Comunitatea Amish

Detalii

CategoriiStiri social
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7646

Voteaza & Distribuie

Descriere

Comunitatea Amish reprezinta pentru noi o necunoscuta, intrucat cunoastem destul de putine lucruri despre viata, cultura si traditia acestor oameni. Iata cateva informatii care va vor ajuta sa aveti o imagine elocventa asupra modului lor de viata.

Amish

Familia, extrem de pretuita in comunitatea Amish

Cand ne gandim la comunitatea Amish, ne imaginam aproape de fiecare data acelasi peisaj: o pajiste linistita, cu case simple, din lemn, carute si oameni care isi lucreaza terenurile agricole si isi produc propriile alimente. Imaginea nu este deloc gresita, intrucat acestea sunt atributele comunitatii Amish. Sunt oameni conservatori, ce au ales sa duca o viata simpla, lipsita de confortul si tehnologia lumii moderne.

Originile poporului Amish

Poporul Amish isi are originile in secolul al XVI-lea, cand reforma radicala a bisericii a impus crezul in "trupul invizibil", cunoscut numai de Dumnezeu, spre deosebire de Biserica Romano-Catolica, care vorbea despre "Biserica vizibila". Aceasta miscare a debutat in Elvetia. Cunoscuta si sub numele de Reforma protestanta, aceasta miscare a dat nastere anabaptistilor, ce s-au raspandit in grupuri in intreaga Europa. Din aceste grupuri anabaptiste s-au desprins Amish, Menonitii si Huteritii.

Comunitatea Amish

Comunitatea Amish

Din cauza persecutiei din partea Bisericii, anabaptistii au emigrat in Elvetia si au format acolo o comunitate unita, stransa, devotata traditiilor si credintei si respectand cu strictete regulile sociale si codul vestimentar. Cunoscut sub numele de Amish, acest grup s-a separat de Menonitii la sfarsitul anilor 1600. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, poporul Amish a inceput, in cele din urma, sa migreze in Pennsylvania, Statele Unite ale Americii.

Raspandire

Comunitatile Amish sunt concentrate in principal in statele din Ohio, Pennsylvania si Indiana din Statele Unite. In Canada, cei mai multi locuiesc in statul Ontario. Ceea ce ii determina pe Amish sa stea departe de confortul si tehnologia lumii moderne, mai ales in tari atat de dezvoltate cum sunt Canada si SUA, sunt convingerile lor conservatoare si modul de viata simplu pe care l-au adoptat inca de la inceput.

Ordinele comunitatii Amish

Comunitatea Amish este impartita in cinci ordine principale: Vechiul Ordin Amish, Noul Ordin Amish, Ordinul Andy Weaver, Beachy Amish si Swartzentruber Amish. Vechiul Ordin Amish este cel mai mare dintre toate dar si unul dintre cele mai conservatoare, alaturi de Amish Swartzentruber.

Munca la ferma, ocupatia de baza a familiilor Amish

Munca la ferma, ocupatia de baza a familiilor Amish

Fiecare ordin are o biserica proprie, care functioneaza independent una fata de celalalta. Fiecare ordin are un regulament distinct, numit Ordnung si consta intr-un set lista de reguli atat scrise, cat si orale care dicteaza fiecare aspect al poporului Amish, inclusiv codul vestimentar, mijloacele de transport si tehnicile agricole care pot fi utilizate in viata de zi cu zi.



Credinta si traditiile comunitatii Amish{title}

Credinta

Poporul Amish este ghidat de doua concepte-cheie. Unul dintre ele este respingerea sentimentelor de mandrie si aroganta si adoptarea comportamentului umil, smerit in fiecare aspect al vietii. Celalalt concept este acela de calm si liniste, care poate fi sinonim cu supunerea fata de voia lui Dumnezeu. Aceste doua principii stau la baza interzicerii numeroaselor practici, cum ar fi utilizarea tehnologiei, despre care se crede ca indeparteaza omul de Dumnezeu, sau fotografierea, care presupune folosirea tehnologiilor moderne si care promoveaza vanitatea.

