Infarctul miocardic sau atacul de cord

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7744

Voteaza & Distribuie

Descriere

Infarctul miocardic, cunoscut si sub numele de atac de cord, este in prezent principala boala cauzatoare de moarte atat la barbati, cat si la femei, in intreaga lume. Factori atat de des intalniti in viata noastra precum fumatul, alimentatia bogata in grasimi saturate, hipertensiunea, consumul de alcool in exces, chiar si stresul, determina aparitia infarctului.




Infarctul miocardic


Infarctul miocardic, principala boala cauzatoare de moarte




Infarctul este, mai exact, o afectiune medicala grava a inimii cauzata de intreruperea fluxului sangvin, producand moartea muschiului inimii prin privarea de oxigen. Cauza cel mai des intalnita a infarctului miocardic o reprezinta obstructia arterelor coronare, cele care transporta sange oxigenat catre inima, de catre un trombus (cheag de sange) sau o placa de aterom desprinsa de pe peretele arterei. Acestea blocheaza artera si impiedica circulatia sangelui, cauzand moartea muschiului inimii


De ce apare infarctul?

Desi exista si infarcte cauzate de niveluri inalte de stres, principalul factor care determina aparitia acestei afectiuni il reprezinta blocarea arterelor coronare si, prin urmare, impiedicarea circulatiei sangelui catre inima. Muschiul inimii, denumit miocard, este hranit cu sange bogat in oxigen si substante nutritive prin arterele coronare. In momentul in care arterele coronoare se infunda cu un cheag de sange sau cu o placa ateromatoasa, fluxul sangvin este oprit, oxigenul nu mai ajunge la miocard si se instaleaza astfel moartea celulelor miocardice prin hipoxie.




Miocard afectat de infarct


Miocard afectat de infarct




Placile de aterom sunt depuneri de lipide (colesterol si acizi grasi saturati) si celule albe pe peretii arterelor coronare. Aceste depuneri se ingroasa cu timpul pana cand obstructioneaza complet artera. Alteori, o asemenea placa de aterom se desprinde de pe peretele arterei si este transportata de fluxul sangvin pana cand se va opri si va bloca complet artera. Atunci se instaleaza infarctul miocardic.




Placa de aterom


Placa de aterom care obstructioneaza artera coronara




Pe lange aceste cauze aterosclerotice, mai exista si altele care pot determina scaderea aportului de oxigen catre inima: consumul de cocaina si metamfetamine, embolii coronare cauzate de endocardite, embolia pulmonara, trauma toracica, anemiile severe produse de hemoragiile gastro-intestinale puternice etc.


Factorii de risc care pot determina aparitia infarctului miocardic sunt variati, insa majoritatea dintre ei pot fi combatuti. Daca impotriva varstei inaintate si a istoricului bogat al familiei in boli cardiovasculare nu putem face nimic, cu celelalte putem lupta: fumatul, hipertensiunea, diabetul, dislipidemia, obezitatea, sedentarismul, stresul etc.


Cum recunoastem un infarct miocardic?

Infarctul miocardic are cateva simptome clasice dupa care poate fi recunoscut. Durerea in piept care se instaleaza brusc, de multe ori iradiind catre mana stanga sau catre partea stanga a gatului, dificultati in respiratie, greata, varsaturile, transpiratiile si palpitatiile sunt semnele care trebuie sa va alarmeze.


Daca simtiti o durere retrosternala puternica, insotita sau nu de oricare dintre simptomele de mai sus, nu asteptati, ci chemati salvarea de urgenta!




Durerea in piept infarct miocardic


Durerea in piept, semn de infarct miocardic




Durerea toracica este cel mai frecvent semn al infarctului, descris atat de barbati, cat si de femei. De multe ori, insa, la femei se intalnesc celelalte simptome, precum respiratia dificila, greata, varsaturile si starea generala de slabiciune.


Se poate intampla ca infarctul miocardic sa se instaleze cu dureri usoare care pot fi trecute usor cu vederea sau chiar fara ca bolnavul sa simta nimic. Lipsa simptomelor este intalnita la o patrime din pacientii diagnosticati cu infarct. Afectiunea medicala este descoperita mai tarziu, in cazul unui control de rutina, sau la autopsie, caz in care pacientul decedat nu a avut consemnate la istoricul sau medical niciun fel de probleme de natura cardiovasculara.


Prevenirea infarctului miocardic

Chiar daca este o afectiune medicala atat de des intalnita, putem sa prevenim infarctul miocardic printr-un anume stil de viata care nu presupune neaparat un efort deosebit, ci mai degraba un efort de vointa. Viciile precum fumatul, consumul de bauturi alcoolice sau de droguri trebuie eliminate definitiv. Absolut benefica este combaterea sedentarismului prin exercitiile fizice regulate.


Un alt aspect la care trebuie lucrat este alimentatia. Consumul de alimente bogate in grasimi saturate, precum prajelile, fast-food-ul, carnea grasa trebuie inlocuite cu cele bogate in grasimi nesaturate. Pestele este unul dintre ele, continand acizi grasi Omega 3 care mentin nivelul colesterolului in limite normale si reduc riscul aritmiilor cauzatoare de moarte in urma infarctului miocardic.




Alimentatie infarct miocardic


Fast-food-ul, eliminat din alimentatie pentru prevenirea infarctului miocardic




Aspirina este administrata de medici pentru a reduce aparitia cheagurilor de sange, fiind si extrem de ieftina in comparatie cu celelalte medicamente cu aceleasi efecte. Trebuie stiut, insa, ca aspirina creste riscul hemoragiilor, prin urmare nu incepeti tratamentul cu aspirina fara sa consultati un medic inainte.