Inregistrarea ca persoana fizica autorizata - aspecte utile

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriBucuresti, contabilitate, Infiintare firma
Ultima actualizareVineri 29 octombrie 2021
Vizualizari505

Voteaza & Distribuie

Descriere

Persoana fizica autorizata - P.F.A. - se defineste ca persoana autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa. Conform legii, orice persoana cu varsta peste 18 ani, fara cazier economic si cu pregatire in domeniul in care doreste sa fie autorizat, poate sa devina PFA. Pentru infiintare PFA, se depun mai multe formalitati la Oficiul National al Registrului Comertului.

Cate activitati poate desfasura un PFA?

Un PFA poate avea maxim 5 coduri (numite si clase) CAEN in obiectul de activitate. Codurile CAEN sunt cele formate din 4 cifre (spre exemplu 6202 – Activitati de consultanta in tehnologia informatiei). Daca pentru desfasurarea activitatilor ai nevoie de mai mult de 5 coduri CAEN, atunci ia in considerare varianta infiintarii unei Intreprinderi Individuale care iti permite pana la 10 coduri CAEN sau a unui SRL, care poate avea un numar nelimitat de coduri CAEN.

Pentru fiecare cod CAEN inclus in obiectul de activitate al unui PFA, titularul trebuie sa faca dovada pregatirii sau experientei profesionale in domeniul prevazut de codul respectiv. Documentele care atesta pregatirea in domeniu sunt diplomele de studii – liceu, facultate sau cursuri acreditate.

Pentru domeniile de activitate mai generale, care nu necesita de obicei studii de specialitate, cum ar fi activitatile de comert, orice diploma de studii este de obicei suficienta. Cu cat domeniul in care vrei sa activezi este mai specializat (spre exemplu IT, traduceri, fotografie, etc), cu atat va trebui ca dovada pregatirii sau experientei profesionale sa fie in conformitate cu activitatile prevazute de codul CAEN ales (spre exemplu, pentru a activa in programare software va trebui sa ai studii universitare in informatica sau experienta ca programator).

Avantaje PFA

PFA-ul are avantaje precum:

  • procedura de infiintare este relativ simpla si este gratuita, incepand cu 01 februarie 2017
  • cheltuielile de administrare sunt mai mici decat in cazul unei societati comerciale
  • PFA nu are nevoie de contabil; poate tine singura contabilitatea, in partida simpla. Aici intervin si programele de facturare, precum Facturis sau Facturis Online, care simplifica procesul de emitere a facturilor, de raportare si ofera si varianta personalizarii facturilor cu logo-ul propriu
  • numarul declaratiilor fiscale care trebuie depuse este redus
  • persoana fizica ce desfasoara activitati economice in mod independent are calitatea de angajat propriu; PFA-urile au dreptul sa angajeze cu contract individual de munca terte persoane.
  • PFA poate dispune de banii business-ului in orice moment.

Dezavantaje PFA

Pentru a infiinta un PFA, este obligatorie depunerea unor documente care atesta pregatirea si experienta profesionala a solicitantului in domeniul de activitate solicitat (diplome, atestate, carte de munca din care rezulta experienta profesionala). De asemenea, se pot alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea in care se doreste autorizarea PFA.

In plus, contributiile pentru sanatate si CAS se vor plati si in situatia in care PFA-ul nu realizeaza venit in cursul unui an (in aceasta situatie se stabileste ca baza de calcul venitul minim pe economie). In situatia unor datorii ale PFA, raspunderea persoanei fizice este maxima, iar pentru a achita toate datoriile antreprenorii pot ajunge chiar sa-si sacrifice si bunurile personale.

De ce este benefic sa inchei un contract cu o firma contabilitate persoana fizica autorizata Bucuresti? Chiar daca legea prevede ca un PFA isi poate tine singur contabilitatea, in partida simpla, exista mai multe motive pentru care merita sa colaborezi cu un profesionist pe partea acesta. Sigur, ai putea folosi programe online de facturare si gestiune, dar in cele din urma, vei constata ca este mai sigur, mai linistitor si mai bine sa contractezi o firma contabilitate Bucuresti.

Desi poti sa te ocupi singur de contabilitatea firmei (plati, declaratii, incadrare cheltuielil etc), acest lucru necesita mai multe cunostinte de contabilitate primara. Fara aceste cunostinte, vei descoperi ca problemele apar imediat.

Avantaje colaborare PFA cu o firma de contabilitate


  • lasi toate chestiunile ce tin de contabilitatea primara in seama unui profesionist
  • esti intotdeauna la curent cu toate modificarile legislative care te privesc, cu ajutorul direct al contabilului care se ocupa de PFA-ul tau
  • tariful pentru serviciile de contabilitate P.F.A. este accesibil
  • timpul pe care l-ai irosi cu deslusirea hatisurilor legislative aplicabile PFA-urilor l-ai putea investi mai degraba in optimizarea activitatii pe care o desfasori
  • daca te concentrezi mai mult pe activitatea desfasurata, automat vei avea venituri mai mari si va fi logic ca poti sa iti permiteti un contabil profesionist
  • aflii raspunsuri pertinente cu privire la situatia ta contabila in orice moment
  • esti linistit pentru ca ai siguranta ca firma de contabilitate persoana fizica autorizata face tot ceea ce trebuie ca sa fii in regula din punct de vedere contabil
  • exista un risc mai mare sa faci greseli in contabilitate daca incerci sa te ocupi personal de acest lucru, iar aceste greseli te pot duce in niste situatii extrem de neplacute (care atrag dupa ele cheltuieli extra, penalizari sau amenzi).

Te intereseaza o oferta personalizata de contabilitate persoana fizica autorizata in Bucuresti? Apeleaza cu incredere la AxaCont.ro