Poporul Amish considera ca aceste lucruri pot declansa competitia intre membrii comunitatii sau intre acestia si cei din afara ei. De asemenea, botezul la varsta maturitatii este semnul distinctiv al credintei Amish. Ei sunt de parere ca persoana ar trebui sa fie botezata in virtutea vointei proprii, nu la nastere.

Din acest motiv, copiilor Amish li se permite sa-si traiasca viata in afara credintei Amish, insa sub stricta supraveghere a parintilor lor si in concordanta cu regulile comunitatii. Odata ajunsi la varsta maturitatii, copiilor li se acorda posibilitatea de a alege sa se boteze si sa se alature comunitatii sau sa paraseasca comunitatea pentru totdeauna si sa traiasca in lumea moderna.

Caruta, mijlocul de transport al comunitatii Amish

Caruta, mijlocul de transport al comunitatii Amish

Aceasta perioada de libertate este cunoscut sub numele de rumspringa sau "zbenguiala". In tot acest timp, tinerii Amish iau contact cu lumea exterioara si isi aduna informatiile necesare luarii deciziei vietii lor: sa ramana in interiorul comunitatii ca adulti sau se alature lumii moderne.

Familia

Poporul Amish acorda o importanta deosebita notiunii de familie. Acesta este unul dintre motivele pentru care barbatii nu lucreaza in afara comunitatii, ci in propriile gospodarii, la fermele lor, in timp ce femeile se ocupa de treburile casnice. Limba germana este vorbita in cele mai multe gospodarii Amish, desi si engleza este folosita adeseori. Tatal este capul familiei. Casatoriile interreligioase sunt interzise, divortul este strict interzis, iar despartirea este foarte rar intalnita.

Educatia

Educatia formala este permisa in comunitatea Amish doar pana in clasa a opta, dupa care copiii incep sa invete tainele muncii campului si cresterii animalelor. Scolile Amish sunt, de fapt, case cu o singura clasa, in care preda un profesor care, la randul lui, este membru al comunitatii. Copiii invata sa scrie, sa citeasca, invata notiuni de matematica, geografie, istorie Amish si valori ale credintei lor.

Codul vestimentar

In acord cu principiile de simplitate si de smerenie fata de care se supun, membrii comunitatii Amish se imbraca foarte simplu. Rochiile sunt de culori inchise si materialul este tesut in casa. Barbatii poarta costume drepte, necambrate si paltoane fara gulere sau revere. Pantalonii nu au nici o cuta sau mansete si sunt purtati numai cu bretele, intrucat curelele sunt interzise, la fel si manusile sau cravatele.

Femeile din comunitatea Amish

Femeile din comunitatea Amish si codul vestimentar auster

Femeile nu au voie sa poarte podoabe, bijuterii sau machiaj. Nu se tund si isi poarta parul strans in coc sau legat cu o panglica care este ascunsa sub o boneta neagra. Poarta rochii lungi pana in pamant, cu maneci lungi. Peste rochii poarta de regula o mantie si un sort. Barbatii se barbieresc inainte de casatorie insa, dupa ce isi intemeiaza o familie, le este interzis sa-si mai taie barba. Mustata este interzisa.

Tehnologie

Un aspect interesant al comunitatii Amish este ca evita in mare masura sa foloseasca tehnologia moderna. Cu toate acestea, astfel de reguli sunt respectate cu strictete mai degraba de catre adeptii comunitatilor conservatoare. Acestia nu folosesc electricitate, televizoare, autoturisme sau tractoare. Telefoanele, insa, sunt instalate in adaposturi din lemn construite intre ferme.

Anumite ordine interzic cu desavarsire folosirea automobilului, zborul cu avionul, in vreme ce altele permit utilizarea lor ocazionala, insa interzic posesia acestora. Cel mai des intalnit mijloc de transport in randul comunitatii Amish este caruta trasa de cai.