Top animale pe cale de disparitie

Detalii

CategoriiStiri divertisment
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14694

Voteaza & Distribuie

Descriere

Intr-un proces normal de dezvoltare, o multime de organisme animale au crescut si au evoluat in variate habitate. In timp ce multe animale continua sa traiasca si sa se reproduca sau chiar apar specii noi, altele au disparut deja. Exista, de asemenea, o serie de specii de animale a carei populatie s-a redus intr-o asemenea masura incat acestea sunt pe cale sa dispara in viitorul apropiat. Acestea sunt incadrate in specii pe cale de disparitie de catre Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN). Iata cele mai amenintate specii de disparitie alaturi de cauzele scaderii populatiei lor.

Top animale pe cale de disparitie in lume

Potrivit datelor UICN, numarul de specii pe cale de disparitie reprezinta 40 % din numarul total al speciilor identificate pana in 2006. Urmatoarele animale enumerate sunt doar cateva din lista imensa a speciilor pe cale de disparitie, avand in vedere faptul ca exista aproximativ 3 milioane de specii pe planeta noastra. Organismele pe cale de disparitie includ specii de plante, insecte, pasari, pesti, reptile si mamifere. Care sunt cele mai amenintate animale cu disparitia?

Morunul

Morunul, cunoscut si sub numele de sturion european, este cel mai mare dintre toti sturionii, avand cavitatea bucala usor ridicata. Un peste vechi, este de asemenea inregistrata ca cel mai mare peste european de apa dulce (aproximativ 5 m lungime). Corpul este alungit ca forma, de culoare gri-verzui. Morunul este evaluat ca un excelent caviar, cauza pentru care numarul acestor pesti se reduce considerabil.

morunul

morunul

Broasca testoasa marina

Caracterizata de o cavitate bucala conica, care seamana cu un cioc de uliu si traind in recifele tropicale, broasca testoasa marina este una dintre speciile cele mai amenintate cu disparitia. Caracteristicile sale de identificare includ carapace colorate si gheare puternice prezente in fiecare inotatoare. Populatia broastelor testoase marine este in scadere din cauza ratei lente de reproducere si a activitatilor umane, cum ar fi utilizarea de oua pentru consum si uciderea acestora pentru carne si carapace.

broasca testoasa marina

broasca testoasa marina

Broasca testoasa aligator

Identificata ca cea mai mare broasca testoasa de apa dulce din America de Nord, broasca testoasa aligator arata ca o specie de broasca testoasa clasica din cauza aspectului sau. Aceasta de identifica printr-o cavitate bucala ca niste falci, un cap imens, carapace cu tepi si o coada groasa carnoasa. Factorii responsabili pentru numarul mic de broaste testoase aligator sunt vanatoarea pentru captivare, carapace si carne.

Broasca testoasa aligator

Broasca testoasa aligator

Rechinul mako

Rechinul mako este cel mai rapid rechin, putand inota 97 de kilometri intr-o ora. Acesta traieste bine atat in apele reci cat si in cele calde, cat si in ape de adancime mica si mare. Chiar daca rechinul mako nu mananca oameni, arata un comportament agresiv in special atunci cand este amenintat. Captivarea rechinului mako pentru sport este cauza principala a declinului populatiei acestei specii.

Rechinul mako

rechinul mako

Papagalul verde (Pyrrhura molinae)

Nativ din Brazilia si Mexic, caracteristicile distinctive ale acestui papagal pe cale de disparitie sunt culoare inchisa a capului, corp verde, un piept gri si coada maro inchis. Asemanator cu alte specii de papagali, acesta are capacitatea unica de a imita vocea umana. Datorita acestui fapt, cererea lui pe piata pentru animale de companie este foarte mare, conducand la reducerea numarului de exemplare.

