Tratament pentru psoriazis

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, sanatate
Ultima actualizareJoi 16 martie 2023
Vizualizari7738

Voteaza & Distribuie

Descriere

Psoriazisul este o afectiune comuna a pielii, care produce pojghite rosii, groase, acoperit cu solzi argintii. Zonele cele mai afectate sunt scalpul, coatele, genunchii si partea inferioara a spatelui, desi orice suprafata a pielii poate fi atinsa. Poate aparea, de asemenea, si pe unghii sau in cutele corpului.

Psoriazisul nu este o boala contagioasa si nu poate fi transmisa de la o persoana la alta, dar poate aparea la membrii aceleiasi familii. De obicei, psoriazisul incepe in perioada maturitatii timpurii sau mai tarziu in viata. La majoritatea oamenilor, eruptiile cutanate sunt limitate la cateva zone ale pielii, dar in cazuri severe poate acoperi zone mai mari ale corpului. Eruptiile se pot vindeca si pot reaparea pe tot parcursul vietii.

Exista multe tratamente pentru psoriazis. Unele incetinesc producerea noilor celule ale pielii, in timp ce altele amelioreaza mancarimea si uscaciunea pielii. Medicul dvs va va prescrie tratament potrivit pentru dvs, bazat pe gradul de gravitatie al eruptiilor, pe varstei, pe conditia generala a sanatatii si pe alti factori. Tratamente frecvente includ:

* cremele cu steroizi
* crame sau lotiuni hidratante (pentru a calma pielea uscata)
* gudron de huila (un tratament deseori recomandat pentru psoriazisul de pe scalp; disponibil in lotiuni, sampoane si solutii de baie)
* crema cu vitamina D (o substanta speciala, comandata de medicul dvs - vitamina D in alimente si pastile nu are nici un efect asupra psoriazisului)
* creme cu retinoizi.

Tratamentul pentru cazurile de psoriazis moderate si severe includ:

* Terapia cu lumina
Razele ultraviolete sunt folosite pentru a incetini productia de celule ale pielii si se administreaza sub supravegherea unui medic. PUVA este un tratament care combina un medicament numit psoralen cu expunerea la o forma speciala de lumina ultravioleta.

* Metotrexat
Acest medicament poate provoca boli hepatice si pulmonare, astfel incat utilizarea sa este limitata la cazurile severe de psoriazis, iar persoanele care iau acest medicament sunt atent monitorizate prin teste de sange. Poate fi nevoie ocazional si de radiografii toracice si biopsii hepatice.

* Retinoizi
O clasa de medicamente legate de vitamina A. Se pot folosi sub forma de crema sau gel si pastile. Retinoizii pot provoca efecte secundare grave, inclusiv malformatii congenitale. Prin urmare, retinoizii nu sunt recomandati femeilor insarcinate sau care intentioneaza sa aiba copii.

* Ciclosporina
Acest medicament imunosupresor poate fi folosit pentru psoriazisul foarte sever care nu s-a vindecat cu alte tratamente. Deoarece rinichii se pot deteriora si tensiunea arteriala poate creste este nevoie de o monitorizare regulata.

* Terapii biologice
Medicamente noi pentru tratarea psoriazisului sunt Amevive, Humira si Enbrel. Toate sunt injectabile si actioneaza prin blocarea sistemului imunitar al organismului de a nu declansa o boala autoimuna cum este psoriazisul.