Cum să comunici eficient la locul de muncă?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricursuri, job
Ultima actualizareVineri 13 ianuarie 2023
Vizualizari397

Voteaza & Distribuie

Descriere

Comunicarea eficientă la locul de muncă poate fi o provocare, mai ales atunci când ești proaspăt angajat. Aceasta nu este mai ușoară în relațiile cu partenerii de afaceri, cu furnizorii sau cu clienții. Există însă recomandări pe care le poți urma pentru a relaționa eficient în mediul profesional. Află în continuarea acestui articol care sunt câteva dintre acestea.

Menținerea calmului este o regulă de aur pentru o comunicare eficientă. Chiar și în momentele tensionate, în care deadline-urile sunt foarte strânse sau task-urile sunt dificil de îndeplinit, este important să îți păstrezi calmul și să încerci să comunici clar, într-o manieră constructivă, pentru a duce la bun sfârșit chiar și cele mai dificile sarcini.

  • Comunică cu sinceritate

Sinceritatea nu poate lipsi atunci când încerci să transmiți un mesaj colegilor, angajaților sau partenerilor de afaceri. Tocmai de aceea este recomandat să vorbești cu sinceritate despre dificultățile pe care le întâmpini în îndeplinirea unei sarcini sau în implementarea unui proiect. Dacă discuți deschis la locul de muncă și încerci să găsești soluții împreună cu colegii tăi, vei obține cele mai bune rezultate.

  • Ascultă activ

Atunci când un coleg de serviciu comunică cu tine, ascultă activ și participă la conversație. Nu de puține ori se întâmplă să fim copleșiți de probleme, iar mintea noastră să fie concentrată pe rezolvarea acestora. În ciuda dificultăților cu care te poți confrunta, este recomandat să te implici activ la conversație, aceasta fiind totodată o dovadă de respect față de interlocutorul tău. O comunicare adevărată presupune să răspunzi la întrebări sau să oferi răspunsuri, dar și să te asiguri că înțelegi mesajul care îți este transmis. În plus, este important ca ceea ce comunici tu să fie cât mai concis. Ascultarea activă este importantă în orice tip de comunicare, fie că discuți cu un coleg de serviciu, fie cu partenerul de cuplu sau cu o rudă.

  • Nu neglija comunicarea non-verbală

Comunicarea non-verbală este la fel de importantă ca cea verbală, deși aceasta poate fi neglijată de cele mai multe ori. Asigură-te că acorzi atenție gesturilor oamenilor cu care discuți, deoarece din comportamentul lor poți înțelege la fel de mult ca din cuvintele pe care le rostesc. Uneori însă comunicarea non-verbală poate veni cu informații suplimentare, pe care comunicarea verbală nu le oferă. Spre exemplu, poți desluși atât onestitatea sau încrederea interlocutorului tău, cât și semnele de anxietate.

  • Adoptă o atitudine prietenoasă

Mediul profesional este locul în care petreceri cel puțin 8 ore pe zi. Prin urmare, este important ca acesta să fie unul armonios și relaxat, pentru a putea fi cât mai creativ și mai productiv. Chiar și în cazul în care poți dezvolta o antipatie față de o anumită persoană, este bine să găsești o modalitate eficientă de interacțiune cu aceasta.
Cât timp vei fi prietenos, atmosfera de la locul de muncă este va fi mult mai relaxată, iar conflictele vor putea fi prevenite.

  • Spune DA feedback-ului

Fie că este vorba despre feedback-ul pe care îl primești, fie despre cel pe care îl oferi colegilor tăi, este bine să fii cât mai deschis. Atunci când privești un feedback precum o critică, îți va fi dificil să fii productiv la locul de muncă. Feedback-ul, atunci când este oferit cu sinceritate, te ajută să îți îmbunătățești performanța profesională. Ca atare, este bine să ții cont de feedback-urile pe care le primești și să le oferi colegilor tăi, atunci când consideri că acestea pot fi constructive.

În cazul în care comunicarea la locul de muncă este dificilă pentru tine, urmează un training de comunicare. Acesta se poate desfășura online și îți oferă acces la informații prețioase, care te vor ajuta să comunici mult mai eficient la locul de muncă.