Dieta și sportul în perioada pandemiei cauzate de noul coronavirus

Detalii

CategoriiSport
Taguriadidasi, echipament sportiv, Fitness, sport
Ultima actualizareJoi 28 mai 2020
Vizualizari744

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei care obișnuiau să facă sport cu regularitate înainte de stabilirea restricțiilor, s-au trezit peste noapte că trebuie să își regândească întregul program de antrenamente. Nu doar sportivii de performanță au resimțit din plin întreaga perioadă de distanțare socială, dar și “atleții de weekend”, adică cei care alergau în parc, mergeau la bazin la sală de forță, sau chiar la o simplă plimbare în parc. Odată cu relaxarea treptată a acestor restricții, mâncatul compulsiv pe fond de stres și sedentarismul trebuie să fie rapid înlocuite cu măsuri menite să asigure un corp sănătos și o minte sănătoasă. În caz contrar, pericole reale pentru siluetă și tonusul mental pot declanșa reacții în lanț, la nivelul întregului organism. Așadar, ce este de făcut?

Cum putem evita îngrășarea în toată această perioadă?

Sedentarismul cu care s-au obișnuit mulți dintre noi vine la pachet cu obiceiuri de consum nesănătoase. Dulciurile și produsele de patiserie pot fi consumate în exces în aceasta perioadă, de aceea, evitarea lor pe cât de mult posibil este mai mult decât recomandată. Pentru a evita problemele cauzate de kilogramele în plus, experții în nutriție recomandă un consum zilnic de alimente proaspete: legume și leguminoase, fructe și carne slabă, evitând pe cât de mult posibil carbohidrații simpli și produsele cu un consum ridicat de zahăr. Este important de precizat faptul că menținerea unei diete sănătoase blochează calea către dobândirea unor unor comportamente alimentare negative și autodistructive.

Ce antrenamente fizice ne pot pot ajuta cu adevărat?

Sălile de sport rămân momentan închise, însă cei care obișnuiau să alerge sau să iasă în natură la final de săptămână, pot face acum acest lucru liniștiți. Relaxarea restricțiilor impuse de noul coronavirus le permite pasionaților de mișcare să iasă oricât de mult doresc în natură, atât timp cât nu încalcă regulile de distanțare prevăzute de lege. Celor care prefera să facă în continuare sport acasă, trainerii le recomandă serii de antrenamente HIIT, adică exerciții fizice scurte, însă cu un nivel ridicat de intensitate, cărora le urmează momente și mai scurte de recuperare. Aceste antrenamente cardio contribuie la accelerarea pulsului cardiac, așadar, la arderea accelerată a grăsimilor. Timpul maxim pentru antrenamentele HIIT (High Intensity Interval Training) poate fi de aproximativ 30 de minute, pentru că după acest prag pot interveni accidentările.

Care sunt beneficiile pe care mâncarea gătită acasă le oferă?


Chiar dacă poftele te mai conving din când în când să faci o comandă online de burgeri, paste sau pizza, mâncarea gătită trebuie să rămână un pilon fundamental al dietei tale. Nu îți recomandăm sa devii un expert în clătite, cartofi prăjiți, omlete și alte “bombe calorice” din această categorie, ci mergi pe varianta unui gătit simplu, sănătos și cât se poate de gustos.

Studiile arată că persoanele care consumă mâncare gătită de cel puțin 5 ori pe săptămână au un indice corporal în limitele impuse de vârstă și înălțime, fiind mai puțin expuse dezvoltării diabetului zaharat de tip 2 și creșterii tensiunii arteriale. Mesele în familie sunt un prilej numai bun de reconectare cu cei dragi, mai ales în toată această perioadă în care distanțarea socială rămâne în continuare o chestiune extrem de importantă. Mâncarea gătită îți permite să faci o mulțime de economii, atât timp cât utilizezi materii prime ieftine și sănătoase, pentru a realiza cantități mari de hrană.

Nu în ultimul rand, timpul pe care îl ai acum la dispoziție îți permite să gătești mai mult acasă, așadar, să experimentezi rețete noi. Netul este de partea ta, cu tutoriale online simplu de urmat, bloguri culinare și o mulțime de alte surse de inspirație. Gătind acasă, ești mult mai atent la ce (și cât) consumi, astfel încât să poți diversifica întotdeauna rețetarul familiei, dar păstrând aceeași grijă pentru sănătatea celor dragi.

În concluzie

Profită de relaxarea restricțiilor și ieși zilnic afară la mișcare. Dacă ești părinte, ia-i și pe cei mici cu tine la jogging, în drumeții montane sau la o plimbare cu bicicleta. Găsești pe site-ul Auchan imbracaminte pentru baieti la preturi atractive, indiferent de activitatea fizică pe care vrei să o faci alături de copii. Ține cont și de importanța gătitului sănătos în toată această perioadă marcată (încă) de sedentarism. Legumele, leguminoasele, carnea slabă și fructele proaspete nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al întregii familii, meniu pe care îl poți găti chiar tu, evitând pe cât de mult posibil comenzile de pizza, burgeri, paste și alte produse de tip fast-food!

Sursa foto: pexels.com/photo/adventure-athlete-athletic-daylight-235922/