Top 8 semne că afacerea ta are nevoie de un sistem ERP

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 22 iulie 2020
Vizualizari518

Voteaza & Distribuie

Descriere

Digitalizarea informațiilor înseamnă, în general, o organizare mai bună. În ceea ce privește companiile, sistemul de lucru automatizat se implementează tot mai frecvent, din cauza volumului mare de responsabilități care trebuie îndeplinite simultan în cadrul unei firme. Datorită avantajelor pe care le are asupra productivității, putem spune că un sistem ERP este un factor important pentru atingerea succesului unei afaceri. Bineînțeles că unele firme pot funcționa optim și fără un astfel de sistem, însă, de cele mai multe ori, acesta este vital pentru companii. Iată ce reprezintă un sistem ERP și care sunt semnele că afacerea ta are nevoie de acesta.

Ce este un sistem ERP?

Un sistem ERP (Enterprise Resource Planning), cum ar fi Ciel ERP, este un software sau o platformă care asociază mai multe tipuri aplicații sau module în cadrul aceleeași interfațe. Rolul unui sistem ERP este de a stoca baza de date a unei firme și de a facilita toate operațiunile din cadrul acesteia. Un sistem ERP poate fi utilizat în orice domeniu de afaceri și poate fi personalizat în funcție de fiecare.

Funcțiile sistemului ERP

Sistemul ERP este utilizat pentru înregistrarea datelor, dar și pentru validarea, prelucrarea sau transferul acestora. Informațiile pot fi introduse atât prin intermediul tastaturii de către un operator, cât și prin alte mijloace, cum ar fi scanarea unor coduri. De asemenea, acestea pot fi introduse prin import din alte baze de date sau prin transfer cu tehnologia EDI. O astfel de platformă asigură colaborarea între toate departamentele și permite un schimb de date constant. Cu ajutorul unui sistem ERP, se pot gestiona activități ce țin de contabilitate, salarizare, marketing, trezorerie, producție, administrare, stocuri, întocmire rapoarte, achiziții și multe altele.

Când ai nevoie de un sistem ERP?


În majoritatea companiilor este nevoie de inteligența artificială, pentru o gestionare cât mai bună a tuturor proceselor. Totuși, acest lucru nu este obligatoriu pentru toate firmele. Probabil că te întrebi dacă afacerea ta are nevoie de un astfel de soft. Ai nevoie neapărat de un sistem ERP dacă:

1. Transferurile între departamente se efectuează manual
Dacă angajații pierd mult timp pentru a transmite informații prin e-mail sau pe hârtie, s-ar putea să ai nevoie de un sistem ERP. Spre exemplu, atunci când un furnizor face o livrare, personalul departamentului de contabilitate completează manual formularele aferente. Un sistem automatizat se ocupă cu managementul acestor informații și ușurează munca angajaților.

2. Ai nevoie de tot mai mulți angajați
Este normal ca atunci când o afacere progresează să aibă nevoie de un personal mai numeros. Cu toate acestea, numărul angajaților în contabilitate ar trebui să crească într-un ritm mai mică decât cel al creșterii veniturilor. Sistemul ERP asigură efectuarea rapidă a operațiunilor, așa că nu va mai fi nevoie de creșterea personalului.

3. Folosești foi de calcul pentru întocmirea rapoartelor
Dacă încă utilizezi aplicația obișnuită de foi de calcul pentru analiza progresului afacerii, cum ar fi creșterea vânzărilor, apelează la un soft ERP. Metoda clasică poate fi consumatoare de timp. Sistemul ERP îndeplinește și această funcție eficient, generând automat rapoarte de acest gen.

4. Nu ești niciodată la curent cu informații importante
Problemele apărute în cadrul firmei (de exemplu, erori referitoare la achiziții sau vânzări) sunt identificate prea târziu. Un sistem ERP minimizează erorile și te avertizează în legătură cu eventualele probleme.

5. Fluxul de numerar devine negativ
Dacă încasările întârzie să apară, iar în același timp datoriile sunt în creștere, este timpul să apelezi la un sistem ERP. Acest sistem ține evidența datoriilor și comenzilor și îți permite să analizezi, din timp, fluxul de numerar. De aceea, cu ajutorul acestuia, poți rezolva timpuriu eventualele probleme financiare.

6. Clienții sunt tot mai nemulțumiți
Erorile de livrare sau de comandă sunt în creștere și, de obicei, afli prea târziu despre ele. Cu un sistem ERP, erorile umane sunt înlăturate și beneficiezi de un management mai eficient al serviciilor. Eventualele probleme care pot apărea sunt alertate de către sistem.

7. Inventarul nu este corect
Un inventar incorect înseamnă că poți deține prea puțină sau prea multă marfă. Acest lucru influențează fluxul de numerar și relațiile cu clienții, ceea ce are un impact major asupra afacerii. Un sistem ERP te ajută să organizezi mai bine informațiile și să anticipezi corect volumul de marfă necesar în stoc.

8. Există o lipsă de comunicare între departamente
Angajații nu dețin informațiile necesare pentru a lua cele mai bune decizii. Un sistem ERP asigură accesul la o singură baze de date, oferă transparență și informații mereu actualizate.

Așadar, un sistem ERP te poate ajuta să îmbunătățești calitatea operațiunilor din cadrul firmei și serviciilor oferite clienților, ceea ce influențează pozitiv succesul afacerii tale.

Sursa foto: unsplash.com/photos/5fNmWej4tAA