Cursuri gratuite de formare profesională pentru tinerii NEETs din Dâmbovița, prin proiectul "Viitorul Începe Azi"

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricursuri, Cursuri de formare profesionala, Dambovita
Ultima actualizareVineri 10 iunie 2022
Vizualizari416

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Viitorul Începe Azi" este un proiect cu finanțare europeană, dedicat tinerilor NEETs din Județul Dâmbovița, respectiv acei tineri care au vârsta între 16 și 29 de ani, care sunt șomeri și care acum pot reveni în sistemul educațional formal pentru reluarea studiilor abandonate la un moment dat, din diverse motive. Un număr de 410 tineri NEETs urmează să se înscrie în programul "A doua șansă", componentă esențială a proiectului "Viitorul Începe Azi" care vizează pregătirea acestor tineri din categorii defavorizare pentru piața muncii.

Coordonatele de bază ale unui proiect ce se adresează tinerilor fără școală și loc de muncă


Acest proiect se va desfășura în Regiunea Sud-Muntenia, Județul Dâmbovița, pe o durată de 3 ani, sub coordonarea Asociației Institutul Pentru Politici Sociale, activitate derulată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița. Proiectul își propune în primul rând să încurajeze integrarea pe piața muncii a tinerilor NEETs din regiunea menționată, acest lucru fiind posibil prin intermediul unui pachet de măsuri și eforturi inovative pentru integrare/ reintegrare în sistemul educațional.

"Viitorul Începe Azi" este un proiect complex care se dovedește un sprijin important pentru tinerii dâmbovițeni care nu au finalizat 8 clase și care nu au putut dobândi până acum o diplomă de calificare/ studii care să-i ajute să se poată angaja mai ușor.

Prin urmare, proiectul este benefic atât pentru tinerii implicați direct, cât și pentru antreprenorii de pe plan local care au nevoie de forță de muncă însă nu găsesc oameni minim pregătiți pentru posturile libere. În cele din urmă, o astfel de inițiativă este avantajoasă pentru întreaga societate, din moment ce 410 tineri (un număr semnificativ) vor trece de la statutul de "fără școală și șomeri" la cel "cu studii/ calificare și angajați".

Tinerii care în prezent nu mai au speranța de a ocupa un loc de muncă mai bun, vor putea păși cu încredere la un nou interviu de angajare. Vor fi susținuți pe tot parcursul lor, din momentul în care se vor înscrie în proiect, până când vor absolvi 8 clase obligatorii, până când își vor lua diploma de calificare și chiar ulterior, cu întocmirea unui CV complex, consiliere pentru orientare profesională ori îndrumare pentru deschiderea unei afaceri proprii.

Formare profesională pentru tinerii NEETs din Județul Dâmbovița


Pentru sprijinirea tinerilor NEETs, în cadrul proiectului "Viitorul Începe Azi" se oferă gratuit cursuri de formare profesională. Aceste cursuri vor fi adaptate pentru fiecare participant în parte, în funcție de aptitudinile și preferințele de calificare pe care aceștia le au. Mai exact, tinerii participanți vor beneficia de consiliere profesională, pentru ca ei să se poată dezvolta profesional într-un domeniu cât mai potrivit.

Cât de importantă este calificarea pentru angajare? Foarte importantă! În prezent, este aproape imposibil pentru un tânăr fără studii finalizate și fără calificare să-și găsească un loc de muncă bine plătit și în acord cu preferințele sale. Când există multe lipsuri în CV, știi că degeaba te prezinți la un interviu, pentru că angajatorii își doresc personal calificat, cu minim de experiență și o diplomă de calificare sau de studii. Realitatea este că studiile educaționale și calificarea sunt aspecte extrem de importante pentru cei care doresc să se angajeze.

Calificarea este o atestare a pregătirii și priceperii unui individ într-un anumit domeniu. O diplomă de calificare pe care tinerii NEETs o pot avea după absolvirea programului "A doua șansă" din cadrul proiectului "Viitorul Începe Azi" le va deschide acestora multe uși. Pe tot parcursul cursurilor de formare, tinerii își vor putea însuși o serie de abilități profesionale și sociale care îi vor ajuta să se angajeze mai ușor sau să devină antreprenori, cu o afacere proprie.

Conform proiectului, tinerii participanți vor fi susținuți și după finalizarea cursurilor gratuite de calificare, pentru a-și găsi un loc de muncă potrivit cu pregătirea lor. Această etapă de mediere cuprinsă în paginile proiectului "Viitorul Începe Azi" presupune orientare profesională, întocmirea unui CV, contactul cu angajatori din Județul Dâmbovița și stabilirea detaliilor pentru eventualele interviuri de angajare.

Institutul Pentru Politici Sociale este o asociație nonguvernamentală care a luat naștere în anul 2007 și care de-a lungul timpului a finanțat și cofinanțat mai multe programe și proiecte pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de excluziune socială. De data aceasta, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, IPS își propune să acorde un sprijin important pentru tinerii NEETs din această zonă. Prin cumulul de măsuri și acțiuni luate în conformitate cu strategia de implementare a proiectului și a componentelor acestuia, tinerii dâmbovițeni vor putea să se dezvolte profesional, dar și personal. Această dezvoltare le va aduce încredere în forțele proprii, îi va face să devină valoroși pentru societate și le va da șansa unui viitor mai luminos.

Vizitează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau sună la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."