Studiu - Afla de ce e bine să îi citești povesti bebelușului tău?

Detalii

CategoriiSocial, Stiinta
Taguricopii
Ultima actualizareLuni 1 aprilie 2019
Vizualizari953

Voteaza & Distribuie

Descriere

Când este foarte mic, ai impresia că bebelușul tău nu înțelege nimic din ceea ce spui. Dar, surprinzător, nu este așa. Bebelușul are capacitatea să simtă și să asimileze indirect o mulțime de informații, stări sau emoții. Cele mai recente studii au arătat beneficiile uluitoare asupra celui mic dacă începi să îi citești cât mai devreme.

Cititul apropie mama de copil


Probabil că, ai observat că ceea ce îi place cel mai mult unui copil este să i se citească povești. Este momentul în care conexiunea dintre el și mamă este mult mai profundă decât în mod normal, iar dacă îl obișnuiești pe bebelușul tău cu povești și citit încă de când este foarte mic, atunci această legătura va fi una extrem de puternică. Între două reprize de masă cu lapte praf Topfer poți să iei o carte cu poze pentru copii și să îl introduci în lumea fascinantă a basmelor. Faptul că îți va auzi vocea îi va crea o stare de liniște, chiar dacă este prea mic pentru a înțelege ceea ce îi povestești.

Bebelușul se obișnuiește mult mai repede cu diverse forme și culori


În primele luni de viață, copiii încearcă să fixeze cu privirea toate obiectele din jurul lor. Pentru ei lumea e complet nouă, astfel că fiecare formă, culoare sau persoană este ceva nemaiîntâlnit, care îl fascinează. Arătându-i și în cărți o varietate de forme, vietăți, animăluțe, copii etc., el va putea să se obișnuiască mult mai repede cu noutatea lumii în care trăiește și nu va dezvolta atât de multe frici sau temeri de lucruri noi, necunoscute.

Creierul celui mic se va dezvolta mult mai repede și mai armonios

Specialiștii au descoperit că bebelușii cărora părinții le-au citit încă din primele luni de viață au o memorie mult mai bună, un vocabular care cuprinde mult mai multe cuvinte decât vocabularul unui copil căruia nu i s-a citit. Vezi ce trebuie sa faci pentru a-i stimula memoria si controlul emotiilor. Așadar, aceste beneficii mai târziu se vor transforma în abilități de învățare, memorare și gândire.

Va învăța că cititul este o plăcere, nu o obligație


Dacă te obișnuiești să îi citești micuțului tău câteva zeci de minute în fiecare zi, acesta va percepte activitatea cititului ca pe o rutină distractivă, pe care abia o așteaptă. În acest fel, mai târziu, va avea aceeași atitudine pozitivă față de învățat și citit, deoarece nu va considera că aceasta este o activitate pe care este nevoit sa o facă, ci pe care o face din plăcere, așa cum a învățat de mic.

Începe să înțeleagă mai bine emoțiile

Vocea noastră transmite o varietate de emoții. La fel și bebelușul tău va cunoaște anumite emoții în funcție de tonul vocii tale, va ști să asocieze lucrurile bune cu o voce caldă, suavă, iar lucrurile rele cu o voce mai aspră și mai apăsată.

În concluzie, pentru ca bebelușul tău să aibă parte de o dezvoltare armonioasă a creierului și a emoțiilor, trebuie să îți faci un obicei din a-i citi zilnic. Chiar dacă este prea mic pentru a înțelege pe deplin ceea ce îi spui, vei rămâne surprinsă de reacțiile lui fizice la poveștile tale (grimase, zâmbete, gângurit), semn că începe să asocieze lucrurile.

Sursa foto: shutterstock.com