Industria Software Development in Romania

Industria Software Development in Romania

Detalii

Telefon
0256476071
Web
https://www.infobest.ro/contact/
Social links
Categorie
Prestari servicii
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
1035

Voteaza & Distribuie

Descriere

Industria de software development si servicii din Romania este unul dintre putinele sectoare economice care a avut o crestere considerabila in ultimii ani. Astfel, nu este de mirare ca industria IT este cel mai mare generator de locuri de munca din Romania.

Majoritatea oraselor mari, cu traditie in domeniul IT, au devenit rapid centre impoartante pentru industria software development. Orasele precum Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara au reusit sa atraga companii si specialist din domeniul IT si sa se dezvolte considerabil in acest segment.

Exportul de software si servicii IT a ajuns in 2015 la 2,09 miliarde de euro, in timp ce 2016 aduce o valoare a exporturilor de 2,5 miliarde de euro. Specialistii estimeaza cresteri cuprinse intre 11-15% in industria IT si pentru anul 2017.

Cresterea constanta a industriei software development a adus pe piata interna schimbari considerabile. Daca in 2015 industria avea 84.230 de angajati, in crestere de la 76.610 angajati cat erau in 2014, in urmatorii 3 ani numarul acestora se estimeaza ca va ajunge in piata locala la 116.280 angajati.

Specialistii software din Romania


Chiar daca in Romania exista numeroase centre universitare care pun la dispozitia studentilor facultati din domeniul IT, numarul specialistilor este in continua scadere. Marile companii de IT au venit deja cu solutii care sa combata acest impediment: dezvoltarea de parteneriate cu universitatile din tara, oferind studentilor interesati burse si programe de internship pentru perfectionarea acestora.

”Resursa umana este un impediment, este o frana in dezvoltarea industriei.(...) Daca Romania ar pune la dispozitie 20.000 de specialisti IT pe an, toti ar fi aspirati de companiile din domeniu. Deficitul in Europa de Est este de 200.000 de astfel de specialisti”, declara Eugen Schwab-Chesaru, Vicepresedinte CEE, PAC.

In momentul de fata, industria de software din Romania este dominata de modelul de outsourcing, in care se dezvolta mai multe modele de business.

Productivitatea pe fiecare angajat din aceasta industrie este in crestere, de la an la an, dar acest aspect se vede mai mult pe piata externa. Aceasta crestere a exportului poate sa mearga pe un trend descrescator, din cauza faptului ca avem mai putini specialisti “de inchiriat”.

Dezvoltarea unor noi centre de IT, in orasele mai putin dezvoltate ale Romaniei, poate sa amplifice numarul de absolventilor si specialistilor din domeniul software development.