Pregătirea unei mașini de vânzare - 4 lucruri de făcut

Detalii

CategoriiAuto/moto
TaguriAsigurare Casco, asigurari auto, masini
Ultima actualizareVineri 19 martie 2021
Vizualizari614

Voteaza & Distribuie

Descriere

Te-ai decis să vinzi mașina pe care o conduci de ceva ani, pentru că ai nevoie de un model nou sau de mai mult spațiu. Înainte să-ți faci planuri în legătură cu suma de bani pe care o vei încasa, mai ai câteva activități de realizat, ca să-ți pui la punct automobilul în vederea vânzării.

Iată care sunt cele mai importante 4 lucruri de făcut atunci când începi pregătirea unei mașini de vânzare, astfel încât să reușești o tranzacție rapidă și la un preț convenabil:

1. Pune la punct actele mașinii

În primul rând trebuie să ai pregătite actele mașinii, pentru că îți vor fi solicitate de cumpărător și de autorități. Așa că pune într-un dosar toate documentele necesare: fișa de înmatriculare, cartea mașinii, copie după cartea de identitate. Verifică dacă mașina are asigurare obligatorie valabilă și, în cazul în care aceasta trebuie reînnoită, apelează la asigurări auto online, pentru asigurări RCA rapide și de încredere.

Verifică fișa de înmatriculare la Administrația Financiară și plătește taxa de timbru. Vezi dacă ai impozite restante sau amenzi de circulație de plătit, ca să rezolvi aceste restanțe înainte de vânzarea mașinii. Reține că atunci când finalizezi tranzacția este nevoie să dai noului proprietar toate actele mașinii, plus contractul de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare vizată, certificatul de înmatriculare al mașinii (cu numele noului proprietar scris pe verso, cu data și semnătura ta), cartea de identitate a vehiculului și asigurarea obligatorie.

2. Pune la punct mașina pentru vizionare

În vederea vânzării automobilului, va trebui să-l prezinți potențialilor cumpărători, pentru vizionare. Înainte să începi aceste întâlniri, asigură-te că mașina este pregătită și că poți să demarezi negocierile, știind că ai argumentul unui vehicul curat, fără probleme tehnice și cu un look impecabil.

Cele mai importante lucruri pe care le ai de făcut atunci când vrei să pregătești mașina pentru vizionare sunt: curățarea mașinii la spălătorie, verificarea tehnică auto la un service autorizat, înlocuirea unor piese și echipamente stricate sau deteriorate. Investește în pregătirea mașinii pentru vânzare, pentru că un potențial cumpărător va plăti suma pe care o ceri doar dacă va fi impresionat de autoturismul pe care intenționezi să-l vinzi.

3. Stabilește prețul de vânzare

Este foarte important să stabilești un preț de vânzare realist atunci când te decizi să-ți vinzi autoturismul. Doar astfel vei reuși să găsești rapid cumpărător și să definitivezi tranzacția în termeni convenabili pentru ambele părți.

În cazul în care ai mașina respectivă de mai mulți ani, nu uita că valoarea ei la ora actuală este cu totul alta decât la momentul când ai achiziționat-o. Atât starea automobilului, cât și modificările de prețuri pe piața auto trebuie să fie analizate pentru stabilirea unui preț de vânzare adecvat.

Cercetează oferte similare, vezi care sunt prețurile la mașini noi și second hand, pentru modele similare cu cel al mașinii tale. Ia în considerare uzura automobilului, numărul de kilometri parcurși, dotările și echipamentele extra pe care le-ai montat pentru un plus de confort. Stabilește un preț de vânzare, pe care să-l ai în vedere atunci când publici anunțul și când începi negocierile cu viitorii cumpărători.

4. Publică anunțul de vânzare a mașinii

Dacă ai parcurs primele 3 etape de pregătire a automobilului, înseamnă că poți trece la ultimul pas, și anume publicarea anunțului de vânzare a mașinii. Redactează un text concis, care să cuprindă toate detaliile necesare: marca mașinii, modelul, culoarea, anul de fabricație, starea de funcționare, numărul de kilometri la bord, dotările suplimentare pe care le oferă, prețul de pornire.

Postează anunțul pe site-urile auto, pe platformele online de vânzări și cumpărări și pe paginile de social media. Peste 80% dintre tranzacțiile de acest fel se realizează în urma anunțurilor publicate pe internet. Dacă vrei, poți să publici textul și într-un ziar de anunțuri, dar tirajul acestora s-a micșorat constant în ultimii ani, iar publicul nu mai este atât de interesat de această sursă de informații comerciale.

Ia în considerare aceste lucruri de făcut atunci când începi pregătirea unei mașini de vânzare și vei obține un preț bun, într-un interval scurt de timp, ca să treci rapid la noi achiziții auto.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-black-framed-eyeglasses-holding-silver-tablet-3783111/