Gradina amenajata in spatii mici

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAmenajari gradini, Gradina
Ultima actualizareJoi 25 mai 2017
Vizualizari1589

Voteaza & Distribuie

Descriere

De multe ori se intampla ca spatiul unde este construita casa sa nu aiba suficient loc pentru amenajarea unei gradini mari. In astfel de cazuri se pot construi gradini mici pe spatii restranse de cativa metri patrati. Rolul gradinilor mici este sa aduca o pata de culoare si naturalete in curtea noastra, sa compenseze aspectul rigid si plan al elementelor arhitecturale.

Gradinile din zone mici sunt limitate de forma si asezarea spatiului existent, sunt importante si pozitiile in care sunt situate fata de case astfel ca plantele sau alte elemente decorative sa fie cat mai vizibile si cu impact. Pentru un efect mai mare putem utiliza mici elemente de atractie cum ar fi lampi, stancarii sau amfore, singure sau combinate cu plante decorative creand asfel insule colorate si sugestive.

Contrastul dintre gol si plin se poate realiza daca in jurul acestor elemente decorative plantam gazon si ne asiguram ca acesta este tuns scurt de doar cativa centimetri ca sa nu concureze cu elementele de atractie ale gradinii noastre. Trebuie sa avem grija ca gradina noastra se nu fie nici prea plina, nici prea goala, trebuie sa gasim raportul dintre marimea plantelor decorative si spatiile de gazon.

In orice gradina trebuie sa existe o carare sau alee. Daca spatiul este de doar cativa metri si nu permite ca aceasta carare sa treaca prin ea atunci trebuie sa treaca cat mai aproape si sa ofere o vizibilitate cat mai buna asupra plantelor si elementelor decorative. Cu toate ca aceasta gradina este minimalista atat ca desfasurare cat si ca si numar de plante, ea trebuie intretinuta ca orice alta gradina. Plantele trebuiesc udate periodic, gazonul trebuie tuns iar plantele intretinute ca sa ofere constant aceeasi prospetime si cromatica.

Unele plante rezista mai bine, altele mai greu la spatiul mic, de aceea este posibil ca unele plante sa trebuiasca sa fie mutate dupa un timp din lipsa de spatiu si plantate altele in locul lor. Daca avem grija de gradina noastra ea ne va rasplati cu imaginea si armonia pe care o emana aducand frumusetea naturii aproape de noi.