De ce ai nevoie pentru a te muta în Grecia?

Detalii

CategoriiInternational
TaguriGrecia
Ultima actualizareMiercuri 7 octombrie 2020
Vizualizari2037

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mulți români au ales să emigreze în Grecia, iar aici locuiesc acum cetățeni din foarte multe state europene. Datorită climei blânde, orașelor frumoase și atmosferei unice pe care o vei întâlni în orice localitate, Grecia pare să fie căminul ideal pentru oricine, indiferent dacă va lucra ca angajat, ca freelancer sau dacă este student, ori chiar pensionar. Dacă și tu vrei să te muți în Grecia, îți prezentăm în continuare câteva sfaturi, care îți vor fi ajutor și de care ar fi bine să ții cont, înainte de a-ți face bagajul.

Cere permis de rezidență


Cetățenii europeni, prin urmare și românii, pot locui timp de 3 luni în Grecia fără să obțină o viză sau o aprobare specială. În acest timp, poți să urmezi diferite cursuri sau chiar să lucrezi. Însă, dacă vei sta mai mult de 3 luni, atunci trebuie să obții permisul de rezidență, printr-o cerere formulată autorităților locale. Pentru asta, vei avea nevoie de o serie de documente, care să fie traduse și legalizate, conform cerințelor pe care ți le vor comunica autoritățile elene. Prin urmare, vei avea nevoie de un traducător autorizat de limba greacă, pe care îl poți găsi la o agenție specializată în traduceri autorizate. Dacă toate actele tale sunt în ordine, vei obține foarte repede permisul de rezidență.

Alege unde vei locui

Un alt aspect important este găsirea localității potrivite pentru tine, unde să-ți stabilești rezidența. Satele pitorești, cu străduțe medievale înguste, pline de cafenele și magazine de suveniruri sunt ideale pentru turiști, dar ar putea să nu-ți fie de mare ajutor, dacă vrei să găsești un loc bun de muncă. Practic, dacă nu vrei să te angajezi la un hotel sau la o cafenea, va fi cam greu să găsești un job într-o insulă din Grecia sau într-un sat mai izolat.

Prin urmare, chiar dacă este greu să reziști farmecului deosebit al acestor zone, ar fi bine să te documentezi înainte de a face pasul decisiv. Vizitează Grecia ca turist pentru câteva săptămâni, mergi în mai multe localități și încearcă să privești cât mai obiectiv tot ceea ce vezi: ai opțiuni pentru studiu și pentru muncă? Îți poți găsi un job bine plătit? Dacă te muți cu familia, au copiii unde să meargă la școală, există conexiuni cu marile orașe, ai acces la servicii medicale de calitate? Un oraș mai mare, cum este Atena sau Salonic, ar putea fi o opțiune mai bună pentru o persoană tânără și activă.

Află care ar fi costurile tale

Te vei bucura să afli că, în urma crizei economice, prețurile locuințelor din Grecia au scăzut foarte mult. Viața aici este acum destul de ieftină, dar, din păcate, și salariile sunt mai mici decât erau înainte și decât sunt acum în alte state europene. Astfel, salariul mediu este în jur de 600-700 de euro, iar inflația este destul de mare. Prin urmare, nu vei trăi mai bine ca în România, din punct de vedere al raportului dintre venituri și cheltuieli.

Un alt aspect esențial, de care trebuie să ții cont, este că va fi destul de greu să găsești un loc de muncă bun, dacă nu vorbești foarte bine limba greacă. Ca vorbitor de limba engleză, te poți angaja în industria hotelieră, dar va fi complicat să găsești altceva, mai ales dacă visezi la un job cu studii superioare, la o multinațională. Cea mai bună opțiune pentru tine, ca emigrant, este să lucrezi online, de la distanță. În acest caz, vei găsi probabil mai multe oferte avantajoase. Ține cont însă că, dacă vei lucra pe cont propriu, ca freelancer, taxele pe care va trebui să le plătești în Grecia sunt destul de mari.

În concluzie, ar fi bine să te informezi corect înainte de a te muta în Grecia. Nu te descuraja dacă planurile tale par acum mai greu de împlinit, dar nici nu visa că vei duce o viață ca în filme.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-wearing-black-scoop-neck-cap-sleeved-blouse-eating-on-cafeteria-with-white-table-arrangements-984888/