Panouri radiante vs. încălzitoare electrice: diferențe, avantaje și dezavantaje

Detalii

Categorii
Taguriinstalatii de incalzire, instalatii electrice, panouri radiante
Ultima actualizareMarti 14 februarie 2023
Vizualizari498

Voteaza & Distribuie

Descriere

Terminologia pentru tehnologiile disponibile în prezent pentru încălzirea locuinței poate aduce confuzie în rândul utilizatorilor. Cu toate astea, este important să te familiarizezi cu ea, atunci când ești în situația de a alege un sistem de încălzire potrivit pentru nevoile tale, mai ales dacă nu ai mai făcut asta niciodată.

Ai nevoie de un calorifer electric sau un încălzitor cu convecție? Radiator electric sau încălzitor electric? Sunt panourile radiante același lucru cu radiatoarele electrice? În cele ce urmează, îți vom răspunde la toate aceste întrebări și îți vom explica diferențele, asemănările, avantajele și dezavantajele fiecărui astfel de produs destinat încălzirii locuinței:

Caloriferele și radiatoarele electrice electrice

Tehnic, cuvântul ”radiator” se referă strict la acele încălzitoare care folosesc radiațiile pentru a genera energie termică. În realitate, acest cuvânt este utilizat pentru a descrie o gamă variată de produse, care include chiar și radiatoarele ce funcționează pe încălzire centrală pe gaz, care folosește, prin definiție, convecția. Caloriferele electrice din zilele noastre funcționează tot mai eficient, utilizând o combinație între căldura obținută prin radiații și prin convecție, pentru a optimiza deopotrivă consumul și confortul termic al utilizatorilor.

Încălzitoarele electrice tip panou

Panourile radiante sau electrice, așa cum sunt cunoscute, sunt încălzitoare pe convecție accesibile din punct de vedere financiar. E ușor să le confunzi cu alte produse, precum încălzitoarele panou cu infraroșu, însă trebuie să știi că acestea implică un cost de achiziție mult mai mare și că funcționează bazându-se strict pe radiații. Diferența principală dintre panourile radiante și caloriferele electrice este aceea că panourile produc căldură prin convecție, utilizând elemenți încălziți pentru a încălzi astfel aerul care circulă într-o încăpere. Încălzirea care se bazează strict pe convecție are avantaje și dezavantaje, însă, momentan, vom vorbi despre diferențele dintre aceasta și cea generată prin radiații.

Ce tip de încălzire ți se potrivește?

Deși ambele variante au același obiectiv, acela de a-ți încălzi locuința, costurile de achiziție variază foarte mult de la un aparat de încălzire la altul, în ciuda tehnologiei similare. Iată prin ce se definește fiecare tip de încălzire:

Panourile de încălzire:

  • Sunt destinate utilizării ocazionale, pentru încăperi pentru camera de oaspeți.
  • Încălzesc prin convecție - așadar, rolul lor este acela de a încălzi exclusiv aerul.
  • Sunt mai puțin eficiente - căldura se pierde rapid, așa că e nevoie de utilizare îndelungată pentru a menține spațiul cald.
  • Sunt ușoare și au dimensiuni reduse, iar asta le face mai portabile.
  • Costul inițial de achiziție este mai mic.

Caloriferele electrice:

  • Sunt destinate pentru încălzirea spațiilor utilizate constant, precum bucătăria sau dormitorul.
  • Folosesc atât radiațiile, cât și convecția pentru a încălzi aerul, dar și obiectele din jurul lor.
  • Sunt mai eficiente din perspectiva consumului de energie - încălzesc mai profund, iar căldura pe care o generează nu se pierde cu ușurință.
  • Sunt mai prietenoase cu aerul și nu ”agită” praful și alergenii.

În concluzie, panourile radiante nu sunt nici pe departe la fel de eficiente pentru încălzirea întregii locuințe precum caloriferele. Acestea sunt, însă, potrivite pentru spații precum garajul sau camera de oaspeți, dar, pentru dormitor sau sufragerie, vei avea mai multe beneficii dacă folosești un calorifer. De altfel, prin definiție, încălzirea prin convecție este mai puțin eficientă decât cea care folosește și radiațiile. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de mult mai multă energie pentru a încălzi și menține caldă o încăpere folosind încălzitoare cu convecție, decât dacă folosești un calorifer electric de generație nouă, a cărui eficiență este sporită.

Sursa foto: Freepik.com