Papagalul verde (Pyrrhura molinae)

papagalul verde (Pyrrhura molinae)



Animale amenintate cu disparitia din padurile tropicale{title}

Leul de aur tamarin

Leul de aur tamarin, cunoscut si ca leul maimuta (denumire stiintifica Leontopithecus Rosalia), se gaseste in regiunea de coasta din Rio de Janeiro, Brazilia. Acesta este inclus pe lista speciilor pe cale de disparitie, teritoriul acestor animale fiind mai putin de 5000 km patrati. Motivul pentru declinul populatiei acestora este vanatoarea pentru blana sa magnifica.

Leul de aur tamarin

leul de aur tamarin

Cimpanzeul

Cimpanzeul (denumit stiintific Pan troglodytes) se gaseste aproape peste tot in lume, in special in padurile din Africa. Desi cimpanzeul este o specie de maimute larg raspandita, populatia lor a scazut in ultimele decenii, in principal din cauza exploatarii umane si pierderii habitatului.

cimpanzeul

cimpanzeul

Gorila

In Lista Rosie, gorila (cu numele stiintific de Gorilla gorilla) este considerata o specie pe cale de disparitie. Se estimeaza ca aproximativ 80 % din populatia lor a disparut in cursul ultimelor trei generatii (o generatie este de 22 de ani). Cauza declinului populatiei lor este vanatoarea, degradarea habitatelor si boli ce au condus spre moarte. Cele mai multe exemplare de gorile se gasesc in padurile tropicale din Africa central-vestica.

gorila

gorila

Urangutanul

Urangutanul (denumire stiintifica Pongo abelii) figureaza pe lista speciilor pe cale de disparitie, declinul demografic fiind estimat la aproximativ 80 % in ultimii 75 de ani. Se gaseste in padurile tropicale din Sumatra si Borneo. Distrugerea habitatului si vanatoarea intensa ameninta puternic urangutanii.

Urangutanul

urangutanul

Tigrul de Bengal

Tigrul de Bengal (nume stiintific: Panthera tigris) traieste mai ales in India, dar se gaseste si in Bhutan, Bangladesh si Nepal. Potrivit biologilor, braconajul si pierderea habitatului sunt cauzele principale pentru scaderea populatiei tigrilor de Bengal.

Tigrul de Bengal

tigrul de Bengal

Jaguarul

Jaguarul (Panthera onca), cea mai mare pisica din SUA, se gaseste in Mexic si padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Este inclus in lista speciilor amenintaten cu disparitia, vanatoarea fiind cauza majora pentru declinul populatiei lor.

Jaguarul

jaguarul

Tucanul

Tucanii (denumire stiintifica Pan troglodytes) sunt in marea majoritate gasiti in padurile tropicale din America Centrala si de Sud. Amenintarile majore ale populatiei lor sunt pierderea habitatului si vanatoarea pentru comertul de animale de companie.

Tucanul

tucanul

Vulturul harpie

Vulturul harpie (denumire stiintifica Harpia harpyja) este o specie aproape amenintata cu disparitia. Traieste in padurile tropicale joase din America Centrala si de Sud. Vulturul harpie este pe cale de disparitie in principal din cauza pierderii habitatului si a vanatorii.

Vulturul harpie

vulturul harpie

Lamantinul

In conformitate cu Lista Rosie UICN, Manatee (denumire stiintifica Trichechus senegalensis) lamantinul este considerata o specie vulnerabila, fiind cunoscut cateodata sub numele de vaca de mare. Acesta traieste in regiunile de coasta si raurile din padurile tropicale din Africa, Caraibe, bazinul Amazonului si Florida. Pierderea habitatului este cauza scaderii populatiei lamantinilor. In cazul in care situatia continua, exista probabilitatea ca aproximativ 30 % din lamantini sa dispara in urmatorele trei generatii (90 ani).

Lamantinul

lamantinul

Soarecele lemur

Nativ din Madagascar, soarecele gri (denumire stiintifica Microcebus murinus), in numar mare in anii 1990, este clasificat ca specie cu un mic risc de disparitie. Nu exista nici o amenintare majora la adresa acestei specii, insa se crede ca schimbarea calitatii habitatului poate duce la scaderea numarului de exemplare.

Soarecele lemur

soarecele lemur

Alte animale pe cale de disparitie aici.