Aspecte de care să ții cont dacă vrei să-ți cumperi un apartament

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriApartament, apartamente noi
Ultima actualizareMarti 14 septembrie 2021
Vizualizari471

Voteaza & Distribuie

Descriere

Apartamentul reprezinta o investiție serioasă, indiferent de zona în care se află sau de suma necesară achiziționării acestuia. Pentru a fi siguri că facem alegerea potrivită, este necesar ca, în căutările aferente, să respectăm o serie de criterii ce definesc potențialul unei asemenea investiții și care nu țin cont, în mod necesar, de aspectul estetic.

Ce anume e indicat să urmărești dacă vrei să-ți cumperi un apartament? Urmărește rândurile de mai jos și vei afla reperele după care e bine să te ghidezi.

Etaj sau parter?


Primul criteriu de stabilit este nivelul la care dorești să fie situat apartamentul. Dacă este poziționat la parter, beneficiază de un confort termic mai bun, mai ales dacă blocul este înconjurat de spațiu verde, posibil acces la grădină, lipsa zgomotului vecinilor de la nivelul inferior și siguranța că nu ai de urcat scări la sfârșitul unei zile obositoare dacă liftul nu funcționează. Pe de altă parte, apartamentul situat la parter nu beneficiază de intimitatea unuia situat la nivel superior, este mai întunecat, nu oferă panoramă și poate ridica serioase probleme de securitate.

Apartamentul situat la etaj intermediar beneficiază deopotrivă de lumină și de panoramă (mai ales la ultimele etaje), oferind un confort termic bun, dar este, în general, mai scump decât cel de la parter sau de la ultimul etaj. Când alegi un apartament situat la etaj, este foarte important să știi dacă ascensorul face obiectul unei mentenanțe periodice efectuate de ofirmă de lifturi autorizată și cu experiență în domeniu. Aceasta este garanția că nu va fi necesar să folosești scările în mod obligatoriu, ci doar atunci când alegi să mai faci puțină mișcare.

Apartamentul de la ultimul etaj este o opțiune dacă îți dorești o panoramă optimă, cu atât mai mult atunci când blocul este cel mai înalt din zonă. Menținerea unei temperaturi acceptabile pe timp de iarnă și mai ales pe timp de vară înseamnă, însă, costuri suplimentare la energie electrică și gaz – dacă apartamentul beneficiază de centrală termică.

Casa scării


Aspectul casei scării și mirosul prezent în aceasta sunt indicii relevante despre cât de gospodari sunt membrii asociației de proprietari. Un interior deteriorat, neîngrijit, cu elemente de finisaj interior din alte vremuri este un indicator negativ foarte puternic, iar dacă mirosul este neplăcut, cel mai probabil subsolul acelui bloc este afectat periodic de scurgeri. Pe cale de consecință, e indicat să eviți asemenea construcții! Un interior al casei scării renovat și curat, cu monitorizare video și acces securizat, cu un lift bine întreținut, reprezintă argumentul clar în favoarea achiziționării apartamentului – ai astfel certitudinea că locatarii, în marea lor majoritate, sunt interesați de starea și aspectul clădirii.

Poziționarea blocului


Alegerea apartamentului ar trebui să fie condiționată inclusiv de poziționarea blocului față de stațiile de transport public (în special metrou), școli și grădinițe, centre comerciale, spitale și parcuri. Este foarte important ca toate aceste facilități ce țin de spațiul urban să fie situate cât mai aproape de blocul în care dorești să te muți, deoarece distanțele mici pe care trebuie să le parcurgi pentru a avea acces la aceste facilități înseamnă acces rapid, deci timp salvat pentru propria persoană sau familie.

Vecinii

Deși o evaluare a calității celor care locuiesc în bloc nu poate fi realizată în câteva vizite la locație, este posibil să obții informații de la unii dintre vecini sau de la administratorul blocului. E recomandat să faci vizite în zonă inclusiv la sfârșit de săptămână, pentru a vedea dacă este un bloc liniștit sau cu vecini petrecăreți. Urmărește și zona din jurul clădirii, cartierul în sine, pentru a-ți face o idee clară despre posibilitățile reale de siguranță personală, indiferent de orar sau ambianță.

Locul de parcare

Există cartiere și orașe în care problema locului de parcare este una cât se poate de serioasă, generată de creșterea numărului de automobile, dar și de lipsa de implicare a autorităților locale în sensul creării de spații adecvate. În aceste condiții, devine extrem de important să cunoști dacă apartamentul beneficiază de loc de parcare rezervat sau dacă spațiile de parcare în zonă sunt suficient de multe – atât pentru automobilul personal, cât și pentru cele ale rudelor sau prietenilor care îți pot deveni oaspeți.

Dacă înainte de începerea căutărilor stabilești un tablou clar de criterii de care să ții cont, cu siguranță că găsirea apartamentului ideal va putea fi gestionată în termeni realiști și cu un rezultat de a cărui utilizare te vei bucura ulterior.

Sursa foto: unsplash.com/photos/BoQ3FmPQgZI