Blefaroplastia - operația care te scapă pleoapele lăsate

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurichirurgie estetica
Ultima actualizareVineri 16 februarie 2024
Vizualizari623

Voteaza & Distribuie

Descriere

Blefaroplastia, cunoscută și sub numele de operație de întinerire a ochilor, este o procedură chirurgicală destinată corectării pleoapelor lăsate. Aceasta presupune îndepărtarea surplusului de piele, mușchi și grăsime. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea de pe pleoape își pierde din elasticitate, începând să se lase, iar mușchii care susțin pleoapele se slăbesc. Drept urmare, grăsimea se poate acumula atât deasupra, cât și dedesubtul pleoapelor, ducând la lăsarea pleoapei superioare și apariția pungilor sub ochi, conferind astfel feței un aspect îmbătrânit și mereu obosit. Mai mult, la persoanele mai în vârstă, pleoapele foarte lăsate pot restricționa vederea periferică, mai ales în partea superioară și exterioară a câmpului vizual.

Blefaroplastia poate îmbunătăți sau elimina aceste probleme de vedere și poate oferi ochilor un aspect mai tânăr și mai viguros. Operația este realizată de un chirurg plastician, nu necesită internare și se adresează atât pleoapelor superioare, cât și celor inferioare sau ambelor.

Indicații


De obicei, blefaroplastia este efectuată din motive estetice. Este, de asemenea, eficientă în îmbunătățirea vederii persoanelor în vârstă a căror vedere periferică este afectată de pleoapele superioare foarte lăsate. Cu toate acestea, o intervenție de blefaroplastie nu corectează cearcănele întunecate de sub ochi sau ridurile. Adesea, operația de lifting facial poate fi realizată împreună cu alte proceduri de întinerire facială.

Blefaroplastia poate fi considerată când:

  • Pleoapele superioare lăsate afectează conturul natural al ochiului, dând un aspect obosit și îmbătrânit
  • Excesul de piele de pe pleoapele superioare obstrucționează vederea periferică
  • Există exces de piele pe pleoapele inferioare
  • Pungile de sub ochi sunt prezente din cauza acumulării excesive de grăsime

Candidatul ideal pentru blefaroplastie: candidatul ideal este o persoană sănătoasă, nefumătoare, cu așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele. Deși majoritatea pacienților care solicită această operație sunt peste 35 de ani, procedura poate fi realizată și mai devreme. Deși femeile recurg mai frecvent la această operație cosmetică, procedura este disponibilă și pentru bărbați.

Riscuri


Este important să discuți cu chirurgul plastician despre riscurile specifice cazului tău. Înțelegerea acestora și evaluarea avantajelor și riscurilor te va ajuta să decizi dacă această procedură este potrivită pentru tine. Va fi necesar să semnezi un formular de consimțământ, confirmând că înțelegi pe deplin procedura și riscurile și complicațiile potențiale.

Riscurile și complicațiile asociate blefaroplastiei sunt rare, dar pot include:

  • Infecție și sângerare
  • Ochi uscați, iritați
  • Durere persistentă
  • Dificultate în închiderea pleoapelor
  • Ectropion - retracția pleoapei inferioare
  • Cicatrici vizibile și inestetice
  • Leziuni ale muschilor oculari
  • Decolorarea pielii
  • Necesitatea unei intervenții chirurgicale ulterioare
  • Vedere încețoșată temporară sau, în cazuri rare, pierderea vederii
  • Sensibilitate la soare sau la lumină intensă
  • Riscuri generale asociate cu orice intervenție chirurgicală, cum ar fi reacțiile la anestezie și formarea de cheaguri de sânge (tromboză venoasă)

Blefaroplastia pleoapelor superioare


Blefaroplastia superioară abordează problemele legate de îmbătrânirea pleoapelor, cum ar fi pierderea elasticității pielii și slăbirea mușchilor oculari, cunoscută sub numele de ptosis a pleoapelor. În unele cazuri, fibrele musculare care contribuie la deschiderea ochilor se pot deteriora, provocând căderea pleoapelor superioare, fenomen cunoscut sub denumirea de blefaroptoză. De asemenea, hernierea grăsimii în țesuturile subțiri ale pleoapelor superioare poate rezulta în umflarea și lăsarea acestora.

Ptosisul pleoapelor poate fi, de asemenea, cauzat de lăsarea sprâncenelor, necesitând un lifting al sprâncenelor pentru corecție. Identificarea corectă a cauzei este crucială pentru chirurgul plastic în planificarea adecvată a intervenției chirurgicale. Chirurgul va efectua teste pentru evaluarea prezenței ochilor uscați și, dacă este cazul, va ajusta procedura chirurgicală pentru a pregăti pacientul corespunzător pentru recuperare. În situații în care căderea pleoapelor superioare obstrucționează câmpul vizual, intervenția devine necesară din punct de vedere medical și poate fi eligibilă pentru acoperirea de către asigurare.

Blefaroplastia pleoapelor inferioare


Similar cu pleoapele superioare, și pleoapele inferioare sunt afectate de procesul de îmbătrânire, conducând la subțierea pielii și la formarea de pungi sub ochi, datorită deplasării și umflării țesuturilor conjunctive și moi. În timpul intervenției, chirurgul elimină excesul de piele, grăsime și mușchi din zona pleoapelor inferioare, oferind un aspect rejuvenat și tonifiat. Procedura se poate realiza sub anestezie locală sau generală și durează, de obicei, între una și două ore.

Recuperarea după blefaroplastia inferioară diferă de la o persoană la alta, incluzând umflături și vânătăi temporare, precum și sensibilitate și uscăciune oculară. Este esențial să urmați indicațiile chirurgului pentru o recuperare optimă. Există riscuri și complicații asociate cu blefaroplastia inferioară, inclusiv infecții, sângerări, cicatrici vizibile și modificări ale vederii.

Majoritatea blefaroplastiilor se efectuează pentru corectarea pungilor de sub ochi care apar odată cu vârsta sau din cauze congenitale sau legate de afecțiuni renale sau cardiace. Îmbătrânirea face ca pielea din jurul ochilor să devină laxă, mușchii să slăbească și grăsimea să se deplaseze spre exterior. Această laxitate a pielii și a pleoapelor, împreună cu deplasarea grăsimii orbitale și, uneori, prezența lichidelor, conferă feței un aspect îmbătrânit și obosit, corectat în scopuri estetice. Căderea pleoapelor superioare poate interfera și cu vederea.

Astfel, blefaroplastia nu doar că îmbunătățește aspectul estetic, dar este realizată astfel încât poziția pleoapelor să nu influențeze negativ vederea periferică sau laterală a pacientului.

Dacă te gândești la o intervenție de blefaroplastie pentru a îmbunătăți aspectul pleoapelor tale și pentru a reda tinerețea și vitalitatea privirii, este esențial să consulți un specialist. Pentru o evaluare profesională și personalizată, te poți programa la Dr. Radu Panțuru. Contactează-l telefonic la +40 773 391 085, pe email la drpanturu@ gmail.com sau vizitează site-ul drpanturu.ro și completează formularul de contact pentru a stabili o întâlnire.