recunosteau existenta altor zei).

G Dumezil in celebrul sau studiu despre religia indo-europenilor ca aceste religii sunt axate pe o structura tri-functionala cum ar fi:

- structura universului -cer,zona intermediara, pamant

-triada divina 3 zei de baza ce corespund celor 3 zone ale universului si celor 3 functii-celesta ,razboinica,de fertilitate.

Triade divine la populatii indo-europene:

sciti-Hestia(zeita focului),Papayos(Zeus),Ares.

greci-Zeus,Apolo,Atena

celti-Taranis(Zeus),Teutates(Hermes),Esus(Ares)

germani-Wotan(Odin),Donar(Thor),Nerthus(zeita pamantului)

romani-Jupiter(Zeus),Juno,Minerva.

orfici-Zas(foc),Chtonia(pamant),Cronos(timp)

indieni-Mitra,Varuna,Indra

iliri-zeita Genusus,Ou,Zoti(?)

traci- Ares,Dionisus,Bendis.

Dacii fiind traci aveau aceeasi triada ca si tracii bulgari cu oarecare diferente.Se mentioneaza de cateva ori de getii ce se inchina lui Ares,sau de preotii daci care cu instrumente muzicale isi invocau zeii(NU ZEUL)stramosesti.De exemplu Dionisus la daci se aseamana oarecum cu Thor cel razboinic al germanilor comparativ cu Dionisus al tracilor bulgari;desi si Dionisus sud-dunarean avea o sulita si avea ceva tribute ale zeului razboiului.Din aceasta a venit si confuzia ca dacii ar fi adorat numai pe zeul razboiului.

 

De asemenea Ares al tracilor era de fapt o combinatie intre Zeus si Ares in conceptia grecilor.Apare sub numele de Zbelthurdos(turnatorul de fulgere)si era considerat seful zeilor.Avea cam aceleasi atribute pe care le avea Zeus in mitologia grecilor.

Triade existau si la ne-indo-europeni:

sumerieni-Anu,Enli,Ea

misterele egiptene-Osiris,Isis,Horus

incasi-Apotmi,Hurunti,Intcvoki.

Contrar unei alte pareri gresite,zeul soarelui era de fapt un zeu relativ minor la indo-europeni.Ele are un rol primar doar la hititi(zeita soarelui Anahita),la romanii adepti ai cultului mitraic,la unele triburi sarmate.A nu se confunda cu zeii solari si lunari.

 

Ar mai exista si o functie feminina in religiile indo-europene si de obicei cele 3 functii sunt sub stapanirea unei Mari Zeite

indieni-Shakti

slavi-Materi Zemlia(mama pamant)

daci-Hestia

sciti-Gaia

etc

 

In acest caz cine era Zalmoxis ?Ar fi 3 teorii

 

1-Zalmoxis ar fi numele comun al celor 3 zei principali.Intalnim asa ceva in religia celtica in care Taranis,Teutates,Esus erau numiti sub un nume comun .

2-Zalmoxis ca o denumire generala a oricarui lucru divin si sfant.adica zeii,preotii,ritualurile puteau fi numite zalmoxis(in acest caz insemnand divin-sfant).

 

3- Dar cea mai aproape de adevar este cea de Zalmoxis ca mediator intre zei si intre oameni si zei.Apare in interpretarea greco-romana ca Hemes-Mercur.Interesant greco-romanii considerau pe Mercur ca pe zeul suprem al germanilor si al celtilor. Chiar Herodot nu il numeste pe Zalmoxis ,zeu ci daimon.Daimonul era de obicei fiul unui zeu si al unui muritor cum era Hercule sau Orfeu.

Daimonul(semi-zeul) era reprezentat ca rege,preot si profet si la fel Zalmoxis si Orfeu sunt reprezentati.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×